Planinarenje

Planinarenje

Pri Rupah - Mrežce

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeMrežce / Pri Rupah - Mrežce
   Pri Rupah - Mrežce (čez Lipanski vrh)  
Vrijeme hodanja: 1 h 50 min
Ishodište: Pri Rupah (1350 m)
Cilj: Mrežce (1965 m)
Visinska razlika: 615 m
Visinska razlika (po putu): 650 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na peš pot v smeri Blejske koče na Lipanci, ki nas mimo spomenika NOB hitro povede v gozd. Pot, ki se sprva zložno vzpenja se po dobrih 10 minutah nekoliko bolj vzpne in nas pripelje do gozdne ceste, katero pa samo prečimo. Nadaljujemo po kolovozu v smeri Lipance, ki nas višje pripelje do mesta, kjer se priključimo poti s planine Javornik. Precej široka pot, ki ves čas poteka v objemu smrekovih gozdov, pa nas višje pripelje do naslednjega razpotja, kjer ponovno nadaljujemo v smeri Lipance (levo). Vzpon nadaljujemo po zelo širokem kolovozu, ki nas v rahlem vzponu v nekaj minutah pripelje do pašnega območja planine Lipanca. Tu pot zavije desno in nas v zmernem vzponu vodi ob desnem spodnjem robu omenjene planine. Sledi prečenje travnatega pobočja in pot, ki nas ponovno pripelje v gozd naredi pri spomeniku NOB ostri desni ovinek, za katerim pridemo do pastirske in planinske koče na planini Lipanca.
S planine nadaljujemo desno po sprva slabo vidni in še slabše markirani poti, ki nas po krajšem vzponu pripelje na zgornji rob planine, kjer je tudi manjše razpotje. Nadaljujemo rahlo levo v smeri Lipanski vrh, Brda in Debela peč po poti, ki po desni strani obide večjo vrtačo. Le malo naprej pa se z "glavne" poti v levo odcepi pot proti Lipanskem vrhu (desno Debela peč). Nadaljujemo v smeri Lipanskega vrha po poti, ki preide iz gozda v pas rušja in se začne strmeje vzpenjati. Razmeroma strma in vse bolj razgledna pot pa nas višje pripelje na greben, kjer se nam priključi pot iz doline Krme. Nadaljujemo levo v smeri Lipanskega vrha po poti, ki nas po 5 minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh.
Z Lipanskega vrha pa nadaljujemo po zavarovanem grebenu v smeri Mrežc. Pot nas s pomočjo varoval pelje po grebenu navzdol do škrbine med Lipanskim vrhom in Mrežcami. Sledi še nekaj korakov spusta, nato pa se s pomočjo varoval po nezahtevnem vršnem pobočju povzpnemo na vrh Mrežc.
Izhodišče - Blejska koča 45 minut, Blejska koča - Mrežce 1:05.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo v smeri Bleda, tam pa nas v semaforiziranem križišču oznake za Pokljuko usmerijo desno. Tej cesti, ki nas v spodnjem delu pelje skozi nekaj vasi in se pozneje začne strmeje vzpenjati sledimo do Mrzlega Studenca (planina, ki se nahaja dobrih 50m za križiščem, kjer se levo navzdol odcepi cesta v Bohinj). Sredi omenjene planine se z glavne ceste v desno odcepi cesta, ki pelje do Medvedove konte, Pri Rupah in planine Javornik. Tu zavijemo desno in cesti v naslednjih križiščih sledimo v smeri planine (Za)Javornik. Cesta nas nato pelje mimo omenjene planine in nas dober km naprej pripelje do parkirišča pri spomeniku padlim borcem NOB.
Pokraj puta:
Blejska koča na Lipanci (1630m), Lipanski vrh (1974m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Lipanski vrh
Prosječna ocjena izleta: 5,5/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce Pri Rupah - Mrežce
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Pri Rupah - Mrežce
Zgembo     
16.11.2015
Bil sem včeraj na tej turi, je kr fajna, pa še veliko gamsov srečal nasmeh evo nekaj fotk nasmeh
https://www.youtube.com/watch?v=U5PWWBd4a2s
Majdag     
22.8.2019
20.8....V obratnem vrstnem redu: Mrežce, Lipanski vrh in sestop do planine Lipanca. Lepa krožna pot.nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2019/08/mrezce-lipanski-vrh-lipanska-vrata-nad.html
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje