Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasaj
Planinski venci / Julijske Alpe / Debela peč / Planina Zajavornik - Debela peč

Planina Zajavornik - Debela peč

Print
Ishodište: Planina Zajavornik (1292 m)
Širina/Dužina: 46,3629°N 13,9491°E
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 722 m
Visinska razlika po putu: 722 m
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Pogleda: 75.415
 2 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 43
Broj komentara: 24
Pristup do ishodišta:
S autoceste Ljubljana - Jesenice idemo do izlaza Lesce i pratimo cestu u smjeru Bleda, tamo nas u semaforiziranim raskrižjima za Pokljuku usmjeravaju desno. Ovu cestu koja u donjem dijelu prolazi kroz nekoliko sela, a kasnije se počinje strmije uspinjati pratimo do Mrzlog Studenca (planina koja se nalazi dobrih 50 metara iza raskrižja, gdje se lijevo prema dolje odvaja cesta za Bohinj). Na sredini spomenutog pašnjaka s glavne ceste desno se odvaja put koji vodi prema Medvedovoj konti, spomeniku Pri Rupah i pašnjaku Planina Zajavornik. Ovdje skrećemo desno i na sljedećem raskršću pratimo cestu u pravcu planine Planina Zajavornik. Cesta nas potom dovodi do parkirališta kod planine Planina Zajavornik.
Opis puta:
Sa parkirališta krećemo pješačkom stazom u smjeru planinarskog doma Blejska koča. Staza koja se u početku lagano uspinje kroz smrekovu šumu, nešto više prelazi šumsku cestu iza koje se s lijeve strane ubrzo spaja staza od spomenika NOB-u (Pri Rupah). Znatno široka staza, koja cijelo vrijeme prolazi u okrilju smrekove šume, više nas dovodi do sljedećeg križanja, gdje nastavljamo lijevo u smjeru Lipanca (desno Medvedova konta). Uspon nastavljamo po vrlo širokom kolovozu koji nas u laganom usponu za nekoliko minuta dovodi do pašnjaka planine Lipanca. Tu staza skreće desno iu umjerenom usponu vodi uz desni donji rub spomenutog planinskog pašnjaka. Slijedi križanje travnate padine i staza koja nas ponovno dovodi u šumu kod spomen ploče NOB-a oštro skreće desno nakon čega dolazimo do pastirskog doma i planinarskog doma na planini Lipanca.
S planine nastavljamo desno isprva slabo vidljivom i slabo markiranom stazom, koja nas nakon kraćeg uspona dovodi na gornji rub pašnjaka, gdje se nalazi i manji prijelaz. Nastavljamo blago lijevo u smjeru "Lipanskog vrha, Brda i Debele peči" stazom koja s desne strane zaobilazi veću vrtaču. Tek malo dalje od staze se odvaja "glavna" staza prema Lipanskom vrhu.
Nastavljamo blago desno u smjeru Debele peći stazom koja se počinje postupno sve strmije uspinjati. Prošavši ovaj malo strmiji dio staze, dolazimo do sljedećeg križanja, gdje nastavljamo ravno u smjeru Debele peći (lijevo Lipanska vrata i Brda). Nastavljamo blagom stazom s koje se nakon nekoliko dodatnih koraka desno odvaja staza za planinu Klek. Dobro markirana staza zatim lijevom stranom zaobilazi zanimljiv vrh Spodnja Brda (1844 m) te se počinje strmije uspinjati po sve manje travnatim padinama. Izlaskom na veliki greben strmina se smanjuje i staza skreće udesno, gdje obilazi škratov Okroglež. Slijedi 10 minuta križanja prema istoku koje završava gornjim podnožjem Debele peći. Ovdje se staza strmo uzdiže i nakon dodatnih 10 minuta dolazi na vrh s prekrasnim pogledom.
Polazište - Blejska koča 1:00, Blejska koča - Debela peč 1:30.
zemljovid puta - Debela peč
Ob poti: Blejska koča na Lipanci (1630m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Planina Zajavornik - Debela peč1
Planina Zajavornik - Debela peč2
Planina Zajavornik - Debela peč3
Planina Zajavornik - Debela peč4
Planina Zajavornik - Debela peč5
Planina Zajavornik - Debela peč6
Planina Zajavornik - Debela peč7
Planina Zajavornik - Debela peč8
Planina Zajavornik - Debela peč9
Planina Zajavornik - Debela peč10
Planina Zajavornik - Debela peč11
Planina Zajavornik - Debela peč12
Planina Zajavornik - Debela peč13
Planina Zajavornik - Debela peč14
Planina Zajavornik - Debela peč15
Planina Zajavornik - Debela peč16
Planina Zajavornik - Debela peč17
Planina Zajavornik - Debela peč18
Planina Zajavornik - Debela peč19
Planina Zajavornik - Debela peč20
Planina Zajavornik - Debela peč21
Planina Zajavornik - Debela peč22
Planina Zajavornik - Debela peč23
Planina Zajavornik - Debela peč24
Planina Zajavornik - Debela peč25
Planina Zajavornik - Debela peč26
Planina Zajavornik - Debela peč27
Planina Zajavornik - Debela peč28
Planina Zajavornik - Debela peč29
Planina Zajavornik - Debela peč30
Planina Zajavornik - Debela peč31
Planina Zajavornik - Debela peč32
Planina Zajavornik - Debela peč33
Planina Zajavornik - Debela peč34
Planina Zajavornik - Debela peč35
Planina Zajavornik - Debela peč36
Planina Zajavornik - Debela peč37
Planina Zajavornik - Debela peč38
Planina Zajavornik - Debela peč39
Planina Zajavornik - Debela peč40
Planina Zajavornik - Debela peč41
Planina Zajavornik - Debela peč42
Planina Zajavornik - Debela peč43
Rasprava o izletu Planina Zajavornik - Debela peč
mojcej'7227. 06. 2010 00:00:00
Včeraj smo se v dveh skupincah odpravili na Lipanco (Blejsko kočo). V prvi skupini smo odšli varianto iz odcepa pri Šport hotelu na Pokljuki ter dalje proti Planini Zajavornik na planino Lipanca, se tam malo oddahnili in nato naprej na Debelo peč (skupaj 3 ure v eno smer). Druga skupinca je imela tudi dva 9-letnika, ki sta prehodila varianto izpod planine Lipanca na Vrh Lipance in dol na Blejsko kočo.
Vreme super, ker za vzpon ni žgalo sonce, za sestop pa so nas razveselili sončni žarki, ki so na plan zvabili tudi kače (opažen je bil rjav in črn gad). V Blejski koči sta bili od hrane na razpolago le goveja juhca z ribano kašo in kranjske klobase. Izlet bomo sigurno ponovili še kdaj, saj je pot izredno lepa, polna rožic in s krasnimi razgledi (jasno se je videlo do doma na Kredarici, pa Triglav, Rjavec in Rjavino, steno nad Krmo in v ozadju Škrlatico ...) heart-breaking za vse tiste, ki bi šli - pa iz različnih vzrokov ne morejo.
matej_s28. 12. 2010 00:00:00
Zdravo,

Z društvom se v čet. odpravljamo na Debelo Peč.

1. Zanima me, ali je Blejska koča odprta?
2. Je na poti na Debelo Peč nevarnost plazov, zdrsov itd? So potrebne dereze, cepin?
3. Ali se da do izhodišča pri spomeniku NOB oz. Pl. Zajavnornik priti z avtom (je spluženo)?

Lp,

Matej
viharnik28. 12. 2010 00:00:00
Blejska koča je odprta čez vse leto in oskrbovana s pijačo in jedačo,lahko se prespi ob predhodni najavi.
Zgornji del kot je opisal turni smučar,domačin Rok,je ponekod poledenel,nekje so tudi klože.Dereze in cepin je obvezna oprema za v gore pozimi,ne glede če pride prav na poti ali ne.
Cesta do spomenika je lepo prevozna tudi za osebna vozila.Sedaj omogoča tudi krožen promet z izhodiščem na glavno cesto 1km pred Rudnim poljem.
matej_s28. 12. 2010 00:00:00
Pa plazovi - objavljena je sicer 3 stopnja, vendar me zanima ali je teren na turi na Debelo Peč na splošno plazovit ali je naklon premajhen in nevarnosti ni?

HVALA za info.

Matej
viharnik28. 12. 2010 00:00:00
Na tem območju viskokega grebena Pokljuke najprej splazi Na Debeli peči in pod Lipanskimi vratci po grapi,včasih tudi nekaj malega na strmejši stopnji nad Blejsko kočo proti Mrežcam cca.na 1730m,nad prvo izravnavo.Sedaj je snega premalo za kak resneši plaz na tej višini,drugje po gorah pa je nevarnost 3st.in ni za hojo kar tako,če ne poznaš poti in izkušnje s snegom(klože,opasti),pravilne uporabe tehničnih sredstev ter gibanja v zimskih razmerah.
biso28. 12. 2010 00:00:00
...in vse to, kar svetuje viharnik, naj bi obvladal nekdo (vodnik) iz skupine, ki se v zimske gore odpravlja z društvom.
Matej, a v društvu nimate ustrezno usposobljenega vodnika, ki bi vedel (ali vsaj moral vedeti), kakšna tura vas čaka?
Očitno ne, glede na tvoja vprašanja.


matej_s28. 12. 2010 00:00:00
Zdravo,

Uradnega (verificiranega) vodnika sicer nimamo. Vendar veliko hodimo v gore - letos cca 40-50 razpisanih tur. Od zelo enostavnih, do zahtevnih ferratnih vzponov npr. na Prisojnik, Stol iz AU, Krn itd... - poleti

Smo bili prejšnji teden tudi na tečaju zimskega gorništva na Vršiču/Mojstrovka, kjer je predaval in zadeve v praksi razložil profesionalni gorski vodnik/reševalec z licenco, tako da se teh stvari ne lotevamo na pamet.

Res pa je, da zimskih izkušenj nimamo (na Debelo Peč pozimi še nismo šli), tudi opreme bo treba še kar nekaj nabavit ...

Zato pa raje vprašam vas, ki imate izkušnje/znanje, zato, da bo zadeva kar se da varna in užitek na poti toliko večji nasmeh

In informacije iz prve roke od nekoga ki je pred kratkim hodil po poti so najbolj dragocene ....

Hvala za odg.
ernestz29. 01. 2011 00:00:00
Danes sva bila s kolegom na debeli peči.
Precej pihalo, malček znežilo, gosta megla, 0% razgleda.

Snežna odeja stabilna, ni potrebno derez ali cepinov (se toliko udira), samo zadnjih cca. 80m potrebno malo zabijati čevlje.

Gaz malčk shojena, miniaturno gazenje (če nimaš psov). Drugač cela gruča šla zraven na Brda, tako da je tam verjetno vse še bolje.

Danes sva bila prva (včeraj noben vpisan, predvčerajšnjim vpisan eden), za nami sta se dva še odpravila, vendar sta obupala zaradi vremena.

S kolegom sva odsmučala nazaj proti B. koči, uživancija. Sneg kolikor toliko pomrznjen, drži, klože minimalne. Mala opast se je delala na vrhu, vendar nič resnega.

Razen vremena, super turca. Fino pa imeti navigacijo - predvsem v glavi (zaradi megle in relativno slabe shojenosti - vsaj danes).
ernestz29. 01. 2011 00:00:00
Kaj sem jaz truplo napisal: seveda je priporočeno imeti dereze in cepin(e). vsaj v nahrbtniku!mežikanje
Parkeljc11. 03. 2011 00:00:00
Včeraj sem se odpravil mimo Blejske koče na Okroglež in Debelo peč, nato pa še na Brda. Pot je lepa in uhojena. Na pol poti do Lipance srečam tri zgovorna brhka dekleta, ki se na ta dan, verjetno zaradi "praznika mučencev" odpravijo od svojih mučencev..velik nasmeh. Okoli poldneva prične močneje pihati, a le po navedenih vrhovih. Do izhodišča pridem v dobrih 45 min.
5Xum8. 05. 2011 00:00:00
Ne vem kam spada ta pritožba, ampak "planina Zajavornik" je povsod na Pokljuki, pa tudi na zemljevidu Julijskih Alp, označena kot planina Javornik.
mazo11. 04. 2016 00:00:00
lp,mi kdo lahko pomaga,mam namen obiskat debelo pec in bliznje vrhove.ce pozna kdo krozno pot?
sla12. 04. 2016 00:00:00
Jaz bi ti predlagala, da začneš pri smučišču na Rudnem polju in greš po spodnji poti do planine Lipanca. Od tam na Debelo peč in potem bolj ali manj po grebenu na Brda, Lipanski vrh, Mrežce, Okroglež, Mali Draški vrh, Viševnik in dol do smučišča.
mazo12. 04. 2016 00:00:00
super hvala,kaj ves kako je sedaj tam z snegu,je to prehojeno
sla13. 04. 2016 00:00:00
Tam je verjetno ponekod še precej snega, to so pač smučarski tereni. Raje še malo počakaj, da ga pobere.
primozg20. 11. 2017 00:00:00
V soboto po tej poti. Zjutraj samo posamezne stopinje, nazaj pa že (skoraj) lepa gaz. Opis in slike na https://gorskimoz.wordpress.com/2017/11/20/zimska-debela-pec/
karlin6. 12. 2017 00:00:00
Danes prehodil to pot- je zgažena, na vrhu malo vetrovno, razgledi pa božanski. Kar veselo pot pod noge nasmeh
Farki8126. 12. 2018 00:00:00
Kdo ve, ali je cesta do izhodišča (parkirišče v bližini planine Zajavornik) prevozna?
POLJANC27. 12. 2018 00:00:00
Priporočam vam da parkirate pred Šport hotelom. Potem pa peš čez pl. Javornik. Nimaš nobenih problemov z poledico ali parkiranjem. Lp in varno hojo.
jbs27. 12. 2018 00:00:00
V soboto je bila lepo prevozna, sicer nekoliko ledena. Z zimskimi gumami je šlo brez težav.
ermate21. 02. 2019 00:00:00
Ima kdo informacije kakšno je parkirišče na izhodišču?
seba133722. 02. 2019 00:00:00
Parkirišče je ok, izgleda zelo podobno kot na prvi sliki zgoraj
sAleska24. 02. 2019 00:00:00
V soboto, 23.2. bili na Mrežicah. Sprva šli z avtom od Mrzlega studenca po cesti proti Medvedovi konti a smo obrnili. Cesta je en sam led. Če ti v klancu pride kdo naoroti, je tvegano. Šli smo potem do Šport hotela. Glavna cesta povsem suha, brez snega. Cesta do pl.Javornik tudi povsem ledena, a z derezicami gre krasno. Parkirišče na izhodišču za Debelo peč je orav tako en sam led.
felix25. 02. 2022 10:49:40
Zanima me, če je cesta do planine Javornik prevozna in če je pot na Debelo peč shojena?
Hvala in lp.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići