Planinarenje

Planinarenje

Strmec - Debela peč

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeDebela peč / Strmec - Debela peč
   Strmec - Debela peč   
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Strmec (1520 m)
Cilj: Debela peč (2014 m)
Visinska razlika: 494 m
Visinska razlika (po putu): 630 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se vrnemo nekaj metrov nazaj, nato pa se usmerimo na pešpot v smeri Lipance, Kleka in Debele peči. Pot naprej poteka po kolovozu, ki nas mimo napajališča za živali pripelje do prvih pastirskih koč na planini Klek. Od omenjenih koč, se nam odpre lep razgled po celotni planini, mi pa pot nadaljujemo rahlo desno ter se prečno spustimo do drugega dela planine, kjer stoji še nekaj pastirskih stanov.
Pot nadaljujemo po slabo vidni poti, ki že po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje preide v macesnov gozd. Tu steza spet postane razločnejša, mi pa ji sledimo v smeri Lipance. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, po občasno spet slabše vidni stezici. Po približno 30 minutah hoje od planine Klek, bomo prišli na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Debele peči (rahlo levo Lipanca ter Debela peč mimo Spodnjih Brd). Pri razpotju se steza za kratek čas povsem izgubi, a če nadaljujemo v smeri kot nam kaže smerna tabla, le to hitro najdemo. Naprej se pot prične zmerno vzpenjati skozi vse bolj redek (večinoma) macesnov gozd. Le nekoliko naprej preidemo v manjšo dolinico, po kateri se vzpenjamo do mesta, kjer nas oznake za Debelo peč usmerijo ostro v levo. Pot naprej preide v pas rušja, skozi katerega se vzpnemo pod greben Klečice (pravi vrh Klečice se nahaja bolj v desno). Le nekaj 10 m pred omenjenim grebenom, pa markirana pot zavije levo ter se prične prečno spuščati proti jugozahodu. Med spustom, se nam nekajkrat odpre čudovit pogled na Debelo peč. Pot naprej še nekaj časa preči z ruševjem porasla pobočja, nato pa zavije v desno in se prične zelo strmo vzpenjati. Po krajšem vzponu ponovno dosežemo greben, s katerega se nam odpre lep razgled proti Radovni.
Na grebenu pot zavije v levo ter se mu umakne v rušje, skozi katerega se pot še naprej zelo strmo vzpenja. Pot se višje položi in nas pripelje na razgleden in na nekaj mestih tudi prepaden greben (pot poteka nekoliko pod grebenom, tako da ni večje nevarnosti za zdrs). Pot naprej se rahlo spusti, nato pa nas pripelje ob zgornji rob grape v obliki črke V. Nadaljujemo po markirani poti, ki nas naprej vodi ob grebenu Debele peči, le ta pa nas po manj kot 5 minutah nadaljnje hoje pripelje na razgleden vrh.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo v smeri Bleda, tam pa nas v semaforiziranem križišču oznake za Pokljuko usmerijo desno. Tej cesti, ki nas v spodnjem delu pelje skozi nekaj vasi in se pozneje začne strmeje vzpenjati sledimo do Mrzlega Studenca (planina, ki se nahaja dobrih 50m za križiščem, kjer se levo navzdol odcepi cesta v Bohinj). Sredi omenjene planine se z glavne ceste v desno odcepi cesta, ki pelje do Medvedove konte, Pri Rupah in planine Javornik. Tu zavijemo desno in cesti do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Medvedove konte (naravnost planina Javornik). Cesta se naprej po krajšem vzponu spusti in nas pripelje na naslednje križišče, kjer nadaljujemo pravokotno levo. Nato pa pri prvem desnem odcepu zavijemo desno. Kmalu se ostro desno odcepi še ena cesta, tu gremo naravnost in le kakih 100m za tem v križišču ostro desno. Sedaj pa se peljemo približno 3km do prvega odcepa v levo. Tu zavijemo levo in se peljemo do parkirišča, kjer nas oznake usmerijo na planino Klek. Parkiramo na manjšem parkirišču ob cesti.
Pokraj puta:
Planina Klek (1556m)
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč Strmec - Debela peč
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Strmec - Debela peč
mcdragon     
5.9.2013
Sicer veliko uporabljam pohodniška navodila s Hribi.net samo na tem izletu sem imel kar malo težav z orientacijo.
Najprej me je neslo v Mrzlem Studencu. Tam sta dva odcepa na desno,en za drugim. Treba je zapeljati na drugega. Medvedja konta tu (vsaj zdaj) ni na cestni oznaki, je pa na naslednjem križišču, kjer je treba zaviti desno.
Pot po cesti za tistim ostrim zavojem levo je enostavna, samo držati se morate ceste do oznake za Debelo Peč. Navodila glede onih ostalih cest so me samo zmedla, saj jih nisem videl.
Na koncu pa bi samo pojasnil del poti v Kleški planoti. Na fotografijah je malo bolj natančno opisano, v besedilu pa ne. In sicer "mi pa ji sledimo v smeri Lipance" na poti, vsaj zdaj, ni očitno kje je treba iti. Markacije se kar na enkrat končajo. Šele potem, ko sem obljudil celo planoto sem ugotovil, da je treba po diagonali prečkati dolinco in sicer kakih 50-100 metrov desno od zgornje pastirske koče.
Vse to tavanje mi je vzelo več kot uro in pol in na koncu so me obdelali še številno obadi, ki so bili zelo agresivni, tako da bom moral pot dokončati kdaj drugič.
zadrega
lepenatka     
1.10.2018
Včeraj je bil ravno pravšnji dan za pohajkovanje po pokljuških poteh.Končno!
Na Debelo peč po zgoraj opisani poti.
Zelo lepa, lepo označena in samotna. Vsaj do vrha.
Zame najlepša pot na Debelo peč.nasmeh
Na vrhu pa gneča in pravo poletno vreme.
Nato po "klasiki" na Lipanco na kavo in pivo, nazaj pa mimo razpadajoče lovske koče. Malo po svoje do markirane spodnje poti za planino Klek.

Morda bi v opisu ceste do parkirišča lahko omenili smerno tablo za Pod Klekom.

Lepo izkoriščen dannasmeh.

Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje