Planinarenje

Planinarenje

Stržišče - Črna prst

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeČrna prst / Stržišče - Črna prst
   Stržišče - Črna prst (krožna pot)  
Autor opisa:Benc
Vrijeme hodanja: 9 h
Ishodište: Stržišče (801 m)
Cilj: Črna prst (1844 m)
Visinska razlika: 1043 m
Visinska razlika (po putu): 1500 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
V Stržišču se pot začne na levi strani, če smo obrnjeni proti Črni prsti. Usmerimo se proti Rutarskemu gozdu po gozdni cesti katera je občasno markirana in označena s tablami. Pot je hkrati tudi slovenska geološka pot. V Rutarskem gozdu pridemo do ceste, katera pa se počasi spremeni v širok večinoma kamnit kolovoz. Pot nas pripelje do lovske opazovalnice in nato kmalu do razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri Rodice. Naprej se vzpenjamo po razmeroma dobro ohranjeni mulatjeri sprva skozi gozd, nato pa skozi rušje. Zmerno strma in vse bolj razgledna pot. Malo višje nas pot pripelje na stranski greben Spodnjih Bohinjskih gora, od koder se nam odpre lep pogled proti Kneškim Ravnam. Pot se z grebena kmalu umakne na južna pobočja, katerim nato sledimo do mesta, kjer se priključimo poti z Bohinjske strani. Nadaljujemo desno po razgledni grebenski poti, ki nas v dobrih 10 minutah nadaljnje hoje pripelje na razgleden vrh Rodice. Iz Stržišča do Rodice potrebujemo 4 ure.
Pot potem nadaljujemo po razglednem grebenu v smeri Črne prsti. Pot po grebenu traja vsaj 2 uri. Sledi še spust s Črne prsti do Stržišča ali Kala. Ti dve vasi sta namreč zelo blizu in povezani s cesto.
Pristup do ishodišta:
Na poti Idrija-Tolmin se odcepimo proti Podbrdu. Malo od Hudajužne naprej se cesta odcepi na levo proti Stržišču kjer pustimo avtomobil. Seveda lahko pridemo tudi po drugi strani iz Sorice.
Pokraj puta:
Matajurski vrh (1936m), Konjski vrh (1877m), Črna prst (1844m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Četrt, Črna prst, Konjski vrh, Poljanski vrh, Matajurski vrh, Rodica
Prosječna ocjena izleta: 0/10  (br. glasova=0)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Stržišče - Črna prst Stržišče - Črna prst Stržišče - Črna prst Stržišče - Črna prst Stržišče - Črna prst Stržišče - Črna prst Stržišče - Črna prst Stržišče - Črna prst Stržišče - Črna prst Stržišče - Črna prst Stržišče - Črna prst Stržišče - Črna prst Stržišče - Črna prst Stržišče - Črna prst Stržišče - Črna prst Stržišče - Črna prst Stržišče - Črna prst Stržišče - Črna prst Stržišče - Črna prst Stržišče - Črna prst
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Stržišče - Črna prst
zomirp12     
15.10.2017
danes 15.10.2017 smo opravili to turo. Lepa in dolga. Pripombo imam na slabo označeno pot. Iz Črne prsti proti Stržišču bi morale biti kakšne table z napisi. Tudi že višje v gozdu, ker pot zavije v drugo smer kot je Stržišče in nisi prepričan če si na pravi poti.
mi smo jo sicer ucvrli kar po neki lovski poti, ki pripelje direktno v Stržišče. Je pa strma
mirank     
15.10.2017
Kolikor se jaz spominjam je zgoraj opisana krožna pot slabo oz nič označena v delu med Stržiščem in Rutarskim gozdom. Spust s Črne prsti in do Kala sploh ni problem. Naj me kdo popravi, če ni res, ma mislim da so direktno pot v Stržišče pred leti opustili?
zomirp12     
16.10.2017
Se strinjam s tabo, vendar iz Stržišča do Rutarskega gozda je natančen opis in ni problemov z orjentacijo. Ko pa se spustiš z Črne prsti in prideš v gozd je kar nekaj stezic, ki ne veš kam vodijo. Kakšna tabla ne bi bila odveč. Obstaja direktna, ker smo šli mi po njej. Domačini pravijo da je lovska, je lepo očiščena in pokošena, vendar je strma.
zomirp12     
17.10.2017
Še nekaj bi dodal. Parkirni v Stržišču je sedaj nov, velik in urejen. Skozi vas ob cesti pri kontejnerjih.
mornar     
1.10.2018
Včeraj 30.9.2018 smo prehodili omenjeno krožno pot.Oznake poti prava katastrofa pa tudi čas poti ni primeren smo dobri hodci pa smo ptrebovali skoraj 8 ur.
AlesBeg     
5.10.2018
04.10.2018 prehodili to krožno pot.
Parkirali v sredi Stržišča, kasneje ko smo se vrnili smo videli da je pri tovorni žičnici novo veliko parkirišče.
Zaradi nekoliko slabe označbe smo na makadamu med Stržiščem in Rutom zavili levo po ozki stezi proti Rutu (tabla Rut), ter si s tem podaljšali pot za cca. 1h. Na slabo označbo bi opozoril tudi pri sestopu iz Črne prsti proti Stržišču, sploh med hojo po gozdu.
Po severni strani grebena med Rodico in Črno prstjo je še vedno malo snega, vendar ne ovira pretirano pri hoji, le malo previdnosti je potrebno.
Do Rodice (čez Rut) hodili cca. 3:40h, do Črne prsti še dobre dve uri. Za celotno turo porabili cca. 8h razmeroma hitre hoje.
Tura zelo lepa, in nekoliko dolga.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje