Planinarenje

Planinarenje

Kal - Črna prst

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeČrna prst / Kal - Črna prst
   Kal - Črna prst   
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Kal (817 m)
Cilj: Črna prst (1844 m)
Visinska razlika: 1027 m
Visinska razlika (po putu): 1027 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
Ob izhodišču opazimo oznake za Črno prst, ki nas mimo korita z vodo in nekaj hiš povedejo na kolovoz, ki se najprej vzpne čez travnato pobočje, nato pa preide v gozd, skozi katerega se nato nekaj časa vzpenjamo. Višje se priključimo slabši gozdni cesti, kateri sledimo v desno, mi pa po njej hodimo do označenega razpotja na sedlu Sedlo.
S Sedla, od koder se nam priključi pot iz Podbrda, nadaljujemo levo ter kolovozu sledimo le še kratek čas, saj nas nato markacije usmerijo levo na pešpot, ki se prične vse strmeje vzpenjati skozi gozd. Višje se steza prehodno nekoliko položi, nato pa nas pripelje do razgledišča s klopco. Nekoliko za klopco se steza razcepi na dva dela (bolj uhojena je desna pot), nato pa se po približno 15 minutah spet združita. Le malo nad združitvijo obeh poti, pa prispemo do naslednje klopce, od katere se nam odpre lep razgled proti Kobli in vrhovom nad Soriško planino.
Od klopce še kratek čas nadaljujemo skozi gozd, nato pa pot preide na vse bolj razgledna travnata pobočja. Ko stopimo iz gozda, se pot počasi prične obračati nekoliko proti desni, nato pa zavije levo ter se prečno vzpne do sedla Čez Suho, kjer se nam priključi pot iz bohinjske strani.
Tu nadaljujemo levo ter se ob pogledih na Baško grapo, Bohinj in najvišje vrhove Julijskih Alp, v nekaj minutah povzpnemo do Doma na Črni prsti, ki se nahaja le nekaj metrov pod vrhom.
Dom Zorka Jelinčiča obidemo po levi strani in se čez kratko strmo pobočje v nekaj korakih povzpnemo na razgleden vrh.
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom, Podbrdu in Tolminu. Nekaj kilometrov za Podbrdom, pa bomo prišli do križišča, kjer se ostro v desno odcepi ožja vzpenjajoča cesta proti vasem Znojile, Stržišče in Kal. Razmeroma ozki cesti sledimo proti vasi Kal, kjer na primernem prostoru sredi vasi tudi parkiramo.
b) S ceste Idrija - Most na Soči, pri kraju Bača pri Modreju zavijemo desno, oz. levo, če prihajamo iz smeri Posočja in z vožnjo nadaljujemo proti Podbrdu. Za krajem Hudajužna, pa prispemo do križišča, kjer nas oznake za vasi Znojile, Stržišče in Kal usmerijo levo na ožjo vzpenjajočo cesto. Razmeroma ozki cesti, nato sledimo do vasi Kal, kjer v središču le te parkiramo na primernem prostoru.
Pokraj puta:
Sedlo (985m), Čez Suho (1760m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Četrt, Črna prst, Konjski vrh, Poljanski vrh, Matajurski vrh, Rodica
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst Kal - Črna prst
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Kal - Črna prst
Stolar     
19.5.2011
Lepa gora, lep razgled, le koča s svojim videzom ne sodi ravno v te kraje.
miri     
19.5.2011
Koča je bila v začetku šestdesetih letih zgrajena na prostovoljni bazi na ostankih italijanske karavle.Meni se ne zdi moteča za okolje,saj jo npr.s Porezna težko vidiš.
Janiel74     
1.7.2011
Katero pot na Črno prst priporočate? Katera ima najlepše razglede? Hvala
funnyboy     
1.7.2011
Najlepše razglede ima pot od Razor planine po grebenu. Je pa ta pot dolga. Drugače pa je pot iz Bohinjske Bistrice dokaj razgledna, predvsem nad Orožnovo kočo.
Drugače pa lahko greš tudi iz Baške grape, tudi te poti so lepe in vsaj malo razgledne.
Alpski Slovenc     
13.11.2011
Majhna vasica Kal nas je v soboto sprejela v lepem hladnem sončnem vremenu. Vrh Črne prsti se je skrival pod kapo megle, katero je podil po grebenu navzdol severovzhodni veter. Do vrha nas je spremljal veter še posebej je pokazal svojo moč na sedlu. A kljub vetru in mrazu nas je očaral prelep razgled na okoliške vršace in dolino pod nami.
vesnapl     
14.11.2011
Je kaj snega na vrhu?
bostjan29     
28.11.2011
Nč snega, so pa bli včeraj prelepi razgledi na okoliške in daljne gore! Nižine pa pokrite z meglo...še sreča, da se ji z malo volje lahko izognemo :-).
katty     
6.1.2013
Danes do sedla nobenega sledu o kakem snegu-le spodaj je na gozdi cesti del plazu, naprej pa ga je bilo vedno več...Seveda je precej ojužen, nekajkrat se je udrlo tudi tja do kolen. O količini pa seveda raje nebi, saj je le ta zanemarljiva. Kljub vsemu nas je bilo kar nekaj gor, nazaj grede sva, kljub dokaj pozni uri, srečali še trojico pohodnikov. Razgledi pa odtehtajo ves napor...Lepo je bilo :-)
lubadar     
6.1.2013
katty
kje so pa slike in tvoj lep obširen komentar nasmeh
katty     
6.1.2013
@lubadar, komentar je že, slikce še pridejo ;-)
lubadar     
6.1.2013
katty

sem navajen bolj obširnih od tebe,pa še podkrepljen z nasmeh velik nasmeh zmeden da se lepše bere
katty     
6.1.2013
Haha, sej sem dons še sama sebe presenetla, k sem tok mau napisalavelik nasmeheek....Hm, enim pač en dolg besedičenje tud lih ne paše...tko da bom od zdej naprej začela z reduciranjem in komentarja in slikceek...da bo volk sit in koza celajezikmežikanje
lubadar     
7.1.2013
Ti kar piši je čisto okej velik nasmeh. Kdaj sta pa štartale zjutraj,da se je udiralo,meni se na Rodico ni nič,si lahko šel kjer si hotel.Sem pa štartal ob 7,20
katty     
7.1.2013
Uf, kar pozn vešeek. Okrog 9.40velik nasmehzmeden. Haha, če pomislim, sva hodili gor dobri 2,5h. Tok je bil že mehek sneg, da teže ni zdržal. Ampak ni panike, žal mi je zarad gojzarjev, k nisem imela res tistih zimskihzmedeneek.
lubadar     
9.1.2013
Zjutraj je bila pot pomrznjena ,idealna hoja brez derez do vrha,na vrhu pa brez vetra ,za nazaj so pa "ketene " od Verige prav prišle.
Jaka-Eva     
17.3.2013
Kakšna je pot (shojena)? Je koča odprta? Je bil kdo zadnje čase na Črni prsti?
Daaam     
18.3.2013
Koča je zaprta http://www.pzs.si/koce.php?pid=45 glede na padavine pot ta trenutek sigurno ni shojena..
igor37     
13.4.2013
Zanima me, če je pot na Črno prst z vasi Kal prehodna.

Hvala za info
BLhribi     
2.5.2014
Danes sva s punco edina (vsaj po vpisih v skrinjici sodeč) obiskala vrh iz smeri vasi Kal. Vreme nama je prizaneslo. Pot je prehodna. Le ponekod so čez pot podrta drevesa, vendar se jih brez večjih težav lahko obide. Vrh je obdan še s precejšnjo gmoto snega, ki ga je potrebno zadnjih 5 min hoje prečiti, če želiš priti do koče oz. vrha.
Mario     
29.6.2014
GPX sled za smer Kal - Črna prst si lahko downloadate na :

http://www.4shared.com/account/home.jsp#dir=ntiKEfFv
Mario     
30.6.2014
Pravilen link :
http://www.4shared.com/file/YoAheue4ce/Kal-CrnaPrs.html?
mornar     
5.5.2017
Zanima me koko je z potjo na ćrno prst, ter kje se nahaja žig.
turbo     
5.5.2017
Za stanje poti ne vem, žig in vpisna knjiga naj bi bila na vrhu, tako vsaj tule piše:

https://www.pzs.si/koce.php?pid=45
ana     
5.5.2017
Pot s Kala je kopna, sem bila v nedeljo na Rodici iz Ruta, tudi ta pot je kopna.
Slakuter     
2.10.2017
Živjo,

včeraj (1.10. sem na poti Kal - Črna prst) izgubil avtomobilske ključe. Najverjetneje so nekje na zadnji prečnici pod sedlom Čez Suho. Če jih slučajno kdo najde, naj mi prosim sporoči.
040 štiri 5 tri 0 devet 5 mežikanje
Sa8a     
16.4.2018
Zdravo,
zanima me kaksna je pot ce startamo s Kal-a? Je pot ze prehodna oz.je se veliko snega? Hvala za info nasmeh
miratan     
1.4.2019
Pozdrav,
a je bil kdo te dni na Črni prsti? A so še vedno zimske razmere?
Tadej     
1.4.2019
Če kaj pomaga https://www.hribi.net/spletna_kamera/crna_prst/3503

Razmer na poti pa ne poznam.
črow     
1.4.2019
Danes sem bil na bližnjem vrhu in razmer še ni za podcenjevati. Cepin in dereze obvezno tudi, če nameravate gor z Baške grape. Z Bohinjske strani je pa še prava zima. Je pa res, da sneg na hitro pobira.

Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje