Planinarenje

Planinarenje

Žlan - Črna prst

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeČrna prst / Žlan - Črna prst
   Žlan - Črna prst   
Autor opisa:Žiga Šubic
Vrijeme hodanja: 3 h 30 min
Ishodište: Žlan (600 m)
Cilj: Črna prst (1844 m)
Visinska razlika: 1244 m
Visinska razlika (po putu): 1244 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevna neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Od parkirišča se usmerimo dalje po spodnji makadamski poti, ki že po nekaj metrih preide v stezico, ob kateri stoji napis Črna prst. Markirani stezi sledimo do prvega kolovoza, kjer zavijemo desno. Pot nadaljujemo do rovta Repar in mimo lovske koče in opazovalnice, kjer kolovoz preide v stezico, nakar se spustimo v globel pri izviru Bistrice. Pot nadaljujemo čez lesen most in nato levo po kolovozu proti Bohinjski Bistrici. Če po prečenju mostu zavijemo desno pridemo do izvira Bistrice (ca 25 m). Na križišču kolovozov se usmerimo desno (leva pot pelje v Bohinjsko Bistrico) in nato sledimo nemarkirani poti po zaraščenem kolovozu v breg. Kolovoz večkrat ostro zavije, kar nas ne sme zmesti. Po daljši hoji pridemo do boljše, markirane makadamske ceste, kjer se usmerimo desno. Kmalu nas markacije usmerijo levo v hrib po malce širši stezici, ki ji sledimo do planine Osredki. Pozorni moramo biti na markacije, saj so ponekod slabo vidne! Od tu naprej sledimo slabše shojeni strmi markirani poti do sedelca v ostrem grebenu Kozjem rogu. Tu se pot vzpenja na levo in že čez nekaj minut smo pri Domu Zorka Jelinčiča na Črni prsti.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Iz Bohinjske Bistrice nadaljujemo desno proti Ribčevemu Lazu in Bohinjskemu jezeru. V vasi Polje zavijemo levo proti vasici Žlan. Peljemo se skozi Žlan po asfaltirani glavni cesti in na koncu vasice še 300 m po makadamski cesti. Pridemo do manjšega parkirišča, kjer pustimo svoje vozilo.
Pokraj puta:
Izvir Bistrice (600m), Osredki (1480m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Četrt, Črna prst, Konjski vrh, Poljanski vrh, Matajurski vrh, Rodica
Prosječna ocjena izleta: 6,3/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Žlan - Črna prst Žlan - Črna prst Žlan - Črna prst Žlan - Črna prst Žlan - Črna prst Žlan - Črna prst Žlan - Črna prst Žlan - Črna prst
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Žlan - Črna prst
dolenjka     
19.8.2011
Pot smo uporabili za sestop iz Črne prsti. V zgornjem delu je pot dobro označena. Vodi nas mimo čudovite planine Osredki, kjer se pase živina.Po prečenju gozdne ceste postane pot zelo slabo označena. Vodi po zaraščenem kolovozu in se kar naenkrat konča. Vsaj nam se je tako zdelo, zato smo veliko časa porabili, da smo se po strmem gozdu in brezpotju prebili do izvira Bistrice. Še sreča, da smo slišali vodo. Ob potoku vodi pot do Bohinjske Bistrice, ki pa je preslabo označena. Imeli smo namen sestopiti v Žlan, vendar smo zaradi neoznačenih poti prišli v Bohinjsko Bistrico. Menim, da nekaj smerokazov v spodnjem delu te poti ne bi bil prevelik strošek.
ZarkoM     
26.8.2011
Tudi mi smo pot uporabili za sestop s Črne prsti (nanjo smo se povzpeli iz Bohinjske bistrice preko Orožnove koče). Prehod od izvira Bohinjske bistrice do Bohinjske bistrice je predstavljala lep zaključek poti. Če bo še kdo hodil v tej smeri je pot do izvira morda najenostavneje najti tako da se pri sestopu držimo markirane poti proti Žlanu dokler pod cesto na desni ne opazimo ruševin nekega poslopja (cca 750 m nmv). Kmalu zatem pot nadaljuje naravnost, cesta pa se spusti k poslopju. Nadaljujemo po poti še cca 15 višinskih metrov in nato poiščemo prehod skozi gozd proti travniku, ki se svetlika desno pod nami (cca 60 m). Travnik prečimo v enaki smeri kot smo prišli iz gozda in pri lovski opazovalnici sredi travnika ujamemo pot (desno) proti Bistrici oziroma izviru.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje