Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Planinski venci / Julijske Alpe / Črna prst / Polje - Črna prst

Polje - Črna prst

Print
Ishodište: Polje (523 m)
Širina/Dužina: 46,2695°N 13,9128°E
Vrijeme hodanja: 3 h 45 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 1321 m
Visinska razlika po putu: 1335 m
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Pogleda: 10.596
 1 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 49
Broj komentara: 12
Pristup do ishodišta:
S autoceste Ljubljana - Jesenice idemo do izlaza Lesce, a zatim nastavljamo vožnju prema Bledu i Bohinjskoj Bistrici. Iz Bohinjske Bistrice nastavljamo glavnom cestom prema Bohinjskom jezeru, a nakon sela Kamnje trebamo obratiti pozornost jer ćemo s desne strane, svega nekoliko metara prije početka sela Polje, parkirati na parkiralištu uz Bohinjsku Bistricu. rijeka Sava Bohinjka.
Opis puta:
Sa parkirališta najprije pažljivo prelazimo cestu, nakon toga kratko nastavljamo glavnom cestom prema Polju. Dolaskom u Polje nastavljamo lijevo lokalnom cestom, kojom brzo hodamo do manjeg raskrižja, uz koje uočavamo prve putokaze za planinarski dom Orožnova koča, pašnjak Planina Osredki i Črna prst. Nastavljamo u navedenom smjeru i dalje hodamo užom asfaltiranom cestom koja nas u blagom usponu dovodi do sljedećeg raskrižja gdje nastavljamo donjom desnom cestom (lijevo Bohinjska Bistrica). Staza nas dalje dovodi do početka sela Žlan i nešto dalje također do centra spomenutog sela. Iznad sela završava asfalt i makadam nas dovodi do nekakvog okretišta i korita s vodom (do ovdje možemo doći i automobilom, to skraćuje put za cca 20 minuta).
Od korita nastavljamo lijevo, gdje najprije preko manjeg mostića prelazimo obližnji potok, a zatim se počinjemo umjereno uspinjati rubom prostranog pašnjaka. Malo više prelazimo ogradu za ispašu, tako da prelazimo unutrašnjom stranom pašnjaka. Dalje se uspinjemo kroz obilan pašnjak, a staza većim dijelom vodi kroz vrlo rijetku šumu. Više napuštamo pašnjak, a put prelazi u gustu šumu. Dalje prelazimo vrlo neravan kolovoz, nakon čega se kratko vrijeme uspinjemo manjim bujičnim potokom. Staza naprijed se uspinje do grube šumske ceste, po kojoj još neko vrijeme nastavljamo uspon. Dolaskom do raskrižja gdje se uključujemo na širi makadam (put koji od Ravna vodi prema pašnjaku Storeča gavran) pratimo ga lijevo i tu se čak malo spuštamo (kada dođemo na cestu ne nastavljamo dalje) ravno po uzlaznom kolovozu, na koji djelomično zavaravajuće pokazuje planinski putokaz). Nakon kraćeg spusta desno se odvaja markirani kolovoz.
Nastavljamo po blago zaraslom kolovozu koji nas nakon nekoliko minuta dodatnog hoda dovodi do markiranog križanja.
Nastavljamo ravno (lijevo Črna prst pored planinarskog doma Orožnova koča i pašnjaka Planina za Liscem) po kolovozu koji nas više dovodi u manju udolinu kojom se uspinjemo do sljedećeg šumskog puta. Kada zakoračimo na cestu, nastavljamo nekoliko koraka lijevo, nakon planinske oznake za Črnu prst upućuje nas desno u šumu, gdje se počinje strmo uspinjati. Staza nešto više prelazi preko zaraslog proplanka (grmovi paprati i malina) te se vraća u šumu gdje nastavljamo sve do planine Osredki.
Od planine na kojoj se nalaze dvije manje drvene kućice (jedna je pretvorena u bivak) nastavljamo lijevom stranom koritaste lokve, slabo vidljivom stazom koja počinje umjereno uspinjati se među grmljem i pojedinačnim drvećem. Još uvijek slabo vidljiva staza koja je više dobro markirana dovodi nas na malo veću livadu uz čiji rub primjećujemo sljedeću lokvu. Staza se dalje sve strmije penje i lagano skreće ulijevo. Na vrhu uspona stupamo na manji prevoj, nakon čega staza skreće desno i koso se uspinje. Slijedi nekoliko minuta uspona po strmini obrasloj borovom borom i staza nas dovodi na glavni greben Spodnjih Bohinjskih gora.
Nastavljamo lijevo (desno Rodica) i relativno blagom stazom koja vodi po panoramskom grebenu idemo do Črne prsti na koju stižemo nakon 10 minuta dodatnog hoda.
zemljovid puta - Črna prst
Ob poti: Žlan (600m), Planina Osredki (1400m)
Možemo produžiti putovanje na sljedeće destinacije: Četrt, Črna prst, Konjski vrh, Poljanski vrh, Matajurski vrh, Rodica
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Polje - Črna prst1
Polje - Črna prst2
Polje - Črna prst3
Polje - Črna prst4
Polje - Črna prst5
Polje - Črna prst6
Polje - Črna prst7
Polje - Črna prst8
Polje - Črna prst9
Polje - Črna prst10
Polje - Črna prst11
Polje - Črna prst12
Polje - Črna prst13
Polje - Črna prst14
Polje - Črna prst15
Polje - Črna prst16
Polje - Črna prst17
Polje - Črna prst18
Polje - Črna prst19
Polje - Črna prst20
Polje - Črna prst21
Polje - Črna prst22
Polje - Črna prst23
Polje - Črna prst24
Polje - Črna prst25
Polje - Črna prst26
Polje - Črna prst27
Polje - Črna prst28
Polje - Črna prst29
Polje - Črna prst30
Polje - Črna prst31
Polje - Črna prst32
Polje - Črna prst33
Polje - Črna prst34
Polje - Črna prst35
Polje - Črna prst36
Polje - Črna prst37
Polje - Črna prst38
Polje - Črna prst39
Polje - Črna prst40
Polje - Črna prst41
Polje - Črna prst42
Polje - Črna prst43
Polje - Črna prst44
Polje - Črna prst45
Polje - Črna prst46
Polje - Črna prst47
Polje - Črna prst48
Polje - Črna prst49
Rasprava o izletu Polje - Črna prst
Gost16. 08. 2012 00:00:00
To pot sem prehodil včeraj. Rad bi opozoril na sliko 24. Tu komaj vidna zaraščena stezica zavije v levo. Sam sem prav tako kot moji predhodniki šel po kolovozu naravnost(usmerjevalna tabla je res obrnjena malo nerodno) .Vidi se namreč da je pot po kolovozu in naprej kar dobro shojena , vendar se kmalu nato v bregu konča.Nekdo je sicer postavil nekaj možicev vendar ti ne pomagajo dosti.
Od tu naprej ni nobenih večjih zank, pot je sicer zaraščena ampak dobro vidna.S Črne prsti sem se odpravil na Rodico in nato čez Suho planino v dolino. Malo pred Bohinjem se odcepi gozdna cesta ,ki te po obronku pripelje nazaj na izhodišče.
main16. 08. 2012 00:00:00
Od 24 slike naprej do ceste praktično ni označeno. Vsa šla prejšnji mesec po tej poti. Kljub zemljevidu in garminu sva po pol ure komaj našla zgornjo cesto. Pot je bila tudi slabo shojena tako, da sva iskala zlomljene bilke in premaknjene kamenčke po poti. Pot je slabo sledljiva, ponekod popolnoma preraščena z mladim drevjem in polna listja. Po tej poti sva se vračala iz Rodice čez Suho nazaj na zgornjo cesto pod Črno prstjo. Previdno, sploh če se bliža noč. LP
smatjaz25. 06. 2013 00:00:00
main, si pa precej dober, midva s sinom sva zgrešila že pri sliki št 10 !!! Ker je vse tako razrito zaradi spravila lesa v dolino, da izgleda da so vse poti prave !!! Markacijski odsek bi se lahko bolj potrudil v spodnjem delu.Sreča da sva si pot vnesla v GPS in sva jo našla po prečenju gozda izven poti. Višje je pot dobro označena, težava je le skozi gozd, kjer pa tudi občasno GPS zataji (zato tudi nisva vnesla sledi). Drugače pa fantastičen izlet še posebno če se podaljša do Rodice, kjer naju je na žalost ujelo slabo vreme in sva sestopila v Ribčev laz, drugače bi se pa povzpela še na Vogel in sestopila z gondolsko žičnico.coolzmeden
smatjaz25. 06. 2013 00:00:00
Ja,ja,ja pri sliki 24 pa že drugič !!!
iUnknown29. 08. 2015 00:00:00
Mogoče kdo ve, če je tam na parkirišču pri Bohinjki (tisto, ki je najprej omenjeno) kakšen parkomat oz. kako se tam parkira, da ti bohinjci ne zaračunajo kakšne kazni?
Kako je pa tam pri obračališču nad vasjo Žlan?
istrumel29. 08. 2015 00:00:00
To parkirišče ni plačljivo. Da boš siguren pojdi na an Bohinj in klikni kartca gost Bohinja ,kjer so lepo označena plačljiva parkirišča.Si že razmišljal o poti od Mencingerjeve koče mimo Orožnove in nazaj čez planino za Črno goro ,je dosti lepša in bolj zanimiva pot(parking zastonj).
istrumel29. 08. 2015 00:00:00
stran Bohinj je mišljeno
iUnknown29. 08. 2015 00:00:00
Hvala za info. To pot bi namenoma zelel v vasi Polje, ker imam namen narediti krozno pot in sicer iz Polja na Crno prst, potem pa po grebenu do Suhe planine in potem iz Suhe planine direktno dol do Polja.

Nazadnje, ko sem sel podobno pot sem avto sicer pustil v Ribcevem lazu pri jezeru. Ampak takrat sem se vracal iz Komne in mi je bilo tam bolj prirocno.
istrumel30. 08. 2015 00:00:00
Dolga tura. Ni mi znana pot iz suhe do Polja pa že 10let letni dopust preživljam v teh koncih.
iUnknown30. 08. 2015 00:00:00
Po zemljevidu PZS Julijske Alpe, nisem pa se sel tam, je pot vrisana iz ceste, ki gre od parkirisca za Suho planina pri Javorje do Laski Rovt / Ribcev Laz. Ko se po cesti pride do Repnicev graben, je tam vrisana pot desno za Laski rovt in Polje.

Po zemljevidu na hribi.net je pa ta pot tudi ze pri ostrem ovinku iste ceste, ko je prej omenjena cesta najbolj vzhodneje, in se tam prikljuci poti, ki pride iz Planina Poljana.

Med drugim se mi gre zato, da te poti niso vrisane na openstreetmap.org. Zato jih jaz prehodim, da dobim GPX trace in jih potem vrisem na zemljevid.
istrumel30. 08. 2015 00:00:00
Lepo.Iz Laškega rovta sem že šla na Rodico in jo poznam. Vem da je veliko poti,ki se jih da prehodit in niso označene , a jaz se raje držim markiranih poti.Bo pa dobrodošlo,če bo kak nov zemljevid z novimi potmi saj sem v desetih letih že skoraj vse prehodila in je vedno dobrodošlo kaj novega.srečno pot.
marepn95518. 10. 2022 20:15:00
Včeraj sem zjutraj 5:00 uri parkiral pri skakalnicah nad vasjo Polje "na črno", ko sem se vrnil je bilo z avtom k sreči vse o.k. (parkirišče pred vasjo ob novem mostu dovoljuje parkiranje samo za dve uri). Potem sem se usmeril skozi vas Žlan in na koncu vasi levo v gozd in uspel najti markacije (skozi vas sem našu samo eno markacijo na koncu vasi sem se na srečo odloču za levo). Nadaljeval čez planino Osredki , kjer se nahaja prijeten bivak (pot mi je lepša-bolj odprta od poti mimo Oražnove koče) in potem na greben, kjer je razpotje levo Črna prst 15 min, desno Rodica in Vogel. Na grebenu me je ogrelo sonce in sem se preoblekel v kratko, privoščil sem si malico in čudovite razglede. Nadaljeval čez Rodico do Šije in nato spust do Viharnika na štrudlj in radler. Nadaljeval v smeri Bellvija in Ribčevega laza. Nato še cca. 3 km po cesti do skakalnic in krog je bil zaključen. Še malo statistike: celotno trajanje poti s postanki 10 ur 10 min, 31 km 1940 višincev. Čudovit dan, čudoviti razgledi skratka dan presežkov, na koncu utrujen vendar zadovoljen z opravljeno potjo.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići