Planinarenje

Planinarenje

Polje - Črna prst

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeČrna prst / Polje - Črna prst
   Polje - Črna prst (mimo Orožnove koče)  
Vrijeme hodanja: 4 h
Ishodište: Polje (523 m)
Cilj: Črna prst (1844 m)
Visinska razlika: 1321 m
Visinska razlika (po putu): 1345 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča najprej previdno prečimo cesto, nato pa kratek čas nadaljujemo ob glavni cesti proti Polju. Ko prispemo v Polje, nadaljujemo levo na lokalno cesto, po kateri se hitro sprehodimo do manjšega križišča, ob katerem opazimo prve planinske oznake za Orožnovo kočo, planino Osredki in Črno prst. Nadaljujemo v omenjeni smeri ter v nadaljevanju hodimo po ožji asfaltni cesti, ki nas v rahlem vzponu pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo po spodnji desni cesti (levo Bohinjska Bistrica). Pot naprej nas pripelje do začetka vasi Žlan ter nekoliko naprej še do središča omenjene vasi. Nad vasjo se asfalt konča in makadamska cesta nas pripelje do nekakšnega obračališča in korita z vodo (do sem lahko pridemo tudi z avtom, to nam pot skrajša za približno 20 minut).
Od korita nadaljujemo levo, kjer najprej preko manjšega mostička prečimo bližnji potoček, nato pa se pričnemo zmerno vzpenjati ob robu prostranega pašnika. Malo višje prečimo pašno ograjo, tako da preidemo na notranjo stran pašnika. V nadaljevanju se vzpenjamo čez prostran pašnik, nas pa pot večinoma vodi skozi zelo redek gozd. Višje zapustimo pašnik, pot pa preide v strnjen gozd. V nadaljevanju prečimo erozijsko zelo načet kolovoz, nato pa se kratek čas vzpenjamo ob manjšem hudourniškem potoku. Pot naprej se vzpne do slabše gozdne ceste, po kateri nekaj časa nadaljujemo vzpon. Ko prispemo do križišča, kjer se priključimo širši makadamski cesti (cesta, ki vodi od Raven proti planini Storeča raven) ji sledimo v levo ter se po njej celo nekoliko spustimo (ko dosežemo cesto ne nadaljujemo naravnost na vzpenjajoč kolovoz, na katerega deloma zavajajoče kaže planinska smerna tabla). Po krajšem spustu, pa se v desno odcepi markiran kolovoz.
Pot nadaljujemo po rahlo zaraščenem kolovozu, ki nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na označeno razpotje.
Nadaljujemo levo v smeri Orožnove koče in planine za Liscem (rahlo desno planina Osredki) po poti, ki se nadaljuje skozi gozd. Sledi nekaj zaporednih razpotij, kjer pazljivo sledimo občasno redkim markacijam. Višje dosežemo gozdno cesto, ji nekaj korakov sledimo v levo, nato pa nadaljujemo po vzpenjajoči poti v smeri Črne prsti. Pot naprej se še kratek čas strmeje vzpenja, nato pa se položi in preči pobočja proti levi. Po krajšem prečenju, pa se priključi kolovozu oz. drči. Tu se priključimo poti iz Bohinjske Bistrice (tudi pot z izhodišča Ravne in Dom dr. Janeza Mencingerja), mi pa nadaljujemo po drči do mesta, kjer se le ta spremeni v zložnejšo pešpot. Višje se steza ponovno prične strmeje vzpenjati, nato pa se priključi še strmi poti od Doma dr. Janeza Mencingerja. Tu nadaljujemo naravnost ter po 2 minutah nadaljnje hoje prispemo do Orožnove koče, od katere se nam odpre lep pogled na Črno prst in Triglav.
Od Orožnove koče nadaljujemo po markirani poti v smeri Črne prsti. Pot gre takoj za kočo v gozd, skozi katerega se prične strmeje vzpenjati. Višje steza zavije nekoliko v desno ter nas iz gozda pripelje v pas grmičevja. Še nekoliko višje se konča še pas grmičevja, nam pa se z desne skoraj neopazno priključi še stara pot (po stari poti lahko sestopimo nazaj do Orožnove koče). V nadaljevanju nas vse bolj razgledna pot postopoma pripelje pod stene Črni prsti, kjer nas povede v manjšo grapo. Vzpnemo se po grapi, le ta pa nas vodi ob robu stene. Po krajšem vzponu po grapi pot zavije v levo ter preide na nekoliko bolj strma pobočja. Sledi prečni vzpon proti levi, kjer se nam le malo pod sedlom Čez Suho priključi še pot od planine za Črno goro.
Od mesta, kjer se nam priključi omenjena pot, pa se v nekaj korakih vzpnemo na že omenjeno sedlo, kjer je naslednje razpotje.
Tu nadaljujemo desno ter se ob pogledih na Baško grapo, Bohinj in najvišje vrhove Julijskih Alp, v nekaj minutah povzpnemo do Doma na Črni prsti, ki se nahaja le nekaj metrov pod vrhom.
Dom Zorka Jelinčiča obidemo po levi strani in se čez kratko strmo pobočje v nekaj korakih povzpnemo na razgleden vrh.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bledu in Bohinjski Bistrici. Iz Bohinjske Bistrice nadaljujemo po glavni cesti proti Bohinjskemu jezeru, mi pa za vasjo Kamnje postanemo pozorni, saj bomo na desni strani, le nekaj metrov pred začetkom vasi Polje, parkirali na parkirišču ob reki Savi Bohinjki.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Četrt, Črna prst, Konjski vrh, Poljanski vrh, Matajurski vrh, Rodica
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst Polje - Črna prst
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Polje - Črna prst
jezičnik     
13.8.2012
Za tiste, ki razmišljate o obisku Črne prsti po tej poti, bom zapisal nekaj opozoril, da ne boste imeli takih težav kot midva z ženo.

Po kakšni uri prispete do križišča, o katerem govori tale del teksta:
Ko prispemo do križišča, kjer se priključimo širši makadamski cesti (cesta, ki vodi od Raven proti planini Storeča raven) ji sledimo v levo ter se po njej celo nekoliko spustimo (ko dosežemo cesto ne nadaljujemo naravnost na vzpenjajoč kolovoz, na katerega deloma zavajajoče kaže planinska smerna tabla). Po krajšem spustu, pa se v desno odcepi markiran kolovoz.
Opis je napačen, saj je treba nadaljevati naravnost na vzpenjajoč kolovoz (tabla Črna prst), po katerem gremo samo kakih 20 metrov. Potem je na skali markacija, ki nas usmeri levo na ozko potko v gozd. Nekaj časa hodimo večinoma po ravnem, potem nas markacije usmerijo spet na desno na dokaj strm kolovoz, od koder prispemo do smerne table za Orožnovo kočo.
Z ženo sva se držala navodil in ker markiranega kolovoza, ki naj bi sledil po krajšem spustu, ni bilo, sva hodila kar dolgo v eno smer, tudi iskala najino lokacijo na telefonu in s tem zapravila več kot eno uro. Posledično naju je ujela noč in je bilo kar težko hodit po temnem gozdu čez vse korenine in skale.
Ko višje pridemo na naslednjo makadamsko cesto, pa je opis spet zelo zavajajoč. Piše takole:
Višje dosežemo gozdno cesto, ji nekaj korakov sledimo v levo, nato pa nadaljujemo po vzpenjajoči poti v smeri Črne prsti.
Seveda je bilo za naju še toliko bolj problematično, ker se ni nič videlo, je pa pomemben podatek, da teh nekaj korakov pomeni po občutku kakih 300 m.
Skratka, če bo tole bral kdo, ki ureja te opise, bi ga prosil, da poskrbi za točen opis, hkrati pa bi bil vesel bolj natančnih podatkov, kajti ''nekaj časa'', ''par korakov'' ipd. so lahko precej zavajajoči opisi.
Sicer pa je pot zelo lepa, vsaj po mojem mnenju precej lepša od tiste, ki ne pelje mimo Orožnove koče.


Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje