Planinarenje

Planinarenje

Zadnjica - Razor

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeRazor / Zadnjica - Razor
   Zadnjica - Razor   
Vrijeme hodanja: 6 h
Ishodište: Zadnjica (650 m)
Cilj: Razor (2601 m)
Visinska razlika: 1951 m
Visinska razlika (po putu): 1990 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Triglav 1.25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po cesti, le ta pa nas mimo nekaj hiš (predvsem vikendi) v približno 15 minutah pripelje do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela (ob križišču je bilo nekoč parkirišče, danes pa je parkiranje prepovedano).
S starega parkirišča se usmerimo na levo cesto v smeri Pogačnikovega doma na Kriških podih (desna cesta vodi proti Prehodavcem in Doliču). Po 15 minutah nadaljnje hoje nas cesta pripelje do spodnje postaje tovorne žičnice, kjer se le ta konča.
Vzpon nadaljujemo po markirani peš poti (mulatjeri), ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Pot, ki se vzpenja nad dolino Belega potoka, pa nas hitro pripelje na zelo strma pobočja (nevarnost padajočega kamenja), čez katera vodi zelo široka peš pot. Pot naprej preči grapo Veliki Presek, za katero pridemo na kratko izpostavljeno polico, preko katere pridemo s pomočjo jeklenice. Naprej se pot vrne v gozd, kjer se v številnih okljukih zmerno vzpenja. Nekoliko naprej nas pot pripelje pod manjši previs, kjer bomo lahko opazili številne paličice, ki jih pohodniki postavljajo, da se skala ne zvali v dolino (paličice so postavljene bolj za šalo, kot zares). Pot naprej preči nekaj manjših grap, nato pa nas mimo kapelice pripelje do večje grape. Z nekaj previdnosti (nezahtevno) prečimo omenjeno grapo za katero se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do prijetnega počivališča (dve klopi ob poti). Naprej prečimo še eno večjo grapo (v zgodnjem poletju možnost snežišča), nato pa se pot vrne v gozd. Višje gozd postaja vse redkejši, pot pa nekoliko bolj strma in vse bolj razgledna.
Pot, ki se še naprej vzpenja po stari mulatjeri, pa nas nato mimo še dveh klopi pripelje v pas rušja, za katerim preidemo v bolj kamnit svet. Naprej se vzpenjamo čez manjša melišča, po vse bolj razgledni poti, ki nas višje pripelje do prijetnega studenčka (izvira).
Le nekaj 10 korakov nad omenjenim izvirom, pa bomo prišli na neoznačeno razpotje, kjer se v desno odcepi neoznačena pot proti Spodnjemu Kriškemu jezeru (2 minuti), mi pa nadaljujemo rahlo levo po še naprej široki planinski poti. Pot naprej nas vodi mimo manjši ruševin, mi pa ji sledimo vse do označenega razpotja, kjer se nam z desne priključi pot iz doline Vrata. Nadaljujemo levo in po dveh minutah nadaljnje hoje prispemo do Pogačnikovega doma na Kriških podih.
Od Pogačnikovega doma nadaljujemo v smeri Razorja in Križa po poti, ki se rahlo spusti in nas v nekaj korakih pripelje do naslednjega razpotja, kjer gremo levo (desno Križ). Naprej prečimo proti levi čez melišče. Pot se tu celo nekoliko spusti, nato pa nam pot zaustavi skalni skok. Preplezamo ga s pomočjo varoval in na vrhu skoka nadaljujemo levo po rahlo izpostavljeni skalni plošči. Na drugi strani te plošče se spet znajdemo na melišču. Nadaljujemo naprej proti sedlu Planja, kjer se nam priključi pot z Vršiča.
S sedla Planja nadaljujemo ostro desno (levo Planja) po poti, ki se sprva vzpenja po naravnih prehodih, kjer je pot občasno le malo izpostavljena. Malo naprej nas pot vodi mimo votline v kateri se običajno skoraj čez vse leto zadržita led in sneg. Od votline naprej se vzpnemo proti škrbini, kjer moramo paziti, da ne prožimo kamenja. Nekoliko naprej pa prispemo do mesta, kjer se nova pot loči od stare. Stara pot je zaradi skalnega podora v letu 2013 stalno zaprta, zato se usmerimo desno na lepo označeno novo pot, po kateri pa hitro prispemo do kratkega, a zelo zahtevnega vzpona, kjer je po priporočilih PZS-ja obvezna uporaba kompleta za samovarovanje. S pomočjo jeklenice in skob se vzpnemo po navpičnem oz. na kratkem delu celo previsnem kaminu, ki je zaradi kamenja nad kaminom tudi precej izpostavljen padajočemu kamenju. Ko se zavarovan del konča nas loči le še vzpon po razglednem grebenu do vrha Razorja.
Zadnjica - Pogačnikov dom 4:00, Pogačnikov dom - Razor 2:00.
zemljevid
Pristup do ishodišta:
Iz Kranjske Gore se čez prelaz Vršič peljemo proti Bovcu ali obratno, a le do 50. serpentine vršiške oz. Ruske ceste (v bližini vasi Trenta). Tu zavijemo na stransko cesto, ob kateri nato pa nekaj 100 metrih parkiramo na parkirišču ob cesti.
Pokraj puta:
Spodnje Kriško jezero (1880m), Pogačnikov dom na Kriških podih (2050m), Sedlo Planja (2349m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Križ
Prosječna ocjena izleta: 8,5/10  (br. glasova=8)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor Zadnjica - Razor
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Zadnjica - Razor
Gost     
20.8.2007
Prejšnji teden sem opravil vzpon iz Zadnjice preko Kriških podov na Razor. Pot do Kriških podov je kot v pravljici, lahka in zelo prijetna za hoditi. Malce se vleče pot na sedlo Planja, kar ti pobere precej moči, saj je večina poti speljana preko melišča. Pot na sam Razor je po novem posprejana, kar pomeni, da jo bodo očitno zavarovali, s čimer pa bo dostopna širšim množicam planincev. Za mene je pogled na severno steno, Sfingo in njen obraz in na Triglav resnično najlepši prav z Razora.Ob povratku na sedlo svetujem še vzpon na Planjo 2453 m. Malce poplezavanja v začetku, zatem pa lahek vzpon do vrha. Po traja cca 10-15 minut. LP Andrej.
Gost     
26.8.2007
Včeraj sva bila s kolegom na Razorju.Zaradi na novo nastalih kamnitih plazov tik pod vrhom, kjer je zasut tudi del poti, je dostop zaradi proženja kamenja na vrh zelo nevaren, zato svetujem dostop tik pod steno cca 20 metrov nad stezo.Z vrha pa je res lep razgled. Lp Darko
Gost     
28.8.2007
Citiram: http://www.pzs.si/novice/novica.php?id=3042
27.08.2007 - NUJNO OPOZORILO

Komisija za planinske poti pri Planinski zvezi Slovenije in Planinsko društvo Radovljica opozarjata!
V soboto, 25. avgusta 2007 ob 18. uri je prišlo do velikega podora v vršnem delu Razorja. Planinska pot, ki vodi na Razor je od sedla Planja proti vrhu Razorja na več mestih delno zasuta s kamenjem. Poškodovano je tudi nekaj jeklenic in klinov. Zaradi poškodovanih varoval in razrahljane kamnine, ki se občasno še vedno spontano proži, je zato pot proti vrhu Razorja ZAČASNO ZAPRTA.

Vse planince zato opozarjamo, da je ne uporabljajo. Zapora poti velja do preklica.

Vse obiskovalce zavarovanih visokogorskih planinskih poti ponovno opozarjamo, da je hoja po njih brez čelade in varovalnega kompleta lahko smrtno nevarna.

Planinska zveza Slovenije
Komisija za pota UO PZS


dsusnik     
30.7.2009
Pozdravljeni!

Dve leti je že od tega opozorila! V prihodnjih dneh se z ženo nameravava odpraviti na Razor. Zanima me, če mi lahko kdo prosim pove kakšno je sedaj stanje?

Hvala lepa!
mad matheuss     
30.7.2009
Bil ta teden, pot je OK.
dsusnik     
31.7.2009
nasmehHvala lepa za odgovor!
bobi     
4.8.2009
S PRIJATELJEM SVA SE DNE 1.08.2009 ODPRAVILA IZ ZADNJICE NA RAZOR.POT JE ZELO LEPA,ZATO VSEM PRIPOROČAM VZPON NA RAZOR.NA RAZORJU JE ZELO LEP RAZGLED NA OSTALE GORE V JULICIH.
pipe     
5.9.2009
ZDRAVO
Zanima me zgornji del poti o krušljivosti.
Ali je pot kaj varovana
naty 1     
5.9.2009
ne pot ni nič varovana,je pa res zelo priporočljivo nositi čelado še posebno nevarno je če kdo hodi nad vami,posebno od sedla gor,ker gora ni sestavljena iz kompaktne trdne skale ampak kot da bi kdo tja nametau kup kamenja,ni pa pot nič tehnično zahtevnega
NEIC008     
7.7.2010
Pozdrav!
Ali je kdo bil gor letos (junij-julij? Ali je kaj snega? itd..?

Hvala!
joze54     
7.7.2010
NEIC008 - mogoče ti bo to kaj koristilo - http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=660&stran=7
NEIC008     
10.7.2010
Danes prisopihal na Razor. Pot se mi zdi dokaj nevarna zaradi nevarnosti zdrsa in padajočega kamenja, ki ga prožijo tudi gamsi.nasmehPremalo ali nič varoval?? Vrha kmalu ne bo, saj še skalo na kateri je pritrjen žig, lahko premikaš. nasmeh Skratka, vse se premika, prostora na vrhu za dva planinca malo močnejše postave in to je to.nasmeh)
to3     
26.6.2011
Zanima me, kakšne so razmere na poti Kriški podi - Razor? Za vse informacije se že vnaprej zahvaljujem!
dsusnik     
8.7.2011
Tudi mene zanima, kako je sedaj gor na Razorju - je res tako kritično kot piše NECIO08? zmeden
Lisa     
12.7.2011
to3: Poglej na pot iz Aljaževega doma, mogoče imaš tam kakšno informacijo več o razmerah, po katerih sprašuješ.
LpS. nasmeh
matic4     
12.7.2011
Pot je res že precej zdrsana in zagruščena. Skale se pa še kar držijo skupaj.velik nasmeh Prostora na vrhu je še zmeraj vsaj za 10 ljudi. Kamenje prožijo predvsem planinci , zato je čeleda zelo priporočljiva. Prav lahka pot pa to seveda ni.
britof     
5.8.2012
02.08.2012, sem se iz Zadnjice odpravil na Razor 5 ur.Proti vrhu je pot kar naporna, zlasti pa nevarna zaradi padanja kamenja, vprašanje časa je kdaj se bo skotalila v dolino velika skalna gmota , ki je močno načeta.Velika previdnost in obvezna čelada.
Drugače en najlepših razgledov v Julijcih.

L.P.
ibro     
19.8.2012
Planiram pot na Razor in sicer gor bi šel iz Zadnjice, pa nazaj na Pogačnikov dom, naslednji dan pa na Vršič, ker se ne bi rad vračal po isti poti. Mislim, da bi na Vršiču že našel nekoga, ki bi me zapeljal v dolino (do 50 serpentine), kako pa je potem daleč do parkirišča - izhodišča?
ZOJA     
20.8.2012
Ibro, samo par minut rabiš do parkirišča. Z možem sva turo opravila v petek in se vrnila v Zadnjico, vroče je bilo kot v kotlu.... cesta do zapornice je kao prepovedana, pa se večina pelje kar gor. Tako, da avto pustiš blizu izvoza v Zadnjico, pot ti podaljša le za 15 minut. Razor pa proti vrhu zelo slabo označen, zato previdnost ne bo odveč....lp
ibro     
20.8.2012
Zoja, hvala za odgovor. Ali sta z Razorjem opravila v enem dnevu? Verjamem pa da je bilo popoldan vroče kot hudič!velik nasmeh
LP
I
ZOJA     
21.8.2012
Z Zadnjice sva se odpravila že v četrtek dopoldan, približno ob pol desetih. Napovedane so bile nevihte, zato sva pohitela in prišla na Pogačnikov dom ravno pred dežjem t.j.ob pol dveh.Deževalo je do večera, v koči je bilo veliko panincev, ki so tudi naveravali prespati, zato nam ni bilo dolgčas. Drugi dan pa pred šesto na Razor in nazaj v Zadnjico,pot (mula tera)se nama je zelo vlekla.....
Jure87     
13.9.2012
Razor deluje kot, da je bila včasih najbolj mogočna gora daleč naokoli, vendar jo je skozi tisočletja zob časa močno načel, saj je vršno pobočje močno preperelo. Pristop je kar precej fizično naporen, saj te strma melišča dodobra izčrpajo. Obiskovalcem priporočam, da se povzpnejo še na bližnjo Planjo, iz katere je prelep pogled na vrh Razorja in na Kriške pode.
bostjanp     
13.9.2012
Razor je še vedno mogočna gora in v čast je lahko vsakomur, ki se na njo povzpne. Zame je Razor svojevrstna gora pri nas. Ima nek svoj čar, ki ga nima nobena druga gora.
gfekonja     
8.7.2013
Pozdravljeni!
Ima mogoče kdo kakšne informacije, kakšno je stanje na Razorju (dostop, označbe).
V kratkem ga imam namen obiskat, pa bi sveže informacije zelo cenil.

Lp
U&Q     
8.7.2013
Pot na Razor je od 3.7.2013 ZAPRTA!!! Obvestilo je tudi na vrhu novic na prvi strani tega portala.
gfekonja     
8.7.2013
Ja, sem spregledal obvestilo na prvi strani, ker me je google pripeljal na to povezavo.
Ampak vseeno, najlepše hvala za hiter odgovor.

Sem pa zdaj zelo razočaran, ker sem že dolgo časa razmišljal o Razorju
CarpeDiem247     
8.7.2013
Razor ti ne bo nikamor pobegnil, vsekakor se splača počakati, saj je tole videt zelo nevarno. zmeden
jedriličar     
13.11.2013
Glede na novo izpeljano pot na Razor, bi blo v redu da se na vseh opisov poti na Razor spremene slike od sedla Planja naprej, pa tudi tekstovni opis poti, kar bi se lahko zgodilo da obstajajoći opis tiste ki ne poznajo spremembe zavede v naslednji sezoni....
CarpeDiem247     
13.11.2013
Se strinjam, na ta način se lahko prepreči tudi kakšno morebitno nesrečo na Razorju. nasmeh
andrejp     
13.11.2013
v bistvu samo zadnji 2 sliki in zadnja 2 stavka opisa
nasmeh
mukica     
13.11.2013
Jaz imam slike od novega dela....
jedriličar     
14.11.2013
Pa narediš opis in daš par slikc, in pošalješ adminu ....
Tadej     
14.11.2013
Opis je popravljen, dodane pa so nove slike. Slike in opisi bodo v kratkem spremenjeni tudi pri drugih poteh na Razor.
Še enkrat hvala Mukici za slike.
Lp, Tadej
CarpeDiem247     
14.11.2013
Bravo, temu se res lahko reče hitro in učinkovito nasmeh
dare29     
15.11.2013
Še en moj razmislek ob tej priliki.
Že večkrat sem pri opisu izletov pogrešal datum vnosa izleta, ravno zaradi "aktualnosti" opisa.
Če opisu sledijo kometarji imaš vsaj okviren datum, sicer si brez.

lep dan, Dare
darinka4     
6.5.2015
Zanima ,me ,če je kdo šel lani poleti iz Križkih podov na Razor po novi markirani poti, in kakšna je? pozdrav
ajax     
6.5.2015
O SO ŠLI SO,JST BOM ŠOU LETOS.mežikanje
Matej_K.     
7.5.2015
Lepa je nasmeh Zadnjih par minut pod vrhom je krajša rahlo previsna vertikala, sicer pa nič posebnega.
darinka4     
7.5.2015
Hvala za informacije, po stari markirani poti sem šla pred mnogimi leti, za to pa bom šla letos.
deusomega     
16.5.2015
Mene samo zanima, kakšne so trenutne razmere za na Razor. Je še pod snegom? Je potreben cempin? Kolege popeljem do Kriških podov iz Zadnjice, sam pa hočem še do vrha Razorja. Zahvaljujem se za informacije. Lpvelik nasmeh
pikica1     
16.5.2015
Škoda, ker za trenutne razmere sprašuješ kleleke. Sem se namreč ne da prilimati slike, ki jo imam. Poglej pod trenutne razmere pod temo Razor, bom tja dala.
Tomy6699     
3.11.2016
Ojla - lep pogled na Triglav izpod Križa, ki je v bližini Razorja - bilo je fenomenalno: Pogled na triglav
J.P.     
15.9.2019
14.9 - zadnjica-razor-planja-zadnjica. Čelada obvezna na poti proti vrhu.Prav tako previdnost zaradi nevarnosti zdrsa. Pot je izjemno lepa kljub temu, da se pot iz Zadnjice pikico vleče. Obisk Planje na poti iz Razorja priporočam posebej tistim, ki se radi izognejo gneči na vrhu. Lp
glorija     
1.9.2020
26.9.2020me je pot vodila iz Zadnjice na Razor..pot je zelo lepa skozi gozd mehke podlage ,ki je pravi balzam ob vrnitvi za noge..počasi preide v mulatjero do koče na Kriških.p. kjer so v koči zelo prijazni mladi fantje in dekleta,postrežejo zelo dobro hrano in poskrbijo za dobro voljo..vse je tako umirjeno teklo med njimi,spontano in komaj čakam ,da se zopet vidimo saj je kar nekaj zanimivih neosvojenih vršacev,ki mi ne dajo miru..pot do Razorja vpraša po vrdržljivosti časa do vrha,no previsno pa ni toliko kot sem slišala poprej ,vsekakor je bolje,da prej narediš kakšno podobno turo ,da so užitki še toliko večji..tudi sestop od previsnega kamina rabi veliko previdnost ...je pa v obe smeri padalo kamenje na srečo malo stran od poti kljub malim obisku in tu res ni bilo gužve kot slišim,da je drugod...vsem varen korak in pozdravček,srečnonasmeh
turbo     
1.9.2020
glorija,
prihodnjič pa še osvežitev v tolmunu pod slapom Pinja (Belopotoški slap). Pri spodnji postaji tovorne žičnice stopiš na cesto in tam, kjer cesta zavije desno navzdol, zaviješ levo na slabše vidno stezico (včasih možic). Po nekaj korakih že vidiš slap in pod njim kar globok tolmun(ček). Hladna, včasih sila mrzla voda, ampak po turi še kako prija nasmeh
glorija     
11.9.2020
Turbo najlepša hvala..zardi nesporazuma sem celo kopalke nesla na Razornasmehjezik,seveda jih nisem nikjer uporabila hehehe....Hvala ti za idejo saj imam namen preživeti v Bovcu nekaj dni,da izkoristim bone in bo ta info še kako prav prišla...naj ti bo varen in lahek korak kjerkoli si in bošnasmeh
Zgembo     
25.9.2021 12:09:50
Zelo lepa tura, evo nekaj slikic nasmeh
https://www.youtube.com/watch?v=hHQotdI4g7s&ab_channel=zgembo77
mikkeni     
12.9.2022 21:09:11
nedeljski skok na Razor ter Planjo iz Zadnjice, ker vreme ni obetalo, je bil povratek po isti poti do izhodišča. Več pa:
http://ma-uc.blogspot.com/2022/09/razor-iz-zadnjice.html
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje