Planinarenje

Planinarenje

Vršič - Razor

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeRazor / Vršič - Razor
   Vršič - Razor   
Vrijeme hodanja: 6 h
Ishodište: Vršič (1611 m)
Cilj: Razor (2601 m)
Visinska razlika: 990 m
Visinska razlika (po putu): 1350 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na ozko cesto, ki vodi mimo Tičarjevega doma proti Poštarskemu domu. Po kratkem vzponu cesta zavije v levo in nas nato pripelje do smerokazov, kjer se s ceste odcepijo peš poti. Usmerimo se desno za oznakami »Prisojnik, Razor« in se vzpnemo mimo travnatega vrha Sovna glava. Sledi kratek spust in ponovno smo na razpotju. Levo vodi pot na Prisank skozi prednje okno, mi pa nadaljujemo po desni poti in preko melišč prečimo pobočja na zahodni strani Prisanka. Pot se nato nekoliko vzpne in nas pripelje do razpotja, kjer se levo odcepi grebenska pot na Prisank. Nadaljujemo naravnost, pot pa postane manj strma in zelo hitro smo ponovno na razpotju. Tokrat se levo odcepi Slovenska (južna) pot na Prisank, mi pa nadaljujemo desno za oznakami Razor (južna pot) in se pričnemo nekoliko spuščati. Pot nato preide na južna pobočja in preči pobočja proti vzhodu. Na nekaj mestih nam je v pomoč tudi nekaj klinov in jeklenic nato pa pridemo na travnata pobočja. Kmalu pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo desno (levo Jubilejna pot na Prisank) v smeri Razorja. Pot naprej preči pobočja pod Razorjem in nas le malo naprej pripelje do vstopa v tehnično bolj zahteven del poti. S pomočjo varoval se povzpnemo po kratki steni, ki pa ne predstavlja večjih težav. Pot se nato usmeri proti jugu in Utrujenemu stolpu. Kmalu smo na sedlu Planja, kjer se nam priključi pot s Pogačnikovega doma.
S sedla Planja nadaljujemo levo (desno Planja) po poti, ki se sprva vzpenja po naravnih prehodih, kjer je pot občasno le malo izpostavljena. Malo naprej nas pot vodi mimo votline v kateri se običajno skoraj čez vse leto zadržita led in sneg. Od votline naprej se vzpnemo proti škrbini, kjer moramo paziti, da ne prožimo kamenja. Nekoliko naprej pa prispemo do mesta, kjer se nova pot loči od stare. Stara pot je zaradi skalnega podora v letu 2013 stalno zaprta, zato se usmerimo desno na lepo označeno novo pot, po kateri pa hitro prispemo do kratkega, a zelo zahtevnega vzpona, kjer je po priporočilih PZS-ja obvezna uporaba kompleta za samovarovanje. S pomočjo jeklenice in skob se vzpnemo po navpičnem oz. na kratkem delu celo previsnem kaminu, ki je zaradi kamenja nad kaminom tudi precej izpostavljen padajočemu kamenju. Ko se zavarovan del konča nas loči le še vzpon po razglednem grebenu do vrha Razorja.
zemljevid
Pristup do ishodišta:
Iz Kranjske Gore se peljemo proti Bovcu ali obratno, a le do prelaza Vršič, kjer parkiramo.
Pokraj puta:
Tičarjev dom na Vršiču (1618m), Sovna glava (1750m), Sedlo Planja (2349m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Križ
Prosječna ocjena izleta: 8,1/10  (br. glasova=9)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor Vršič - Razor
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Vršič - Razor
Gost     
6.6.2007
Votlina pod vrhom me spominja na malo snežno jamo, v kateri se lahko ohladimo.
polde     
28.8.2009
Pozdravljeni!

Zanima me:
- čas vzpona na Prisojnik s poti Vršič - Razor od točke kjer gremo levo po Slovenski poti, desno pa po južni poti na Razor;
- čas vzpona Pogačnikov dom - sedlo Planja in
- čas vzpona sedlo Planja - Razor.

Hvala za odgovor!
jernejscek     
28.8.2009
Čas od Pogačnika do sedla Planja je na tablah 1 uro,dejansko pa manj.Od tam do Razorja je na tablah še dodatno uro (Pogačnik-Razor 2 uri), dejansko pa manj nasmeh Srečno pot, če greš s Pogačnika predlagam nadaljevanje po Jubilejni na vrh Mlinarice in Prisojnik ali direktno na Vršič, krasna tura,sem bil v torek v prekrasnem vremenu!! Uživaj!
minka     
17.8.2010
Me zanima če je že kdo letos hodil iz Vršiča na Razor. Ali je pot dobro varovana,je še kje kaj snega na poti.
Minka
viharnik     
17.8.2010
Pot je brezhibna,snega pa morda le še vzorčno kje za spomin na zimske dni.
minka     
18.8.2010
Viharnik!

Hvala za odgovor.
amater     
19.9.2010
zanima me za jutri vzpon z vršiča do pogačnikovega doma. ali gre časovno v enem dnevu. vmes pa še prisojnik in razor.hvala
viharnik     
19.9.2010
Nekateri še na Prisojnik in nazaj ne pridejo v enem dnevu,za omenjeno turo pa po urah ne bo več dneva,pač pa tema...
dore     
19.9.2010
Da se v enem dnevu tja, nazaj pa drugi dan. Približno 6+? ur hoda v eno smer. Vršič, Prisank, zadnje okno, Razor, Pogačnikov dom, mi je uspelo v 8mih urah, potem pa še oskrbniku (Poljancu)ročno načpati vodo v rezervoar.
amater     
19.9.2010
saj mislil sem tako v enem dnevu tja drugi dan pa nprej do škrlatice...
pohodnikR     
5.4.2011
letos poleti bi šli-manjša skupina, iz Vrat na Kriške pode in Razor, drugi dan pa do Vršiča (via Prisojnik)...prosim za "najlažjo" oz.najbolj varno varianto... predvsem me zanima pot med sedlom Planjo in Prisojnikom... hvala vsem za nasvet in opis poti... Rajko
lubnikar     
5.4.2011
Najbolje, da štartaš v Vratih in potem čez Sovatno na Kriške pode (5ur), še 2 uri pa do Razorja. Sedlo med Planjo in Razorjem pa je prehod za na ljubilejno na Prisojnik, če si dovolj izkušen. Neiskušenim priporočam, da iz Mlinarice greste na Prisojnik (še 3ure). Pred koncem julija ne hodite, prej bo še dovolj snega za zdrs.
joža x     
5.4.2011
Sam sem jo pred leti odpikal takole:1 dan Krnica-Kriška stena-Stenar-Pogačnikov dom 2 dan Razor-Sedlo planja-Mlinarica-Prisojnik-Vršič.Za gornika z solidno kondicijo ni "ablema".
Sano     
30.6.2011
Zdravo, mene pa zanima, kako dolga je tista stena in če je krušljiva (slike 16, 17, 18), je dosti varoval? Hvala in lep pozdrav.
Sano     
2.7.2011
A res nihče ne zna odgovorit na moje vprašanje?zavijanje z očmi
ben     
2.7.2011
Tista stena ni nič bolj krušljiva kot druge v naših gorah, varoval je zadosti, dolga pa tudi ni pretirano. Predvsem pa po pameti in ne bo nobenih problemov. Srečno !!!

LP B
Sano     
2.7.2011
Hvala in srečno!
uhan1     
16.8.2011
Zivjo

Zanima me, ali je izvedljivo v enem dnevu narediti Prisojnik (Kopiščarjeva) in nadaljevati na Razor (čez zadnje okno) in mogoče Planja, ter nazaj na Vršič, po južni slovenski poti? Koliko časa? Sem pa zelo dobro kondicijsko pripravljen in sem tudi preplezal via della vita na Mangart, tako da nimam težav z zavarovanimi potmi. Hvala
funnyboy     
16.8.2011
Ja možno je. Ta pot traja prb. 12 ur, samo če si v dobri kondiciji, boš to zmogel (verjetno boš ti potreboval manj časa). Srečno pot nasmeh
uhan1     
16.8.2011
Hvala funnboy nasmeh
bobby     
9.7.2012
Pozdravljeni! Če ima kdo v planu 21.7. iz Vršiča iti na Razor in nato podaljšati na Prisojnik in nazaj na Vršič, potem se priporočam. Načeloma smo imeli v planu samo Prisojnik, vendar sem v teh mailih dobil energijo tudi za Razor. Smo trije in za "vodnika" sprašujem zgolj zaradi poti in recimo varnosti. Smo kar solidno pripravljeni. Nudim prevoz in po želji tudi plačilo(recimo 30€). Smo iz MB zato je lahko "vodnik" tudi iz teh koncev.
ljubitelj gora     
9.7.2012
Omejeno pot sem včeraj prehodil nazaj iz Razorja, ker sem imel malo pred mostom V.Pišnice, pot je kopna, ni potrebna zimska oprema, čelada obvezna, sam.komplet pa pride v upoštev bolj malo, jeklenice so ponekod premalo napete, ampak se da, markacije so dobro vidne, pot je dolga in poteka po južni strani, kjer zna bit precej vroče.
misane     
13.8.2012
Zdravo.
Koliko je izpostavljena oz.zahtevna pot od Pogačnikovega doma do Vršiča?
Prvi dan bomo prek Sovatne in Stenarja prišli na Pogačnikov dom, kjer bomo prespali.
Drugi dan bi šli od Pogačnikovega doma na Vršič.
Mogoče vmes še na Planjo.
Hvala
nominator     
20.8.2012
Od Mlinarice pa do vrha je pot slabo markirana.
ibro     
28.8.2013
Zanima me, ali je pot na Razor že odprta, ker je bilo objavljeno, da je od julija zaradi podora zaprta?
jedriličar     
28.8.2013
Vidi link, info od prije par dana:
http://www.gore-ljudje.net/informacije/96306/
ibro     
1.9.2013
Jedriličar hvala za odgovor, upam, da bodo res objavljene še fotke,
DD     
20.10.2013
Včeraj sva se s kolegom podala na Razor z Vršiča,z namenom da vidiva novo pot na vrh. Pot do novega dela poti je minila hitro, saj sva bila večino časa v senci in kar zoprnem vetru,tako da se tudi na vrhu nisva dolgo zadrževala.Podor je pa še zelo aktiven saj ko je sonce malo otoplilo,je bilo zelo živahno okoli podora, tako da je treba bit kr zgodenj, temu primerno pa je potrebno imet seboj tudi dereze in cepin za varno prečenje do sedla.Sestopila sva pa na Kriške pode in potem v Zadnjico.
fajn je blo
namor2     
17.6.2014
Zanima me, ali je pot na Razor že odprta.nasmeh
BibaS     
17.6.2014
Lani so pot na novo uredili. Pobrskaj po tej temi: http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=656&stran=13
osa     
1.7.2014
Zanima me, ali se da iz Vršiča priti na kriške pode brez derez in cepina.
IgorZlodej     
1.7.2014
Vsekakor, s helikopterjem.
ana     
1.7.2014
Prijazno
IgorZlodej     
1.7.2014
Trobimo in trobimo, pa smrtne nesreče ob koncu tedna, pa nič in še vedno bebava vprašanja, JA je treba imeti in znati uporabljati in tako bo še vsaj ves mesec julij.
BT88     
1.7.2014
Sam tle so pa res filmi velik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh
ljubitelj gora     
1.7.2014
Bolje je it iz Trente, tule imaš kar nakej vzpona, nato spusta, pa spet vzpona na sedlo in spet spust do K.podov. Če je kakšno snežišče, ki se ga preči ne vem, pa četudi je se obrneš, ker gora vedno počaka.
ms_primoz     
1.7.2014
še dobr, da so dandanes trgovine za vsakim vogalom, da lahko kupiš opremo...nevem, kako so naši predniki hodili po gorah...aja, niso...
problem ni v poti, ampak v glavi človeka, ki je na poti.
pa lep in varen korak...
se pa strinjam z ˝ljubitelj gora˝.
JusAvgustin     
1.7.2014
ja, sezona kina na prostem je odprta cool
ljubitelj gora     
1.7.2014
Niso vsi vsaj 2x/teden v gorah, da bi vedli kakšne so razmere, @osa je lepo vprašal-a in odgovor bi bil lahko prijaznejši.
viharnik     
1.7.2014
Julijci so s snegom še OK, ko pa gledam zasnežene Otztalske alpe, kamor se odpravljam - špaltne vmes - bo pa kar štala.Nekaj tur sem že prečekiral za ugodne, drugače opcija na MTBnasmeh
osa     
2.7.2014
Hvala ljubitelju gora za odgovor, bom počakala še kakšen mesec.
redbull     
2.7.2014
tapravi ti je odgovoril ja
cebelca     
2.7.2014
Edini, ki ji je odgovoril.
lizika     
2.7.2014
cin cin avguštin pa rdeča bula od redbulla , ta prava dva velik nasmeh kao da sta vidva gore odkrila, kao da samo vidva vse vesta, kao da pred vama ni bilo ne gora ne gornikov velik nasmeh
Janez Seliškar     
2.7.2014
Edini, ki je odgovoril na zastavljeno vprašanje je Igor.
Dokler na turi gre, je vse tip-topi in oh in sploh, ko zaškriplje pa "halo 112".
Reševalci, pa seveda komaj čakajo, da se izpostavljajo in rešujejo, kar se rešiti da.
pajk     
19.8.2014
VRŠIČ-RAZOR kako je kaj s snegom
Skuta     
20.9.2014
Sneg JE nasmeh
Gregorvu     
11.10.2014
Pozdravljeni

Jutri se odpravljamo na Razor iz Vršiča.
Vreme zgleda da bo.. Kakšna pa je pot?? Je kaj snega proti vrhu??
Matej_K.     
11.10.2014
Snega ni, pot je ok. Čelada obvezna, za zadnji vzpon pa močno priporočljiv samovarovalni komplet.

Ne vem pa kje ste prebrali da bo lepo vreme?

ARSO za jutri: Jutri bo v vzhodnih Karavankah in na Pohorju delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Drugod bo pretežno oblačno, vrhovi bodo večinoma v oblakih. Ponekod v Julijskih Alpah in v hribih severne Primorske bo občasno rahlo deževalo.
alexandra     
5.8.2015
Zanima me, koliko okvirno nanese pot Vršič-Razor-Vršič (normalna pot). Računam nekje 9h čiste hoje, bo to držalo?
Branee     
5.8.2015
Po tablah na poti je cca 6 ur za gor 4.30 za nazaj.
ŠpRo29     
19.6.2017
Morda kakšen svež info glede razmer na Razor? Morda še kak nasvet iz kje je najlepše do vrha. Hvala nasmeh
tomazpodbregar     
28.7.2017
Živjo mene pa zanima ali obstaja kakšen prevoz, če grem na Razor po eni poti, dol pa po drugi? Včasih se mi zdi da je bla avtobusna linija, zdej pa ne vem... Hvala, Lp
matic4     
28.7.2017
Ja najbolje je da greš gor iz Vršiča potem se pa spustiš v Trento. Vozni red je tukaj: https://www.alpetour.si/wp-content/uploads/2017/06/Kranjska-Gora_Vr%C5%A1i%C4%8D_Bovec-2017.pdf
B2     
28.7.2017
@tomazpodbregar, imaš ZS...
marusa_k     
16.8.2017
Smo šli gor 15.8.2017. Že pred 7. uro zjutraj vsa parkirna mesta na Vršiču zasedena, tako da je z avtom fajn pridt res čim bolj zgodaj. Hoje je bilo prb. 5 ur. Vršič sicer ni najboljše izhodišče, ker je pot skoz "gor pa dol" in nanese realno večjo višinsko razliko kot le 990 m.
mirank     
16.8.2017
Saj ti piše, da je po poti prek 1300 višinskih metrov... Če prihajaš iz Trente je bolje kar od ceste nad cestarsko stavbo.
m--z     
15.8.2018
Ali mi lahko kdo pove, če je ta pot na Razor objektivno najmanj nevarna?
Hvala
postopač     
15.8.2018
Zdravo. Mislim, da sta in pot z Vršiča in pot iz Trente enako nenevarna(objektivno). Nevaren je samo tik pred vrhom previs, ki je skoraj navpičen. Zelo priporočljiv samovarovalni komplet, srečno.
NYG     
15.8.2018
Iz Trente mimo Kriških podov je manj zavarovanih delov, je pa precej več višinske razlike
jetamp     
12.7.2019
Mogoče kdo ve ali je še kakšno snežišče na poti na Razor?
komarko     
12.7.2020
Danes izvedel pot iz Mlinarice na Razor. Na poti na razor sta dve snezisci. Obe se da obiti pod njima.
Srecno.
Lenore     
3.10.2021 20:43:56
Včeraj šla iz Vršiča (ob 6h zjutraj) na Razor...preko Tičarjevga doma in razcepa za Poštarski dom...
Pot se najprej malo vleče.. sploh tam, kjer moraš kar 300m hoditi navzdol po ozki potki.. (ker veš, da boš moral vse to še enkrat prehoditi navzgor nasmeh nasmeh )
Sploh je celotna pot gozdne meje zelo gor in dol non stop. Od Vršiča do sedla sem potrebovala 4h. Od sedla do vrha razorja slabo uro.
Na lestvi sem uporabila SVK, saj je en del malce previsen in sem se z varovalno opremo počutila mnogo varneje.
Nekaj klinov po poti je utrgano, ampak je zajla vseeno uporabna in varna.
Zaradi te lojtrce je pot označena kot zelo zahtevna... je še nekaj plezarije po poti, jeklenic.. ampak nič posebnega.. potrebno je bit previden, to je to.
bbugari1     
4.10.2021 11:14:53
Torej, v stenah nad Mlinarico je prehodno, čeprav je pot uradno zaprta?
sh     
5.10.2021 22:02:09
V začetku avgusta je bilo z nekaj pozornosti brez težav. Sicer smo se po tej poti spuščali. Še največ težav je bilo z iskanjem markacij.
Bernarda.bu1     
9.6.2022 16:18:06
Ima kdo kakšne informacije, kako je trenutno s snežišči? Je pot že prehodna?
darinka4     
16.6.2022 16:47:43
Hm nihče ne ve ?
darinka4     
18.6.2022 20:30:17
Bila danes. Je prehodno. Nekaj snezisc je visje na poti.
Kman     
28.7.2022 13:59:52
Če prav razumem, so popravili varovala? nasmeh
bongo     
28.7.2022 15:57:21
Najbrž jih niso, ker pot uradno ostaja zaprta. Glede na ves "promet" tam čez pa najbrž ni neke drame, tudi po Hanzovi na Prisank recimo hodijo.
Brave66     
10.8.2022 21:22:56
Ali je morda kakšnih novic glede poti na Razor?
Je sigurna za sprehod ali ne?

Hvala.
Janez Seliškar     
11.8.2022 8:28:08
Pot med sedlom Mlinarica in sedlom Planja je ZAPRTA.
Brave66     
11.8.2022 13:39:43
Zahvaljujem in srečno na poti.

lp
modrook12     
12.8.2022 15:36:46
Če prav razumem je ta pot zaprta pri sedlu Planja?
Matej_K.     
12.8.2022 15:59:03
Pot je zaprta med odcepom za Zadnje okno in sedlom Planja. Se pravi pot v trajanju cca 1 ure je zaradi dotrajanosti varoval in večinoma nevidnih markacij zaprta.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje