Planinarenje

Planinarenje

Koča v Krnici - Razor

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeRazor / Koča v Krnici - Razor
   Koča v Krnici - Razor   
Autor opisa:navrhu
Vrijeme hodanja: 6 h 30 min
Ishodište: Koča v Krnici (1113 m)
Cilj: Razor (2601 m)
Visinska razlika: 1488 m
Visinska razlika (po putu): 1488 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
Obvestilo iz dne 30.9.2013. Pot na Razor je ponovno odprta, je pa trasa dela poti s sedla Planja proti vrhu Razorja spremenjena. Nova pot je tehnično zahtevnejša in je zelo zahtevna (obvezna uporaba kompleta za samovarovanje, čelade...).
Od Koče v Krnici sem s prijateljem štartal ob 05:50 uri proti Kriški steni. Pot se rahlo vzpenja in je zanimiva za hojo, ker je na določenih delih potrebno skakati iz kamna na kamen (pred "kratkim" se je tam odkrušil del stene). Med potjo sva videla tudi družino gamsov, ki se je pasla na levi (vzhodni) strani. Do Kriške stene sva tako potrebovala 2 uri in 10 minut. Nato pa se začne "peklenski" vzpon po Kriški steni, kjer pa sem občutil kar precej straha, tako da sem se takrat odločil, da se po tej poti ne bom spustil nazaj.
Kriško steno sva preplezala v 50 minutah, nakar sva prišla na popolnoma drug "planet". Potrebovala sva še 25 minut do križišča poti za Razor, Vrh Kriške stene, Križ, Škrlatico, Krnico Aljažev dom v Vratih, Bivak IV in Pogačnikov dom. Na križišču sva imela srečo srečati gamsa, ki je stal le 10 metrov od naju, pri tem pa se ni nič vznemirjal, čeprav sva ga po nekaj minutah pričela tudi klicati. Pogledal naju je in nadaljeval s pašo. Šla sva po poti proti Pogačnikovem domu in sicer po poti, tako da sva obe Kriški jezeri imela na levi strani. Po 1 uri hoje sva prišla na naslednje križišče v neposredni bližini Pogačnikovega doma. Tu sva šla desno proti Razorju (na križišču je pisalo da imava še 2 uri hoje). Do sedla Planja sva potrebovala 1 uro in 10 minut. Na sedlu je tudi križišče, kjer sva se na poti nazaj na izhodišče tudi razšla. Moj prijatelj je imel pogum iti nazaj po Kriški steni, jez pa ne. Od sedla do Razorja sva potrebovala 35 minut. Tako je najina pot trajala 6 ur in 10 minut, saj sva prišla na Razor ob 12:00 uri. Od tam sva se vrnila nazaj na sedlo Planja, kjer sem jaz šel v smeri proti Vršiču. Spust iz Razorja je potekal preko sedla Planja v smeri Vršiča in tako prišel do razkrižja, kjer se lahko odločite za dve poti do Vršiča. Ena je imenovana "jubilejna pot" in druga "pot preko Kranjske planine". Jubilejna pot je daljša in težja, saj gre po vrhovih na poti do Vršiča (najvišji je Prisojnik), jaz pa sem se odločil da grem po poti preko Kranjske planine, ki je lažja in časovno krajša. Od Razorja do tega križišča sem potreboval 1 uro in 30 minut. Od tega križišča se pot iz visokogorske spremeni v sredogorsko, tako da je hoja predvsem po zelenih predelih, del pa je tudi varovan z jeklenicami in klini. Hoja je prav tako predvsem na isti nadmorski višini (50 metrov gor - dol). Pot se nato tik pred križiščem začne strmo vzpenjati in po 1 uri in 50 minutah sem prišel do križišča dveh poti, ki prideta s Prisojnika in poti, ki se nadaljuje proti Vršiču. Tako sem do Vršiča potreboval še 40 minut. Tako sem za pot od Razorja do Vršiča potreboval 4 ure.
Pristup do ishodišta:
Peljal sem se po cesti na Vršič in parkiral pri Mihovem domu (1085 m). Od tam sem šel peš v Kočo v Krnici ter tam prespal (cca 30 minut hoje). Nato sem zjutraj šel iz Koče v Krnici na Razor.
Pokraj puta:
Bovška vratica (2375m), Sedlo Planja (2349m), Gladki rob (1870m), Vršič (1611m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Križ
Prosječna ocjena izleta: 6,3/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor Koča v Krnici - Razor
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Koča v Krnici - Razor
Hribolaznik     
6.7.2015
Super tura, pohvale avtorju. Na slikah 23 - 26 je kozorog, ne gams nasmeh Gamsa pa že ne boste srečali na 10 metrov nasmeh
mailman     
26.7.2015
Prijatelj si je predvsem želel piva v Pogačnikovem domu, zato mu je pripadal spust po Kriški steni! Tu pa izpade da je imel željo iti dol po njej!jezik
fitipaldi     
22.8.2016
Tudi jaz se strinjam da je super tura, le pripombo bi imel, da Kriška stena ni tako problematična kot je opisano.
Sam sem šel po isti poti na Razor in ni bilo problema slikat.
Kriška stena je manj zahtevna kot Kopiščarjeva na Prisojnik ki sem jo prehodi pred leti.
Pot proti Vršiču pa tudi ni od muh.
Markacije so na celotni poti zelo slabe in sprane.
opazovalec     
1.8.2018
Načeloma je opis poti realen, vendarle je višinska razlika na celi poti vzpona dejansko drugačna, saj se pot spusti z vrha Kriške stene do Pogačnikovega doma za cca 300m. Vzpona je blizu 1800m.
V kolikor bi koga zanimala pot z Razorja na Vršič preko Prisojnika skozi zadnje okno, naj doda zgornjemu opisu kar nekaj ur.
Včeraj sva s sinom porabila za pot od Mihovega doma preko Kriške stene na Razor 4.5h... kar je znatno manj kot je zapisano, (0.5h+6h10').
Z Razorja pa sva do Vršiča skozi Zadnje okno rabila v primerljivo hitrem tempu še 5.5h.
Skupaj je tako 10h. Zadnji del poti do avta pa nama je skrajšal prijazen voznik.

Enka     
1.8.2018
Tole ni opis poti, ampak (subjektivni) opis izleta.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje