Planinarenje

Planinarenje

Aljažev dom v Vratih - Razor

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeRazor / Aljažev dom v Vratih - Razor
   Aljažev dom v Vratih - Razor (čez Sovatno)  
Vrijeme hodanja: 6 h 30 min
Ishodište: Aljažev dom v Vratih (1015 m)
Cilj: Razor (2601 m)
Visinska razlika: 1586 m
Visinska razlika (po putu): 1850 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas po 3 minutah hoje pripelje do razpotja pri Aljaževem domu. Nadaljujemo naravnost v smeri Triglava, Luknje in Pogačnikovega doma (desno Škrlatica) po široki poti, ki gre za kapelico (na desni strani) in Aljaževim dom (na levi strani) v pas gozda. Široka turistično - sprehajalna pot pa nas mimo zimskega bivaka pripelje iz gozda, kjer pred seboj zagledamo znamenit klin (spomenik posvečen padlim partizanom gornikom). Nadaljujemo naravnost (levo Tominškova pot) po poti, ki se vrne v gozd in nas pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo desno v smeri Pogačnikovega doma (naravnost pot čez Prag in Luknja) po poti, ki se začne strmeje vzpenjati skozi gozd. Po nekaj minutah nadaljnje hoje prečimo kratko razgledno jaso, nato pa se pot vrne v gozd in se začne še strmeje vzpenjati. Na višini 1300m pa ob poti opazimo studenček (v sušnih obdobjih presahne) za katerim pa kmalu preidemo iz gozda na vznožje strme Sovatne. Tu se levo odcepi pot k bivaku pod Luknjo, mi pa nadaljujemo naravnost po vse bolj strmi poti. Pot naprej s travnatih pobočij preide na gruščnata pobočja (previdno pri sestopu) in se občasno vzpne čez krajši skalnat skok. Dolina Sovatne se nato postopoma zoži in pot nas pripelje do kratkega rahlo zahtevnega mesta (čez Skok). S pomočjo varoval se vzpnemo stopnjo višje, kjer strmina nekoliko popusti. Naprej nas vse bolj razgledna pot hitro pripelje do razpotja na Dovških vratcih.
Nadaljujemo levo v smeri Pogačnikovega doma in Bovškega Gamsovca (desno Stenar in Križ) po poti s katere se že po nekaj korakih odcepi pot na Bovški Gamsovec. Nadaljujemo rahlo desno in se naprej začnemo postopoma spuščati po vse lepšem visokogorskem svetu. S poti, ki se še naprej počasi spušča pa se v levo odcepi še označena pot na Pihavec, mi pa nadaljujemo po spodnji poti proti Pogačnikovem domu. Pot nato preči pobočja nad Spodnjim Kriškim jezerom, ki ga lahko opazimo levo pod nami. Pot se nato še nekoliko spusti in nas pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo desno navzgor (levo navzdol Trenta) in v manj kot petih minutah nadaljnje hoje dosežemo Pogačnikov dom, ki se nahaja na razgledni vzpetini.
Od Pogačnikovega doma nadaljujemo v smeri Razorja in Križa po poti, ki se rahlo spusti in nas v nekaj korakih pripelje do naslednjega razpotja, kjer gremo levo (desno Križ). Naprej prečimo proti levi čez melišče. Pot se tu celo nekoliko spusti, nato pa nam pot zaustavi skalni skok. Preplezamo ga s pomočjo varoval in na vrhu skoka nadaljujemo levo po rahlo izpostavljeni skalni plošči. Na drugi strani te plošče se spet znajdemo na melišču. Nadaljujemo naprej proti sedlu Planja, kjer se nam priključi pot z Vršiča.
S sedla Planja nadaljujemo ostro desno (levo Planja) po poti, ki se sprva vzpenja po naravnih prehodih, kjer je pot občasno le malo izpostavljena. Malo naprej nas pot vodi mimo votline v kateri se običajno skoraj čez vse leto zadržita led in sneg. Od votline naprej se vzpnemo proti škrbini, kjer moramo paziti, da ne prožimo kamenja. Nekoliko naprej pa prispemo do mesta, kjer se nova pot loči od stare. Stara pot je zaradi skalnega podora v letu 2013 stalno zaprta, zato se usmerimo desno na lepo označeno novo pot, po kateri pa hitro prispemo do kratkega, a zelo zahtevnega vzpona, kjer je po priporočilih PZS-ja obvezna uporaba kompleta za samovarovanje. S pomočjo jeklenice in skob se vzpnemo po navpičnem oz. na kratkem delu celo previsnem kaminu, ki je zaradi kamenja nad kaminom tudi precej izpostavljen padajočemu kamenju. Ko se zavarovan del konča nas loči le še vzpon po razglednem grebenu do vrha Razorja.
Vrata - Dovška vrata 4:00, Dovška vrata - Pogačnikov dom 30 minut, Pogačnikov dom - Razor 2:00.
zemljevid
Pristup do ishodišta:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri doline Vrata in se po njej peljemo do velikega parkirišča v bližini Aljaževega doma.
Pokraj puta:
Dovška vrata (2180m), Pogačnikov dom na Kriških podih (2050m), Sedlo Planja (2349m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Križ
Prosječna ocjena izleta: 8,5/10  (br. glasova=10)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor Aljažev dom v Vratih - Razor
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Aljažev dom v Vratih - Razor
Gost     
6.2.2007
zelo vreedunasmeh
Gost     
6.2.2007
Smuka skozi Sovartno (s Stenarja)je ocenjena z III,mesta S4...
Virenque     
19.8.2008
Naj nekdo pri priporočljivi opremi doda čelado! Pot je od Pogačnikovega doma naprej namreč zelo krušljiva, danes so štirje gamsi sprožili po melišču pod Razorjem veliko skalo, ki je naju s kolegom na srečo obšla za 10-20 metrov! Posledice bi bile lahko katastrofalne...zmeden
Mirko01     
23.8.2009
Ali je za Razor po tej poti potrebna oprema za samovarovanje?
igva     
23.8.2009
za omenjeno pot samovarovalni komplet ni potreben, ker ni veliko možnosti za pripenjanje. Zelo malo je klinov in jeklenic. Priporočljiva je čelada in pa seveda previdnost!
Mirko01     
23.8.2009
Hvala igva!
DiCaver     
11.11.2009
Ali kdo ve kakšne so kaj razmere na Razorju? V soboto bi šel gor, pa me zanima če je to sploh izvedljivo.

Hvala, Marko
triglavski     
11.11.2009
Med 70-80 cm snega, zameti, težka bo.
DiCaver     
12.11.2009
triglavski: Med 70-80 cm snega, zameti, težka bo.

mrk pogled ... se mi je zdelo ... hvala.
Cyro     
9.8.2010
Po mojem mnenju poti s Pogačnikovega doma na Razor ne bi bilo slaba, čebi kje bil kakšen klin ali zajla več... Vrh pa je tak eno plezanje(zadnjih 20,30m višinske razlike)

Vrh..nas je blo manj kot 10 gor in bla precej gužva...

Z Aljaževega doma z Vrat, preko Dovških vrat do Pogačnikovega doma, je manj kot 4ure normalne hoje
drago11     
9.7.2011
A mogoče kdo ve ali je pot iz Vrat čez Sovatno do Pogačnikovega doma že povsem kopna? Hvala, Drago
pmonci     
9.7.2011
Snega ni.
Lp
drago11     
9.7.2011
Hvala, pmonci. Jutri gremo iz Vrat na Razor.
gcsaba2     
16.7.2011
Nikoli še nisem šel po "zahtevni poti" in me zanima koliko je ta pot zares težka? Sem bil na Grintovcu, Begunjščici, Storžiču, vedno sem izbral lahko označeno pot... v primerjavo s njimi, kakšen je pa ta pot na Razor?
matic4     
16.7.2011
Do Pogačnikovega doma gcsaba2 kakšnih večjih težav ne bo. Proti Razorju pa je v primerjavi z navedenimi potmi pot precej bolj zagruščena. To konkretno pomeni ,da je povsod po poti nasutih veliko drobnih kamenčkov (nevarnost zdrsa). Pojdi in poizkusi, če ne bo šlo lahko vsak čas obrneš. Pa srečno !
funnyboy     
16.7.2011
Pot ni pretirano zahtevna, je pa zelo krušljiva v zgornjem delu. Nujno vzemi čelado. Na poti se najde kako varovalo, a vseeno ni nič zahtevna. Če si vedno izbral lahko označeno pot je ta nekoliko težja od teh(zahtevna pot), a mislim da nebi smel imeti težav. Sam se odloči. Pa LP
pohodnikR     
23.7.2011
Zanima me kakšna je pot od Aljaževega doma preko Luknje do Pogačnikovega doma na Kriških podih...?
Bojan_A     
23.7.2011
Jaz sem sicer šel v obratni smeri (čez Sovatno gor in čez Luknjo dol). Pot do Luknje je matranje na meliščih. Ampak pot čez Bovški Gamsovec pa s svojimi razgledi odtehta vse. Je pa par zavarovanih izpostavljenejših delov, kjer je treba mal pomerkat. ČE ti slučajno kaj pomaga: http://bojanambrozic.wordpress.com/2010/07/09/sprehod-po-kriskih-podih/v
free     
23.7.2011
Poglej opis za Bovški Gamsovec (oba na tem forumu);čez Luknjo in čez Sovatno, pa boš dobil vtis. Sicer pa lepa, razgled na Steno je neprekosljiv, splača se počakati na vreme. Travce ne bodo drsele, pa kozorogi bodo na paši. Če si pa mislil čez Pihavec ali pa okoli njega, potem bo treba pa kak drug opis vzeti v roke.zavijanje z očmi
gcsaba2     
27.7.2011
Gre kdo vsaj do Aljaževega doma v to soboto? Rad bi delil stroške ker nimam avto. zmeden
pohodnik38     
22.8.2012
V nedeljo 19.8. prehodil tole pot,vreme odlično in razgledi pravtako nasmeh

VIDEO
el rocco     
9.9.2012
Včeraj sva se z ženo vrnila z dvodnevne ture na Razor. Prvi dan sva šla do Kriških podov, včeraj zjutraj še na vrh (tehnično nezahtevno) in nato sestop v dolino. Sobota je bila kar se vremena tiče fenomenalna kot tudi razgledi. Malo me je sicer začudilo da na Razorju ni bilo nobene gužve, ker spodnje parkirišče v Vratih je bilo nabito do konca. Kaj se res vse to vali na Triglav zmeden....???? Kakorkoli že, na koncu utrujene noge a veselje v očeh. Gor se bom še vrnil, Stenar, Križ, Gamsovec, Pihavec ........ še čakajo nasmeh
robi14     
19.6.2013
Letos planiram krožno turo po Kriških podih in sicer Aljažev dom - Stenar (čez Sovatno) - Križ - Razor - Planja - Bovški gamsovec - Luknja - Aljažev dom.
Zanima me, če je kdo prehodil omenjeno pot v enem dnevu?
Ko računam čase, ki so potrebni za pot se ustavim na 13-14 urah.
Glede na časovno dolgo pot, razmišljam tudi o nočitvi na Pogačnikovem domu...

Hvala za odgovore in lp,
Daaam     
19.6.2013
Če nisi "našopan" z kondicijo potem takem je najbolje, da prespiš v Pogačnikovem domu..
redbull     
19.6.2013
če se da škrlatica in triglav v 1 dnevu,,pol se tut to da
Daaam     
19.6.2013
velik nasmeh al pa "tris" Skalaških smeri se tud da v enem dnevu solirat jezik
mailman     
15.11.2013
Mukica je legenda!!!velik nasmeh
Janiel74     
17.8.2014
Danes prvič na Planji in drugič na Razorju - tokrat v lepšem vremenu in prvič po novi mini ferati, ki pa je dobro popoprana in glede na to, da je del SPP nevem, če tudi za vsakega prehodna...Kratka in sladka.
Zgembo     
6.9.2014
bil sem 31.08.2014 na tej turi, evo nekaj fotk nasmeh
https://www.youtube.com/watch?v=wKINSxObAMs&list=UU2PXZAQAbM9Pa3oo-OMsTSA
Vincenc52     
8.7.2015
Mogoče kdo ve , kakšne so razmere Razor čez Sovatno , hvala !
zico10     
8.7.2015
normalno poletne....
navdušena     
15.8.2016
Zelo se strinjam s komentarjem, ki ga je zapisal Janiel74. Menim, da bi moral biti žig SPP nekje pri začetku ferate - kdor želi, naj se povzpne na vrh, kdor ne, naj žigosa spodaj. Ali pa bi namesto vključili Planjo in Razor izpustili. Ferata je res kratka, a niti slučajno ni primerna za vsakogar.
Becar     
15.8.2016
Glede na to, da sem videl čez to mini ferato plezati tako otroke kot 60 letnike, mislim da ne bi smela biti problem. Sploh za nekoga, ki opravlja SPP. Kdor nima moči da se čez ta mini skok potegne, še za marsikam drugam v sklopu SPP ni primeren.
Domch     
16.8.2016
Tudi jaz menim, da ta vzpon ni nič posebnega, če je potrebno po žig na Jalovec, Prisojnik in Triglav, potem tu dileme ni. Čelado na glavo in lepo potelovadiš po varovalih.
jprim     
3.9.2016
No, potem je pa najbolje, da so žigi kar v dolini. V prihodnje planiram Razor, pa ne delam SSP.zavijanje z očmi
Lp
jax     
3.9.2016
@Becar
Glede na to, da sem videl čez to mini ferato plezati tako otroke kot 60 letnike, mislim da ne bi smela biti problem. Sploh za nekoga, ki opravlja SPP. Kdor nima moči da se čez ta mini skok potegne, še za marsikam drugam v sklopu SPP ni primeren.

Bi rad vedel, kam točno. Mislim, da tehnično primerljivega mesta na SPP dejansko ni. Omenjeni Jalovec, Prisojnik in Triglav niti slučajno niso primerljivi s tem.
Becar     
3.9.2016
Jax, a ko si po lojtrci hodu k ljubci, si to tut imenoval tehnično zahteven podvig? Za tistih 20 metrov lojtrce na poti pa res ne bomo jokali ali pač. A Jalovc od V.J.Ozebnika do grebena je pa vredu, ko je mestoma naklon skoraj enak, varoval nobenih, po tleh pa polno peska? Mislim, da se tega skoka pod Razorjem ustraši tisti, ki ima strah pred višino. Tak pa nima res kaj iskati na takih in podobnih poteh. Enako s Planike na M. Triglav je 10 m poti čist podobnih in se moraš z rokami držat težo. Ne vem res v čem je problem tega Razorja. Kdor je tako zastan, da ne more malo krake pretegnit naj pazi tudi, da se ne bo zakajlal pod trebušastim prehodom na Kočno. Ker bo treba minirat.
Pi_is_exactly_3     
3.9.2016
Tudi po mojem je to tehnično gledano najtežji del (razširjene) SPP. Je pa tako kratek in res dobro varovan, da ne bi smel predstavljati problemov za recimo zadnji žig v SPP. mežikanje
jax     
3.9.2016
Oh, smo pa naduti, ni kaj ...
Ne, na Jalovcu nikjer ni niti blizu take naklonine, prav tako ne s Planike na Triglav, o prehodu pod Kočno pa ni treba izgubljat besed (no, je eno težje mesto, ampak pustimo to). Imej pa v mislih, da so recimo na Prisojnik SPP speljali po južni poti, čeprav je mnogo bolj logičen prehod po Jubilejni. Očitno zato, ker se jim je Jubilejna zdela prezahtevna za ta kontekst. No, Jubilejna po zahtevnosti nikjer ni niti primerljiva z vršnim delom Razorja. Samo toliko.
Aja, pa še to: glede na to, da imaš očitno hude težave z manjvrednostnim kompleksom, naj ti rečem: saj si car. Če bi bil blizu, bi te pobožal po glavi. Bo v redu?
Becar     
3.9.2016
Psihiater dr. Jax, hodi raje na morje, da ne bo preveč ˝tehnično˝.
Sujcic     
4.9.2016
Jaz bi rekel da je zadnji previs po feratarski "D", mogoče tudi "D/E" - feratarji kje ste?
simon79     
4.9.2016
Tudi moje mnenje je tako, da je ta del pač najtežji del SPP in to brez konkurence (na Prisojnik greš lahko po Slovenski...). Primerjava s potjo Planika-Mali Triglav pa se mi zdi popolnoma neprimerna.
redbull     
5.9.2016
Ezmedenzmeden
Navadna lojtrca iz skob narejenanasmeh
SunBurned     
5.9.2016
D? E?? Jaz sem na ferati na Sp.Plot klonil ze pri prvem D odseku, lojtro na Razor pa premagal cisto brez tezav. Mislim da je lazja od Kopiscarjevega kamina. Seveda je strma in vrtoglava, ampak vsak izkusen pohodnik s hladno glavo jo lahko obvlada. Zelo zelo pa priporocam samovarovanje, kajti morebiten padec bi bil zelo globok.
jax     
5.9.2016
Evo, jaz bi samo omenil eno od največjih dolomitskih klasik:
http://www.hribi.net/izlet/palafavera_monte_civetta_via_ferrata_alleghesi/39/2049/4043
Ključno mesto te zadeve na bergsteigen.com ocenjujejo s C. In mislim, da je tehnično gledano vršni del na Razor čisto primerljiv s ključnim mestom na temle, prej še malo težji. Upoštevat je namreč treba, da je kamin v Alleghesih res naklinan čisto kot na lojtri, medtem ko so tiste skobe na Razorju kar pošteno narazen.
Skratka, tehnična ocena mora biti nekje tam. C je gotovo, več najbrž res ne, manj pa tudi ne. Vem, da se mnogim zdi nezaslišano "neki" Razor primerjati s slavnimi feratami, ampak to še ne pomeni, da se ga ne da. In ta primerjava nam da jasno vedeti, da tisti skok pač ni "čisto lahek".
In seveda, primerjava Kopiščarjeve in podobnih poti, po katerih se praviloma le vzpenjamo, z Razorjem, kjer je treba v obe smeri, tudi ni čisto korektna.
Becar     
5.9.2016
Samo v vednost. Takole pa še kaj višje hodijo na svoje delovno mesto vsak dan žerjavisti v nekem slo. podjetju. Po navpičnih lestvah. Na vrhu malo roke začutiš. In to je to. Brez doktoratov.
Omenjen odsek je super zavarovan. Sem prepričan, da se bo prej kdo po ploščah nad Pog. domom zapelal.
Domch     
6.9.2016
Točno tako, če je kaj spornega so tiste plošče spodaj, ko jih prečiš in to je ključni del vzpona na Razor iz smeri Kriških podov. tista lojtra pa samo uporabiš roke in noge in si gor, dol pa preveriš, če je pot prosta in dol, na dveh mestih je malo potrebno zašponat roke in to je to, komu je to problem in sporno lahko predlaga, da SPP spelje na Planjo.
Lisica     
16.9.2018
Se strinjam s Primoza. Tudi jaz sem uporabila SVK, tale skok le ni tako nedolzen sploh ce spodrsne. Pa tudi nekaj drugih izkusenih ga je imelo s sabo in uporabilo. Vsak ve zase... srecno pot!
Lazo     
24.9.2021 20:46:59
Pozdravljeni
Tukaj objavljam mojo krožno pot (vključen Stenar, Razor, Križ) za tiste, ki bi si jo malce bolj podrobno ogledali. Jutranjega posnetka čez Sovatno nimam, ker je bila še tema.. Upam da vam posnetek pomaga se lažje odločiti in oceni, če ste pripravljeni za to pot.
#HriboLAZO

https://www.youtube.com/watch?v=o-gWj3wWPRY&list=PLCxvFZAu2k7ZlICujW4asZmxFO7md7THq&index=1&ab_channel=HriboLAZO
gipeon     
10.7.2022 10:26:44
Včeraj opravil omenjeno pot, od Aljažovega doma do vrha Razorja sem potreboval dobre 4 ure zmerno hitrega tempa. Kdor bere komentarje naj ne misli, da je pot zahtevna le pri omenjeni lestvi tik po vrhom, ampak je tudi od Pogačnikovega doma dalje, ko večkrat prečiš nezavarovane prepadne dele (sicer nič posebnega, je pa potrebno iti previdno). Čelada je obvezna, saj na temu območju kar mrgoli gamsov (pridejo čisto do Pogačnikovega doma).
Glede omenjenega plezanja na lestev pa naj omenim da ni tako zahtevna in da je večina ljudi šla brez SVK. Sam sem ga uporabil za vsak slučaj vendar bi šlo z lahkoto tudi brez. Mislim, da je vsak, ki je že kdaj plezal po nekih lestvah sposoben premagati tudi tole. Sam imam rahel stran pred višino in je šlo brez problemov, le gledal nisem preveč okoli velik nasmeh
Zvečer se vračal po isti poti v Vrata, Pogačnikov Dom-Aljažev dom dobre 3h, samo jaz na poti in gamsi. Priporočam!
Enka     
10.7.2022 17:58:47
V tistih koncih so kozorogi, gamsi pa niti ne mežikanje.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje