Planinarenje

Planinarenje

Dolina Krma - Dom Planika pod Triglavom

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeDom Planika / Dolina Krma - Dom Planika
   Dolina Krma - Dom Planika   
Vrijeme hodanja: 4 h 30 min
Ishodište: Dolina Krma (944 m)
Cilj: Dom Planika (2401 m)
Visinska razlika: 1457 m
Visinska razlika (po putu): 1471 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo mimo rampe in pot nadaljujemo po zložni in za javni promet zaprti gozdni cesti. Slabša cesta se nekaj časa nadaljuje čez obsežna prodišča, nato pa zavije rahlo v desno, kjer preide v gozd in se spremeni v kamnit kolovoz. Naprej se nekaj časa zložno vzpenjamo skozi gozd, nato pa se, ko prekoračimo nekoliko večji hudournik, začne pot strmeje vzpenjati skozi strnjen gozd. Višje preidemo iz gozda v pas rušja, pomešanega z grmičevjem, pot pa se čez omenjeno pobočje vzpenja po grušču. Na višini približno 1400 m se pot položi in nas po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje na lepo travnato ravnico imenovano Vrtača.
Na drugi strani ravnice, se široka pot ponovno začne vzpenjati in nas po približno 20 minutah nadaljnje hoje pripelje na Malo polje, kjer le ta zavije v desno in nas pripelje na manj opazno razpotje. Nadaljujemo po lepo sledljivi poti (levo Vodnikov dom preko Bohinjskih vratc), ki se še nekaj časa zložno vzpenja, nato pa nas pripelje do korita z vodo. Naprej se pot razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki nas čez sprva travnata, nato pa rahlo poraščena pobočja pripelje do pastirske koče na planini Zgornja Krma.
Od pastirskega stanu nadaljujemo rahlo desno, po markirani planinski poti, ki nas v nekaj minutah rahlega vzpona pripelje na označeno razpotje. Nadaljujemo levo v smeri Planike čez Kurico (desno Kredarica in Staničev dom) po poti, ki se začne vse strmeje vzpenjati. Po nekaj minutah hoje od razpotja nas pot pripelje do kratkega skalnega skoka, kjer se le ta še strmeje vzpne. Po nekaj minutah strmina popusti in pot preide na blaga pobočja severno od manj opaznega Cesarja (vrh v bližini Kurice). Pot naprej se počasi obrača rahlo proti levi, kjer postopoma preide na nekoliko bolj strma pobočja, preko katerih se v rahlem prečnem vzponu povzpnemo do Konjskega sedla.
S sedla nadaljujemo v smeri Planike (levo Vodnikov dom, desno Kredarica in Staničev dom) po razmeroma strmi poti, ki se prečno vzpenja proti zahodu. Višje nas vse bolj razgledna pot pripelje na neizrazit greben, kjer le ta zavije v desno in se prehodno nekoliko položi. Naprej markirana pot po desni strani obide večjo vrtačo, nato pa se začne obračati proti levi. Sledi še približno 10 minut vzpona in pot nas pripelje do doma Planika pod Triglavom.
Krma - Zgornja Krma 2:30, Zgornja Krma - Konjsko sedlo 1:00, Konjsko sedlo - Planika 1:00.
zemljevid
Pristup do ishodišta:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in doline Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot. Nadaljujemo naravnost po cesti, ki se začne spuščati. Sredi spusta pa se desno odcepi cesta v dolino Krmo (naravnost Radovna). Nekoliko naprej pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Krme. Makadamska cesta nas nato pripelje do Kovinarske koče, mi pa ji sledimo še naprej. Občasno nekoliko slabša cesta nas nato pripelje do parkirišča pred zapornico.
Pokraj puta:
Vrtača (1430m), Malo polje (1585m), Planina Zgornja Krma (1720m), Konjsko sedlo (2020m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Triglavski dom na Kredarici, Triglav
Prosječna ocjena izleta: 7,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika Dolina Krma - Dom Planika
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dolina Krma - Dom Planika
heinz     
24.10.2008
Zanima me ,ali na tej poti razmere v tem trenutku že zahtevajo zimsko opremo- dereze. Koliko je snega in ledu?
Jutri 25.10. se nameravam odpraviti do Planike.
Hvala za odgovore!
Tadej     
24.10.2008
Trenutno je pot kopna, tako da zimske opreme ne rabiš.
heinz     
26.10.2008
Tadej, hvala za informacijo!
Res je bilo popolnoma kopno, in celo kot je bilo videti, bi enako šlo vse do vrha. Zanimivo je ,kako hitro pobere sneg.
kungočan     
9.6.2011
Zanima me od kdaj je odprta Planika, zaradi
rezervacij?
m3575     
9.6.2011
8.6. sem klical na PD, kjer so mi rekli, da računajo da bodo nekje okoli 20.6. verjetno pričeli z obratovanjem, morda pa tudi kaj prej. Zaradi slabega vremena v teh dneh namreč še niso napotili osebja v kočo. Spodaj so tel. številke.
lp,
matej

Oskrbnica: Irena Klinar 051/614-773
PD: 04/ 57 44 069
kungočan     
12.6.2011
Hvala Matej za informacije pa tudi za tel.
številke.Bom poklical ko se bo vreme malo
ustalilo.Lp,
Jure
Pohodnica56     
17.7.2011
S sopohodnico bi radi naredili pardnevno turo, iz Planine Blato do Prehodavcev, potem do Tržaske koče na Doliču in naprej do doma Planike in morebiti še do Kredarice.Odvisno od vremena in utrujenosti.
Prosim za malce pomoči, je pot iz Doliča do Doma Planika čez Šmarjetno glavo zelo zahtevna/klini, zajle/. Na hribih sem prebrala, da je delno zahtevna, vendar po slikah sodeč ne morem presoditi, ne bi pa radi nekje na sredini obrnili, ker bi se nama kolena tresla od strahu ali se nama zgodilo kaj nepredvidenega. Kondicijo imava, kar veliko pohodov in malo izkušenj s klini in zajlami.Vsak odgovor bo dobrodošel in z veseljem bova upoštevali nasvete izkušenejših.
Vsem prijateljem hribov lep pozdrav.
pepita     
25.7.2011
Pohodnica56,

sama se odpravljam na Triglavska jezera iz soške smeri, in sicer iz Vrsnika (Vas na skali) preko Velikih vrat do koče na Triglavskih in naprej do Prehodavcev in Doliča. Potem pa bomo videli. Odvisno od utrujenosti, volje, vremena.
Saj je veliko poti, po katerih te ni treba biti strah. Pomembno je, da v hribih uživaš.
Lep pozdrav.
mojcej'72     
25.7.2011
Karkokoli že kdo roma po gorah, naj prej vedno preveri možnost prenočevanja, čeravno mu začrtani plan ne bi uspel. V poletnem času so koče precej zasedene. Sicer naj ne bi odslovili pohodnika od prenočevanja v koči, zato v skrajnih primerih angažirajo tudi zasilne variante na klopeh v skupnem prostoru, ampak pohodniki lahko veliko storijo že sami, če si pot dobro zorganizirajo prej glede na kondicijo in vreme ter rezervacijo nočitve.
polo11     
25.12.2017
v poletnih mesecih nameravam peljati ženo čim bliže Triglavu. Zanima me, če je po tej poti kaj klinov ali jeklenih vrvi, ker se boji višine.
Daaam     
25.12.2017
Ni klinov ali jeklenic.. lahko jo pa pelješ tudi na Kredarico..isto nezahtevna pot iz Krme. Bo še bližje Triglavumežikanje
turbo     
26.12.2017
@polo11

Če želita čim bližje in ne na vrh, razmisli tudi o poti iz Zadnjice na Dolič in od tam pod očaka. Čudovita pot, razgledna, kar se gneče tiče pa jo je tod manj, kot na Gorenjski strani nasmeh
Grenaleva     
17.7.2018
Je kdo hodil te dni? Kako je s snežiščem na Kurici? Bolj me zanima za dol. Hvala
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje