Planinarenje

Planinarenje

Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeDom Pristava v Javorniškem Rovtu / Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu
   Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu (čez Jelenkamen)  
Autor opisa:heinz
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Jesenice (Ukova) (600 m)
Cilj: Dom Pristava v Javorniškem Rovtu (975 m)
Visinska razlika: 375 m
Visinska razlika (po putu): 500 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: više zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Od parkirišča nadaljujemo po cesti v klanec, nakar po nekaj 10 m na levi opazimo letno kopališče Ukova, na desni pa cesto ki se odcepi navkreber proti severu v gozd.
Stopimo na slednjo in ji sledimo kratek čas, t.j. do desnega ovinka pred katerim je na isti strani ograjeno vodno zajetje. Na drugi - levi strani stopimo na pot, ki seka dvojni ovinek ceste ki smo jo zapustili. Tu naletimo na prve markacije. Kar hitro zopet prečkamo cesto, ter stopimo na pot, ki se prične vzpenjati proti severu. Ko ta prične zavijati levo, se priključi kolovozu ob katerem opazimo smerokaz. Tu se usmerimo desno po kolovozu, ki nas hitro pripelje do prvega mostička (potok Ukova), čez katerega pridemo takoj tudi do drugega. Za njim gre pot oz. kolovoz desno v klanec, nato pa vse bolj levo v smeri vzhod. Sledi nekaj časa vzpenjanja po in ob vijugastem kolovozu, kjer se ves čas držimo glavne - leve poti. Ko klanec popusti, na desni opazimo smerokaz "kapelica" in manjšo vzpetino imenovano Kalvarija, na kateri se nahajata kapelica in klopca. Mi pa nadaljujemo naravnost po kolovozu, ki se spremeni v pot zavijajočo v levo. Čez nekaj 10 m naletimo na manjše vodno zajetje in napis "Pristava". Tu prečkamo (mnogokrat suh) potok in zavijemo desno proti vzhodu (levo - strmo v klanec proti severu gre pot skozi Dole). Kmalu pot doseže krajši greben, kjer zavije v levo. Po še nekaj minutnem vzpenjanju pridemo iz gozda do mesta delnega razgleda proti dolini, ki pa ne traja dolgo. Ko na levi ugledamo nekakšno klopco, pot zavije ostro levo (skoraj nazaj proti severo-zahodu) in se le zmerno vzpenja. Kaj hitro pa nas markacije usmerijo v klanec naravnost proti severu in nato vse bolj desno proti vzhodu, nakar pridemo do prvega razgledišča proti ljubljanski kotlini (greben).
Od tu gre pot levo v klanec in nato zopet desno proti drugemu (glavnemu) razgledišču, ki se nahaja 50 m desno od označene poti na skalovju s klopco. S tega grebena se pot, ki gre levo proti severu v klanec vse bolj vzpenja, kmalu pa naletimo tudi na prvo jeklenico. Po 20 m varovane poti strmina najprej popusti, zatem pa se pot še zadnjič vzpne proti vrhu, katerega dosežemo v nekaj minutah.
Od tu nadaljujemo po širokem vršnem grebenu v smeri sever / severo-zahod. Čez nekaj časa, ko se pot nekoliko spusti, nas pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno (levo neoznačena pot skozi Dole). Sledi ravna gozdna pot po južnem, do vzhodnem pobočju vzpetine imenovane Lenčkov špik. Po približno 10 min hoje preidemo na močvirno livado, pot pa se prične spuščati.
Kmalu ob razpotju naletimo na lični smerokaz z napisi "Pristava, Jelenkamen". Tu gremo desno navzdol proti urejenemu kolovozu, ki nas popelje v smeri levo navzdol proti naselju na robu Javorniškega rovta. V naselju po asfaltni cesti, ki gre najprej navzdol, kasneje pa v klanec, pridemo do križišča s pohodniškimi smerokazi, kjer nadaljujemo desno. Ko se cesta nekoliko spusti, naletimo na križišče s parkirišči in kontejnerji. Tu naravnost prečkamo makadamsko cesto in stopimo na pot (Zoisov park), ki nas skozi desni ovinek kmalu pripelje do planinskega Doma na Pristavi.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, kjer peljemo desno proti Jesenicam. V naselju Javornik v križišču s semaforjem zavijemo levo proti centru mesta. V drugem semaforiziranem križišču (pri gimnaziji) peljemo desno nazaj proti Tomšičevi cesti mimo osnovne šole na levi. Za šolo prevozimo še prehod za pešce in takoj zavijemo v prvo (ožjo) ulico na levi. Ko se po njej vzpnemo nekaj 10 m, na desni ugledamo označeno parkirišče. Tu je naše izhodišče.
Pokraj puta:
Kalvarija (784m), Jelenkamen (1096m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Jesenice (Ukova) - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu
heinz     
12.5.2009
Na prvi pogled nekoliko zakomplicirana pot je v resnici prav prijetno enostavna in razgibana. Priporočam v maju, ko cvetijo narcise! Nazaj se lahko spustimo po cesti v Trebež, nato levo proti Tomšičevi oz. izhodišču. Druga varianta povratka pa je skozi v opisu omenjen rovt "Dole" (pot se nazaj priključi pri Kalvariji)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje