Planinarenje

Planinarenje

Jesenice (Ukova) - Španov vrh

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeŠpanov vrh / Jesenice (Ukova) - Španov vrh
   Jesenice (Ukova) - Španov vrh   
Autor opisa:heinz
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Jesenice (Ukova) (600 m)
Cilj: Španov vrh (1334 m)
Visinska razlika: 734 m
Visinska razlika (po putu): 736 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1 : 50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Od parkirišča nadaljujemo po cesti v klanec, nakar po nekaj 10 m na levi opazimo letno kopališče Ukova, na desni pa cesto ki se odcepi navkreber proti severu v gozd.
Stopimo na slednjo in ji sledimo kratek čas, t.j. do desnega ovinka pred katerim je na isti strani ograjeno vodno zajetje. Na drugi - levi strani stopimo na pot, ki seka dvojni ovinek ceste ki smo jo zapustili. Tu naletimo na prve markacije poti Ukova - Dom Pristava. Kar hitro zopet prečkamo cesto, ter stopimo na pot, ki se prične vzpenjati proti severu. Ko ta prične zavijati levo, se priključi kolovozu ob katerem opazimo smerokaz. Tu se usmerimo desno po kolovozu, ki nas hitro pripelje do mostička čez potok Ukova. Že takoj, ko smo stopili preko, na levi ugledamo stezo, ki vodi navzgor proti severu. S tem, ko stopimo nanjo, zapustimo markirano pot, na desni pa ob potoku opazimo klopco. Po nekaj korakih navkreber se nam zazdi, da se pot izteka oz. končuje v strugi potoka, v resnici pa na tem mestu zavije ostro levo, strmeje v klanec. Medtem, ko pridobivamo na višinskih metrih, na svoji desni slišimo šumenje leve veje potoka Ukova, ki se občasno vije globoko pod nami. Čez čas, ko se pot nekoliko razširi, strmina popusti, na drevesu ob poti na levi pa naletimo na majhno znamenje (križ). Kmalu zatem, ko smo na desni opazili manjši slap in večjo skalo, nas pot pripelje v bližino starega vodnega zajetja, mimo katerega naša pot še naprej poteka v isto smer. Nekoliko višje nas pričakata dva manjša, stara in zato tudi manj zanesljiva lesena mostička. Kmalu za drugim, še preden nas nakazana pot ponovno usmerja k strugi glavnega potoka, ob manjšem potočku zavijemo levo v klanec. Po deloma razmočenem terenu nas pot kmalu znova pripelje v bližino gl. potoka, ob katerem se povzpnemo do gozdne ceste v neposredni bližini Jeseniškega Rovta na naši desni, katerega lahko mimogrede tudi obiščemo. Ko stopimo na omenjeno cesto, se usmerimo po njej v levo, kar nas kaj kmalu pripelje do utrjene gozdne ceste Prihodi - Križovec. Usmerimo se desno in hodimo po njej 10 - 15 min, nakar na njeni levi strani opazimo kolovoz, ki zavija ostro levo v klanec skozi krajši pas gozda. Ko stopimo nanj, nas hitro pripelje na odprto livado, kjer po nekaj 10 m zavije najprej desno in kmalu (blizu vikend hišice) tudi levo. Zatem spregledamo desni odcep in nadaljujemo po kolovozu čez livade v smeri SZ. Na zelo dolgem desnem ovinku spregledamo še levi odcep, kjer se obrnemo v drugo - vzhodno smer. Ko smo prehodili krajši pas gozda, se znova znajdemo na odprtem travniku oz. pašniku, kjer pot zavije levo v smeri sever. Naš kolovoz se na pašniku skoraj izgubi, v omenjeni smeri pa v klancu opazimo še en vzpenjajoč se kolovoz ali pot. Medtem, ko smo se mu približali, smo neopazno prečkali markirano pot Smučarski dom Črni Vrh - Dom Pristava. Po tem kolovozu, čeprav se kaj kmalu izgubi, pridemo do sedla na smučišču pod samim vrhom, oz. zgornjo postajo sedežnice Španov Vrh, ki se nahaja na naši desni, oddaljena le še nekaj minut hoje navkreber.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, kjer peljemo desno proti Jesenicam. V naselju Slovenski Javornik v križišču s semaforjem zavijemo levo proti centru mesta. V drugem semaforiziranem križišču (pri gimnaziji) peljemo desno nazaj proti Tomšičevi cesti mimo osnovne šole na levi. Za šolo prevozimo še prehod za pešce in takoj zavijemo v prvo (ožjo) ulico na levi. Ko se po njej vzpnemo nekaj 10 m, na desni ugledamo označeno parkirišče. Tu je naše izhodišče.
Prosječna ocjena izleta: 9,2/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh Jesenice (Ukova) - Španov vrh
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Jesenice (Ukova) - Španov vrh
milenula     
2.1.2011
Danes smo se udeležili izleta nekaj članov PD Šmarna gora iz Lj.Zelo slikovita in zanimiva tura,zlasti smo občudovali zamrznjene figure vode v potoku Ukova.
S pomočjo res dobrega opisa poti smo pot z lahkoto opravili.Žal je bilo vreme megleno,tako da z obljubljenimi razgledi ni bilo nič.Pridemo spet,ko bo lepše vreme.
Majdag     
23.3.2017

..Zanimivo potepanje, mostička sta obnovljena in stezice prijetne za korak...nasmeh


http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2017/03/cej-so-tiste-stezice-jeseniski-rovt.html
heinz     
24.3.2017
Danes mineva natanko 5 let odkar sta ta dva mostička "obnovljena". Zgodilo se je 24.3.2012. ko je potekala čistilna akcija v okolici Jesenic.
Majdag     
24.3.2017


..Že dolgo me ni bilo tam gori. A se to lahko popravi v opisu poti?nasmeh
heinz     
2.4.2017
Popravki opisov so v rokah administratorja. Sicer pa je tudi iz gornjih komentarjev razvidna ta (mala) sprememba stanja poti..
Vse lepo na poteh Majda!
Majdag     
2.4.2017

Vse lepo tudi tebi Heinz.nasmeh
Jusk     
3.12.2019
Luštna pot,danes večinoma suha,samo tu in tam malo blatna..sicer sem šel samo do Jeseniškega rovta,potem pa po cesti nazaj del poti proti Prihodom in dol skozi gozd na Pejce in Jesenice. Malo pred Jeseniškim rovtom je voda odnesla del poti,ampak je pot vseeno prehodna
Jusk     
4.12.2019
Do vodnega zajetja na sliki 13 gre še ena pot,pot v tem opisu se začne po prvem mostičku čez Ukovo na sliki 7,druga pot pa se začne okoli 20,30metrov naprej ko prečkamo drugi mostiček,pri drevesu ko je gor markacija za pot na Jelenkamen in Pristavo se opazi neoznačeno pot. Ta pot gre po trasi cevovoda od zajetja na sliki 13,je pa bolj zaraščena in strma,občasno tudi težje sledljiva. Orientiramo se lahko tudi po cevi ki tu in tam pride na plano
Jusk     
9.5.2020
Danes pot Ukova-planina Dole-Lenčkov špik-Španov vrh. Malo pod planino Dole kar nekaj narcis,tudi Španov vrh je že malo pobeljen,še bolj pa bo kar kmalunasmeh nazaj sem šel čez Planino pod Golico v Plavški rovt kjer je še kar dosti narcis,dol proti Hrušici in po kolesarski stezi do izhodišča. Dobra krožna potnasmeh Lp
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje