Planinarenje

Planinarenje

Straža (Jesenice) - Jelenkamen

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeJelenkamen / Straža (Jesenice) - Jelenkamen
   Straža (Jesenice) - Jelenkamen (čez Kozjek - vzhodna pot)  
Autor opisa:heinz
Vrijeme hodanja: 1 h 15 min
Ishodište: Straža (Jesenice) (560 m)
Cilj: Jelenkamen (1096 m)
Visinska razlika: 536 m
Visinska razlika (po putu): 536 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1 : 50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo po asfaltni cesti v klanec, kjer tik pod vrhom na levi opazimo stezo, na katero stopimo in po njej zavijemo v levo mimo vrtov na naši levi. Že takoj pridemo v bližino stanovanjskih zgradb na levi, kjer prečkamo krajši kolovoz (pelje do bližnjega vodnega zbiralnika na desni). Steza se zdaj nekoliko vzpne proti daljnovodu katerega hitro dosežemo. Tu zavijemo desno v klanec proti vzhodu po gruščnati poti.
Kmalu dosežemo drug daljnovod, kjer pot zavije levo v krajši gozdič (v letnem času naletimo na žično ograjo), za katerim stopimo na (lovsko) stezo vzhod-zahod. Zavijemo levo (zahodno) čez pašnik, na koncu katerega opazimo manjšo klopco, mi pa tu nadaljujemo desno strmeje v klanec. Kmalu strmina popusti, pot pa zavije levo proti izpostavljeni skalnati "babi", kjer si lahko privoščimo razgled.
Nadaljujemo v listnat gozd (smer zahod), kjer se pot, ki preči pobočje, najprej nekoliko spusti, zatem pa nas pripelje na gozdno izravnavo. Tu med praprotjo pridemo do njenega roba, kjer je manjše razpotje. Nadaljujemo desno ob robu, ter po cca 40 m naletimo še na drugo razpotje (levi odcep), kjer nadaljujemo naravnost v klanec. Sprva širša gozdna pot, kmalu zavije desno in se zoži. V nadaljevanju se po gozdnem pobočju vzpenja v ključih. Čez nekaj časa se pri vrhu vzhodnega grebena Jelenkamna pot nekoliko položi, ter nadaljuje naravnost v klanec proti severu. Kmalu (pri padlem drevesu) pot zavije ostro levo, kjer najprej preči nekoliko strmejše pobočje, zatem pa nas pripelje na delno odprto mesto, kjer se nam ponudi pogled na Julijce, ter na glavno razgledišče Jelenkamna, ki leži dobrih 100 v.m. pod njegovim vrhom. Tu pot zavije desno, strmo v klanec (previdno pri sestopu v mokrem!), kateri pa ne traja dolgo. Ko se pot položi in nas usmerja nekoliko proti levi, na drevju opazimo različne oznake. Kmalu pa se po vzhodnem pobočju v SZ prečnici pot še zadnjič vzpne proti vrhu Jelenkamna. Ko po nekaj min. dosežemo vrh, zavijemo levo (desno Pristava), ter po gozdnem grebenu kmalu prispemo na cilj, kjer se nam odpre razgled proti Ljubljanski kotlini, Jesenicam, Karavankam, Ratitovcu in Mežakli.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, kjer se zapeljemo desno proti Jesenicam. V naselju Slovenski Javornik, v križišču s semaforjem zavijemo levo proti centru mesta. V drugem semaforiziranem križišču (pri gimnaziji) zapeljemo desno, nazaj proti Tomšičevi cesti mimo osnovne šole na levi. Vozimo še nadaljnja 2,5 km do konca Tomšičeve ulice, oz. do mesta, kjer se ob železniški progi nahaja zadnja avtobusna postaja pod klancem. Tu je veliko parkirišče, oz. naše izhodišče.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Dom Pristava v Javorniškem Rovtu, Španov vrh
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen Straža (Jesenice) - Jelenkamen
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Straža (Jesenice) - Jelenkamen
Jusk     
30.1.2020
Danes sem bil prvič na tej poti,pa še to čisto po naključju.. šel sem iz Trebeža,ampak na odcepu kjer se gre levo na "pot po pomolih" sem šel desno po neoznačem kolovozu. Pot gre rahlo strmo mimo ene planine in naprej po krajši dolinici,na koncu te pa opazim neko potko ki pride po grebenu,verjetno ta iz Straže. Nadaljujem naprej gor in opazim to opisano pot in sem šelnasmeh povratek preko planine Dole,tam je pot dol proti Kalvariji malo pomrznjena
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje