Planinarenje

Planinarenje

Jesenice (Ukova) - Jelenkamen

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeJelenkamen / Jesenice (Ukova) - Jelenkamen
   Jesenice (Ukova) - Jelenkamen (skozi Dole)  
Autor opisa:heinz
Vrijeme hodanja: 1 h 20 min
Ishodište: Jesenice (Ukova) (600 m)
Cilj: Jelenkamen (1096 m)
Visinska razlika: 496 m
Visinska razlika (po putu): 496 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Od parkirišča nadaljujemo po cesti v klanec. Po nekaj 10 m na levi opazimo letno kopališče Ukova, na desni pa cesto, ki se odcepi navkreber proti severu v gozd.
Usmerimo se nanjo, ter ji sledimo kratek čas, t.j. do desnega ovinka, pred katerim se na isti strani nahaja ograjeno vodno zajetje. Na drugi - levi strani stopimo na pot, ki seka dvojni ovinek ceste ki smo jo zapustili. Tu naletimo tudi na prvo markacijo. Kar hitro zopet prečkamo cesto, ter stopimo na pot, ki se prične vzpenjati proti severu. Zatem ko ta nekoliko višje zavije levo, se priključi kolovozu, kjer naletimo na smerno tablo "Pristava Jelenkamen".
Tu se usmerimo desno po kolovozu, ki nas kaj hitro pripelje do prvega mostička (potok Ukova) in takoj zatem še do drugega. Za njim markirana pot zavije desno in malce kasneje še levo v smeri jugo-vzhod. Nadalje se nekaj časa zmerno vzpenjamo po in ob vijugasti, kolovozu podobni poti, kjer se ves čas držimo glavne - leve poti. Ko se pot položi, desno na drevesu opazimo tablo "kapelica" in manjšo vzpetino imenovano Kalvarija, na kateri se nahajata kapelica in klopca. Nadaljujemo naravnost po naši poti, ki se malce zoži in zavije levo. Takoj zatem naletimo na manjše vodno zajetje z napisom "Pristava". Tu prečkamo majhno (večinoma suho) strugo potoka, na desni pa naletimo na klopci, z izvirom pitne vode. Na tem mestu zapustimo markirano pot in se usmerimo ostreje levo proti severu, v strmo dolino (grapo) med pobočjema hribov Jelenkamen in Lenčkov Špik. Kmalu ko se pot vzpne prezremo odcep strme grape na desni in nadaljujemo po poti, ki se drži roba glavne grape (omenjene doline). Občasno strma, rahlo vijugasta pot, ki nas vodi v smeri severo-vzhod je delno urejena za lažje prečkanje preprek. Ob hoji nas spremlja pogled na precej strmo pobočje sosednjega hriba z druge, leve strani grape. Pri prečkanju ene od manjših grap s pobočja na desni nam je v pomoč mostiček. Višje prezremo levi odcep k glavni grapi in nadaljujemo po naši vzpenjajoči se poti ob pobočju z desne. Na delu poti kjer grapa izgubi svojo globino, se pot na kratko položi in nato znova strmeje vzpne proti vrhu. Ko pridemo iz gozda se znajdemo ob vznožju strmega rovta imenovanega Dole. Tu pot zavije desno, nazaj v gozd in nas kmalu pripelje do razpotja na položnem delu, kjer stopimo na markirano pot, ter se usmerimo desno (levo Dom Pristava, ostro levo na pobočje Lenčkov Špik, Španov vrh..). Po rahlem vzponu se pot na širokem gozdnatem grebenu Jelenkamna položi in občasno celo nekoliko spusti. Nekaj minut pred ciljem se nam z leve priključi še manj opazna vzhodna pot, po rahlem vzponu pa naposled prispemo do južnega roba vršnega grebena Jelenkamna, kjer se nam odpre lep razgled po Gorenjski. Naletimo na klopco in na skrinjico z vpisno knjigo, ki se nahaja na deblu drevesa z desne.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce (Jesenice vzhod), kjer zavijemo desno proti Jesenicam. V prvem križišču s semaforjem na Slovenskem Javorniku zavijemo levo proti centru mesta.V drugem semaforiziranem križišču (pri gimnaziji) zavijemo ostro desno nazaj, na Tomšičevo cesto, mimo osnovne šole na levi. Za šolo prevozimo še prehod za pešce in takoj zavijemo v prvo (ožjo) ulico na levi. Ko se po njej vzpnemo nekaj 10 m, na desni ugledamo označeno parkirišče - naše izhodišče.
Pokraj puta:
Kalvarija (784m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Dom Pristava v Javorniškem Rovtu, Španov vrh
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen Jesenice (Ukova) - Jelenkamen
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Jesenice (Ukova) - Jelenkamen
Jusk     
15.9.2019
Kar luštna strma pot za nabiranje in ohranjanje kondicije,sicer nisem šel na Jelenkamen,ampak naprej na Lenčkov špik,potem na Križovc in Planino pod Golico. Grem se na trim stezo proti Hrušici in od tam po kolesarski poti do Jesenic
Jusk     
15.9.2019
Lustna pot,od Križovca do Pl.pod Golico občasno blatna
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje