Planinarenje

Planinarenje

Ravne - Koprivnjak / Kleiner Frauenkogel

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeKoprivnjak/Kleiner Frauenkogel / Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel
   Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel   
Vrijeme hodanja: 2 h 20 min
Ishodište: Ravne (1200 m)
Cilj: Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel (1754 m)
Visinska razlika: 554 m
Visinska razlika (po putu): 600 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Kranjska Gora 1:30.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali. Cesta, ki se zmerno vzpenja in nas pelje mimo rampe pa se višje položi in nas pripelje na manjše sedelce med Belo pečjo na levi in Dovško Babo na desni. Vzpon nadaljujemo po cesti, ki nas že po nekaj korakih nadaljnje hoje pripelje do mesta, kjer le to zapustimo, saj nas markacije usmerijo levo na strmo peš pot, ki se naprej vzpenja skozi gozd. Pot višje preči pašno ograjo, in kratko razgledno pobočje, nato pa se vrne v gozd, kjer pridemo do manjšega neoznačenega razpotja. Nadaljujemo levo po markirani poti (naravnost izvir studenčka Starka 1 minuta), ki se ponovno strmo vzpne, nato pa zavije nekoliko v desno, kjer nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na spodnji rob planine Dovška Rožca. Tu pot zavije levo in nas po nekaj minutah vzpona čez cvetoče travnike pripelje do pastirske koče na planini Dovška Rožca.
Od pastirske koče nadaljujemo desno (ne po cesti) po prečni peš poti, ki se zložno vzpenja proti vzhodu. Pot kmalu preči kratek pas gozda, nato pa se nadaljuje v zložnem vzponu proti sedelcu med Dovško Babo in Hruškim vrhom. Ta del poti je na nekaterih mestih, zaradi prečenja občasno strmih pobočij nevaren za zdrs (predvsem v mokrem).
Ko stopimo na mejni greben nadaljujemo ostro levo (naravnost Hruški vrh 10 minut) in se po njem vzpenjamo približno 3 minute. Po omenjenem času, pa se nam bo na desno stran odprl lep prehod proti vrhu, ki ga vidimo na avstrijski strani. Z mejnega grebena se nato rahlo spustimo do ene od več prečnih stezic, po kateri se nato v nekaj minutah lahkotne hoje povzpnemo na Koprivnjak.
Orientacija od mejnega grebena do Koprivnjaka je v lepem vremenu lahka, v megli pa zelo težavna.
Pristup do ishodišta:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore, a le do vasi Dovje pri Mojstrani. Tu zavijemo desno (smer Dovje) in cesta nas hitro pripelje v omenjeno vas od koder nadaljujemo v smeri Dovške Babe. Cesta nas že kmalu za vasjo pripelje na križišče, kjer nadaljujemo po desni cesti (ostro levo Kepa in Borovje). Naprej se peljemo kar nekaj časa do naslednjega križišča, kjer zavijemo ostro levo v smeri Dovške Babe (naravnost Plavški Rovt). Tej cesti, ki nas nato vodi mimo travnatih senožeti imenovanih Ravne (nekaj počitniških hišic) sledimo do rampe, ki prepoveduje nadaljnjo vožnjo. Parkiramo lahko že nekoliko nižje na enem od parkirišč ob cesti (z Dovjega do izhodišča je približno 6,5 km).
Pokraj puta:
Planina Dovška Rožca (1650m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Hruški vrh, Dovška Baba
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Ravne - Koprivnjak/Kleiner Frauenkogel
silvo1952     
28.12.2018
Tokrat smo naredili krožno pot: Ravne - Dovška Baba - Koprivnjak - Hruški vrh - Dovška Rožca - Ravne.
Snega vse do vrha Dovške Babe malo in kot običajno je tam povlekel veter. Z derezami smo se spustili po grebenu proti Hruškemu vrhu in zavili na avstrijsko stran, kjer je na severnem pobočju več skorjastega snega, manj snega je na osončenem pobočju. Z vrha smo se vrnili na mejni greben in po njem še na Hruški vrh. Nazaj pa smo prečili vzhodnem pobočju Dovške Babe in se na Ravne vrnili po cesti, ki je delno poledenela. Razgledi so bili odlični. Cesta Dovje - Ravne do križišča Plavški Rovt - Ravne suha in prevozna brez problema.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje