Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasaj
Planinski venci / Karavanke / Alničje / Koroška Bela (RC Kres) - Alničje (direktna čez greben)

Koroška Bela (RC Kres) - Alničje (direktna čez greben)

Print
Ishodište: Koroška Bela (RC Kres) (630 m)
Širina/Dužina: 46,4307°N 14,0982°E
Ime puta: direktna čez greben
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Zahtijevnost: djelomično zahtjevna neoznačena staza
Visinska razlika: 515 m
Visinska razlika po putu: 515 m
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1 : 50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Autor: heinz
Pogleda: 4.095
 4 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 30
Broj komentara: 5
Pristup do ishodišta:
S autoceste Ljubljana - Jesenice idemo do izlaza Lipce i vozimo desno prema Jesenicama. Na prvom semaforiziranom križanju (Slovenski Javornik) vozimo desno u smjeru Lj. Slijedi drugo raskrižje sa semaforima gdje skrećemo lijevo i vozimo kroz željeznički podvožnjak, a na sljedećem manjem raskrižju idemo desno prema Koroškoj Beli. Prolazimo kraj posljednje autobusne stanice (trgovina lijevo) u selu. Raskrižje tražimo u središtu sela, gdje se nalazi spomen crkva. Odavde idemo glavnom cestom kroz selo koja vodi uzbrdo prema sjeveru. Nakon cca 100 metara, s desne strane primjećujemo most, ali vozimo ravno još 50 metara, gdje nailazimo na lijevo odvojište ceste. Idemo tamo, te uzbrdo prelazimo još jednu (Korošku ulicu) ulicu i nastavljamo (crkva niže lijevo) sve do mjesta izvan naselja, gdje nailazimo na napušteno tenisko igralište (RC Kres).
Opis puta:
Sa polazišta idemo desnom stazom (kolnom stazom) uzbrdo gdje nailazimo na plamte. Ubrzo slijedi desno i iza njega također lijevo skretanje. S desne strane potonjeg primjećujemo stazu u šumi. Napuštamo markiranu stazu, idemo tamo i počinjemo uspon. Staza skreće lijevo na zapadnu padinu Alničja i dalje se dosta strmo uspinje prema sjeveru. Ubrzo, kada se strmina počne malo smanjivati, zanemarimo prvo oštro skretanje desno (natrag). Nedugo zatim, malo prije nego što se staza gotovo izravna, nailazimo i na drugu, manje uočljivu, koja vodi strmo uzbrdo desno, prema sjeveru. Odabiremo ovo drugo i krećemo dosta strmo uzbrdo. Staza nas u nekoliko oštrih zavoja dovodi do jugozapadnog ruba grebena, gdje ga napuštamo, jer nakon nekoliko metara završava, a mi stupamo na spomenuti strmi rub grebena. Idemo lijevo prema vrhu, pritom se držimo ruba šume s lijeve strane. Više, kada primijetimo pješačku stazu, u kretanju naprijed možemo pomoći hvatajući se za stabla (oprez! suha stabla). Kad primijetimo kamenje na stazi, na vrhu smo. Penjemo se na greben i tu nastavljamo prema sjeveru. Ubrzo slijedi strmiji uspon na sredini kojeg se otvara pogled natrag u dolinu. Nakon toga neko vrijeme hodamo po umjerenom usponu, zanimljivom grebenu i otvara nam se pogled na obje strane. Više se greben širi, a staza se nakon toga opet nešto strmije uspinje do same najviše točke grebena, gdje se opet malo sužava. Ovdje se otvara pogled prema Potoškom stolu i Ljubljanskoj kotlini. Dalje se spuštamo grebenom do travnatog prevoja ispod Debelog Brda, gdje se ispod smreke s desne strane nalaze klupa i upisnik. Pogled na Julijske Alpe otvara se ako se uspnemo nekoliko 10 metara po travnatoj padini.
zemljovid puta - Alničje
Možemo produžiti putovanje na sljedeće destinacije: Planina Stamare
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti
Slike:
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje1
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje2
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje3
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje4
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje5
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje6
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje7
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje8
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje9
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje10
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje11
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje12
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje13
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje14
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje15
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje16
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje17
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje18
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje19
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje20
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje21
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje22
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje23
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje24
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje25
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje26
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje27
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje28
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje29
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje30
Rasprava o izletu Koroška Bela (RC Kres) - Alničje (direktna čez greben)
potočan3. 11. 2015 00:00:00
Danes prehodil to pot,vendar nisem zavil desno (slika 8) ampak sem šel naravnost in potem po zelo strmem gozdu prispel na polovico grebena in se usmeril proti najvišji točki.Nato 10 minut počitka in po grebenu do konca po strmih travah v dolino.Nikjer žive duše, vreme pa za vikat.
heinz3. 11. 2015 00:00:00
Od slike 8 dalje poti kmalu zmanjka, in potem ti ne preostane drugega kot nadaljevanka v pobočje, po izjemno strmem terenu proti vrhu grebena.. Še sreča, da ni bilo ledeno, saj tla (zemlja) marsikje že krepko zmrzuje.
Teren poznam, nadaljeval sem že ravnotako levo po poti, ki se pri sliki 11 konča. Na greben pa sem se že tudi povzpel z Gajškove.. Ni ravno fajn. Še hujša (nemogoča) pa je strmina zahodnega pobočja severneje. Tudi vzhodna pobočja nikakor niso od muh (vse preizkušeno).
Greben Alničja je posebej ok, ker nikoli ne srečaš žive duše.. Vedno uživancija. mežikanje

Jusk1. 02. 2020 00:00:00
Najprej fajn strma pot,potem pa prijeten sprehod po osamljenem grebenunasmeh ni ravno obiskan vrh,zadnji vpis v knjigi je bil že kar nekaj dni nazaj. Povratek po poti proti Pristavi in po Gajškovi poti. Na poti ni posebnosti,Gajškova je občasno bolj blatna.
Jusk21. 02. 2021 00:00:00
po dolgem času spet na to pot,vsako leto je bolj zaraščena..Po grebenu kopno,mirno,nikogar nisem srečal. Malo pred Debelim brdom se začne sneg po poti,ni ga veliko. V vpisni knjigi zadnji vpis prejšnji mesec,ni ravno obiskan ta del Karavanknasmeh nazaj v dolino pa proti Pristavi in po cesti dol. Pot od Debelega brda do Pristave je še vsa pod snegom
TrmaD9. 02. 2022 23:26:36
Danes na Alničje po grebenu. Pot se kmalu izgubi, tako, da je nadaljevanje po strmem terenu in suhi, drseči travi do grebena. V knjigi danes kar trije!!! vpisi. Nazaj po lovski, ki zaradi drseče suhe trave in listja tudi zahteva nekaj previdnosti. Snega ali ledu ni bilo nikjer.
Ob poti sem našel sončna očala. Če jih kdo pogreša jih lahko dobi pri meni.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići