Planinarenje

Planinarenje

Rogarjev rovt - Hruška planina

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeHruška planina / Rogarjev rovt - Hruška planina
   Rogarjev rovt - Hruška planina   
Autor opisa:heinz
Vrijeme hodanja: 0 h 30 min
Ishodište: Rogarjev rovt (1175 m)
Cilj: Hruška planina (1378 m)
Visinska razlika: 203 m
Visinska razlika (po putu): 203 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Pot pričnemo po omenjeni, kolovozu podobni cesti (skorajda neprimerna za vožnjo z osebnim avtom), v klanec proti severu. Ta nas hitro pripelje v gozd, kjer se prične dokaj strmo vzpenjati. Ko pot zavije nekoliko desno in se razcepi, nadaljujemo po desni vse strmeje v klanec. Pot vse bolj dobiva videz urejene gozdne ceste. Po nekaj okljukih strmina postopno prične popuščati, naposled, ko se nam na desni odpre pogled proti sedlu Rožca in Kleku, pa se cesta dokončno položi. Čez kratek čas se pot ponovno nekoliko vzpne, kmalu pa že naletimo na ogrado z vrati oz. zapornico. Vstopimo na planino, kjer najprej ugledamo Hruški Vrh, pot pa nas skozi nekaj ovinkov, po prečkanju potočka in zadnjem krajšem vzponu pripelje do planšarske koče na Hruški planini. Na steni, pred vhodom v kočo, bomo opazili pritrjeno vpisno skrinjico.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce in cesti sledimo v smeri Jesenic, kjer nas oznake za Planino pod Golico usmerijo na vzpenjajočo se cesto (tretje semaforizirano križišče od centra oz. železniške postaje). Strma cesta nas pripelje v križišče, kjer zavijemo levo čez most proti Plavškemu Rovtu. Ko pripeljemo v vas, sledimo cesti naprej do mesta, kjer zmanjka asfalta. Za vasjo se cesta nekoliko spusti, naletimo na njen desni odcep, a peljemo dalje v smeri naravnost. Ko pripeljemo do manjšega zaselka, v križišču opazimo leseno smerno tablo "Dovje 9 km". Tu zavijemo ostro levo in nadaljujemo po vijugasti gozdni cesti nadaljne 3 km, nakar prispemo na večji rovt z vikend hišicami na levi. Desno, na večjem ovinku opazimo kolovoz, ki pelje čez travnik, v klanec proti severu. Parkiramo na primernem mestu v bližini.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Rožca, Klek, Hruški vrh, Dovška Baba
Prosječna ocjena izleta: 9,3/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Rogarjev rovt - Hruška planina Rogarjev rovt - Hruška planina Rogarjev rovt - Hruška planina Rogarjev rovt - Hruška planina Rogarjev rovt - Hruška planina Rogarjev rovt - Hruška planina Rogarjev rovt - Hruška planina Rogarjev rovt - Hruška planina Rogarjev rovt - Hruška planina Rogarjev rovt - Hruška planina Rogarjev rovt - Hruška planina Rogarjev rovt - Hruška planina Rogarjev rovt - Hruška planina Rogarjev rovt - Hruška planina Rogarjev rovt - Hruška planina
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Rogarjev rovt - Hruška planina
Majdag     
10.5.2010
Hvala za opis,Sem že šla , pa nisem vedela kje točno hodim,čav!
heinz     
12.5.2010
Drugače, se pride tudi iz Martinčevega rovta brez problema (v klanc po travniku, pa levo v gozd)- dobre pol ure.., ampak, če še nisi hodil je bolje, da greš po zg. opisu, sicer zaideš. Pol pa eek
Mogoč se srečamo kdaj tam gor..
LP heinz!
DejanS     
24.3.2012
Dne 23.3. sem na kolovozu z Rogarjevega rovta proti planini izgubil sončna očala Adidas. Če jih kdo najde, naj mi prosim sporoči.
zelenec     
3.5.2013
Zanima me, ali obstaja kakšen pristop iz Hrušice (ali okolice) na Hruško planino, ki bi v celoti (oz. max) potekal po stezi? Našel sem edino opis iz Rogarjevega rovta, ki pa je nezanimiva cesta. Kakšne so poti:
- Belo polje-Za krajem-Na visokih-Hruška planina
- ali bolj vzhodno čez Vršiče in Suhi vrh?

lp
heinz     
3.5.2013
Ja menda se gre z Belega polja nekje ob potoku Presušnik, Samo jasno da ne ves čas ob strugi, pot naj bi držala bolj v desno -Kladje. Ko prečkaš cesto v bližini lovske koče se držiš kolovoza desno v breg. Pot(i) vodi(jo) po pobočju Črničja bodisi proti vrhu tega, ali pa na Hr. planino. Hruščani kar hodijo.. Ob Dobršniku ,kateri je nekako še najbližji Rogarjevemu rovtu pa je prezahtevno, poti ni (več). NA zemljevidu je vrisan kolovoz ob levem bregu Dobršnika po pobočju Vršičev, Ob suhem vrhu pa poteka zgoraj opisana pot.
stanko1     
27.4.2014
Kakšna pa je pot: Dovje - Ravne - Hruška planina?
Edina     
27.4.2014
Na Rogarjevem rovtu stoji znak, da je pot proti Dovju zaradi spravila lesa zaprta.
stanko1     
27.4.2014
Hvala lepa.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje