Planinarenje

Planinarenje

Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeKoča na Pikovem / Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem
   Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem   
Vrijeme hodanja: 1 h 15 min
Ishodište: Podpeca (Helenski potok) (625 m)
Cilj: Koča na Pikovem (992 m)
Visinska razlika: 367 m
Visinska razlika (po putu): 367 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z izhodišča se sprehodimo do bližnjega križišča ter nadaljujemo v smeri Podpece, Pece in Pikovega. Asfaltna pot nas sprva vodi ob Helenskem potoku, po približno 15 minutah pa prispemo do rudniškega škrata - Perkmandeljca.
Od škrata še naprej hodimo po cesti ob Helenskem potoku in kmalu prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi pot čez Mirjance na Peco, mi pa še naprej nadaljujemo po cesti, ki vodi ob potoku. Višje gremo še mimo nekaj domačij, glavno cesto pa zapustimo na mestu, kjer opazimo oznake za domačijo Pori.
Nadaljujemo ostro desno na makadamsko cesto, ki se prečno vzpne in za nekaj hišami preide v gozd. Med hojo po cesti opazimo nekaj obledelih markacij, ki nas še preden cesta preide iz gozda na rob pašnikov, usmerijo levo v gozd, kjer pot nadaljujemo po kolovozu. Tudi v nadaljevanju nas spremljajo občasne stare markacije, na manjšem razpotju pa gremo levo (desno kapelica, mimo bližnje domačije pa se je možno spustiti nazaj do asfaltne ceste) ter v nadaljevanju hodimo ob robu gozda. Višje prehodno stopimo v strnjen gozd, za tem pa se vzpnemo do Koče na Pikovem, ob kateri stoji cerkev sv. Helene.
Opis in slike se nanašajo na stanje julija 2018 in februarja 2020.
Pristup do ishodišta:
a) Zapeljemo se v Črno na Koroškem, kjer iz krožišča v centru kraja zapeljemo na izvoz proti Koprivni. V naslednjem križišču gremo rahlo desno, tako da preko mostu prečimo reko Mežo, ob njej pa nato nadaljujemo vožnjo. Črna na Koroškem se nato konča, mi pa se peljemo do oznake ceste 5,5 km, kjer še pred prečenjem Helenskega potoka parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Zapeljemo se v Solčavo, nato pa sledimo oznakam za Črno na Koroškem. Sledi vzpon na prelaz Spodnje Sleme, od tam pa spust proti Koprivni. Nižje se peljemo ob reki Meži ter se še naprej peljemo v smeri Črne na Koroškem. Ko se v levo odcepi cesta proti Podpeci, pa mi nadaljujemo naravnost ter nato za prečenjem Helenskega potoka parkiramo na parkirišču ob cesti. Ob izhodišču je oznaka ceste 5,5 km.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Pikov vrh, Veliki vrh (nad Mežiško dolino)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Podpeca (Helenski potok) - Koča na Pikovem
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje