Planinarenje

Planinarenje

Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeZavetišče na Kalu / Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu
   Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu   
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Tržič (Čegelše) (580 m)
Cilj: Zavetišče na Kalu (1112 m)
Visinska razlika: 532 m
Visinska razlika (po putu): 550 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z asfaltne ceste nas oznake za Kofce usmerijo na kolovoz, ki se prične zmerno vzpenjati. Kolovoz sprva preči pobočja proti levi, nato pa preide v neizrazito dolinico, kjer se s kolovoza rahlo v levo odcepi markirana pot (če nadaljujemo po kolovozu prispemo do plezališča). Nadaljujemo po markirani poti, po minuti ali dveh pa se vrnemo na kolovoz, mi pa mu sledimo v levo. V nadaljevanju hodimo po novem kolovozu, s katerega pa gremo že kmalu levo, odcep pa je zaradi razritosti težje opaziti.
Pot naprej nas vodi po zložni planinski poti, ki preči pobočja proti levi. Nekoliko naprej se nam z leve priključi še ena pot, mi pa le nekaj 10 korakov naprej prispemo na manjši greben, kjer se v desno odcepi nemarkirana stezica proti Velikemu vrhu nad Završnikom.
Nadaljujemo po markirani poti, ki se še nekaj časa prečno vzpenja skozi gozd, nato pa nas vodi mimo manjšega vikenda. Nekoliko naprej se pot razširi v kolovoz, po njem pa prispemo do kmetije Završnik, kjer hiše obidemo po levi strani. Kratek čas nadaljujemo po dovozni cesti, nato pa gremo desno in nekaj korakov naprej prečimo še drugo cesto.
Nadaljujemo proti Kofcam, hitro pa dosežemo naslednji kolovoz, po katerem se vzpenjamo ob sprva lepih razgledih proti Dobrči in Begunjščici, nato pa kolovoz preide v gozd. Višje se vzpenjamo deloma po kolovozu, deloma pa po markiranih bližnjicah. Sledi še kratek razgleden del in z desne se nam priključi še pot, ki vodi iz središča Tržiča in gre preko Kamneka.
Nadaljujemo po zložni poti, ki v nadaljevanju preči pobočja Kobla, nato pa nas iz gozda pripelje na sedlo Kal, kjer je označeno razpotje.
Nadaljujemo rahlo desno proti Kofcam in v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo do Zavetišča na Kalu.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (oktober) in 2018 (julij).
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se v Tržič, nato pa s Predilniške ceste zavijemo levo v smeri Podljubelja. V nadaljevanju se peljemo skozi staro mestno jedro, v križiščih pa še vedno sledimo oznakam za Podljubelj. Pot naprej nas vodi po Koroški cesti, kjer na desni kmalu opazimo vrtičke, za njimi pa planinsko tablo za Kofce mimo Završnika. Pri omenjeni tabli se začne opisana pot, ker pa ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest, moramo parkirati višje ob cesti, ali pa že v središču Tržiča.
Pokraj puta:
Završnik (860m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Robič, Dom na Kofcah, Kofce gora, Veliko Kladivo
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Tržič (Čegelše) - Zavetišče na Kalu
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje