Planinarenje

Planinarenje

Vitanje - Stenica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeStenica / Vitanje - Stenica
   Vitanje - Stenica   
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 1 h 50 min
Ishodište: Vitanje (452 m)
Cilj: Stenica (1091 m)
Visinska razlika: 639 m
Visinska razlika (po putu): 650 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Pohorje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
Od mesta, kjer smo parkirali se najprej sprehodimo do glavnega križišča v Vitanju, od tam pa nadaljujemo po glavni cesti proti Slovenskim Konjicam. Po glavni cesti hodimo nekaj 100 metrov, nato pa nas smerokaz usmeri desno navzdol na bližnji mostič. Za mostičkom se vzpnemo po cesti mimo vrtca do Cvetlične ulice. Ko se po njej vzpnemo do križišča z ulico Štajnhof, nadaljujemo levo, mi pa se po cesti vzpnemo do zadnje hiše, le ta pa se nahaja v neposredni bližini ostrega levega ovinka. Na koncu ovinka se v desno odcepi makadamska cesta, mi pa po njej hodimo le 2 metra, nato pa nadaljujemo levo v gozd (do sem možno tudi z avtomobilom).
Nadaljujemo po markirani poti, ki se prične strmo vzpenjati skozi gozd. Višje pot postane še bolj strma, nato pa nas pripelje do razgledišča s klopco, kjer se le ta položi. V nadaljevanju nas pot vodi mimo montažne hišice, višje pa, ko se gozd konča pa še mimo kmetije Vodovnik. Tu se markacije prehodno končajo, mi pa nadaljujemo preko dvorišča omenjene kmetije in nato po gozdni cesti nazaj v gozd. Po cesti nadaljujemo kakšno minuto, nato pa se v desno odcepi ožja stezica, po kateri nadaljujemo vzpon. V nadaljevanju se spet nekoliko strmeje vzpenjamo skozi gozd, strmina pa popusti nekoliko višje, ko dosežemo naslednjo gozdno cesto, katera je običajno precej blatna. Nadaljujemo po cesti, kateri v naslednjem križišču sledimo levo, potem pa po nekaj minutah desno. Sedaj hodimo po gozdni cesti, ki se nadaljuje vzporedno s širokim kolovozom. Ko se gozd razredči se markacije ponovno izgubijo, mi pa prispemo do zelo široke in dobro vzdrževane ceste, katero pa le prečimo. Nadaljujemo po serpentinasti poti, ki nas vodi skozi nizek gozd in praprot. Višje se pot vrne v gozd in pred nami je še zadnja strmina. Nekaj časa se strmo vzpenjamo, nato pa preden dosežemo greben, kjer se odcepi kratka stezica proti bližnjemu razgledišču. Ko dosežemo greben se pot položi, od tam pa se odcepi stezica proti svetišču Marijina roka. Od razpotja sledi še 5 minut hoje in prispemo na vrh Stenice.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Celje - center in z vožnjo nadaljujemo proti Vojniku. V Vojniku nadaljujemo levo proti Dobrni, mi pa omenjeni cesti sledimo do kraja Nova Cerkev, kjer nas oznake za Vitanje usmerijo desno. Naprej se peljemo po ožji in ovinkasti cesti, po kateri prispemo v kraj Vitanje. Parkiramo na primernem mestu nekje v središču kraja.
b) Z avtoceste Maribor - Ljubljana se usmerimo na izvoz Slovenske Konjice, nato pa cesti sledimo proti omenjenemu kraju. Iz Slovenskih Konjic vožnjo nadaljujemo po regionalni cesti proti Celju, mi pa ji sledimo do kraja Stranice, kjer v krožišču zavijemo desno proti Vitanju. Cesti sledimo do omenjenega kraja, kjer nekje v središču kraja parkiramo na primernem mestu.
c) S ceste Velenje - Slovenj Gradec, pri kraju Gornji Dolič zavijemo desno (če prihajamo iz smeri Slovenj Gradca pa levo) proti Vitanju. Ko prispemo v omenjeni kraj parkiramo na primernem mestu sredi kraja.
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica Vitanje - Stenica
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Vitanje - Stenica
Marx     
9.2.2014
Bil spet na Mali gori / Stenici. Narejena je nova varianta poti - zdaj na sliki 19 ne gremo več skoz kmetiju Vodovnik , ampak gremo naprej na sever po gozdni cesti. Ko pridemo v gozd bomo po katerih dve minoti šli ostro levo na razpotju navzgor. Ko zagledamo kmetiju gremo ostro desno v gozd in bomo tu vidli markacije. Na opisano pot se vrnemo nekjer okoli slike 24. Zdi mi se da ta varianta podaljša pot za nekaj pet minut.
giovannixyz     
23.8.2015
Kot novi planinc nasmeh lahko rečem da je ponekod zelo slabo označena pot.
spet drugje pa odlično, skoraj na 10m markacija.

Pot je super in jo priporočam
Fulcrum     
2.1.2016
Pot na Stenico je sedaj dobro označena in nekoliko spremenjena, saj se v celoti izogne kmetiji Vodovnik. Ko pridemo mimo vikenda (sl. 18) do ceste (sl. 19) gremo desno po makadamski cesti, ki kmalu ostro zavije v levo. Po cesti hodimo nekaj sto metrov, dokler nas smerokaz ne usmeri desno na označeno pot.
pohodnik38     
19.2.2017
Ker Stenica nima svojega mesta v temi razmere bom kar tukaj.Včeraj prehodil tole pot ki je kar solidno označena v naselju malo manj a vse eno sledljiva.Pot je brez posebnosti.

SLIKE in osebni vtisi z poti

Lp ! Tonenasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje