Planinarenje

Planinarenje

Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeTomčeva koča na Poljški planini / Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini
   Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini (čez preval Kališča)  
Vrijeme hodanja: 1 h 20 min
Ishodište: Završnica (Pri žagi) (890 m)
Cilj: Tomčeva koča na Poljški planini (1180 m)
Visinska razlika: 290 m
Visinska razlika (po putu): 325 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
Iz križišča nadaljujemo po desni cesti v smeri Sankaške koče (rahlo levo Tinčkova koča, Dom pri izviru Završnice in Dom na Zelenici), kjer le malo naprej preko mostu prečimo potok Završnica. V nadaljevanju se prečno vzpenjamo, vmes pa prečimo tudi nekaj potokov. Višje se pot prehodno rahlo spusti, nato pa se zmerno vzpne do prevala Kališča, kjer dosežemo markirano pot Begunje - Poljška planina.
Na omenjenem prevalu zapustimo cesto in nadaljujemo levo v smeri Poljške planine in Roblekovega doma (naravnost navzdol nemarkirana pot v Begunje skozi sotesko Blatnice, desno sv. Peter).
Pot naprej se strmo vzpne, višje pa se postopoma položi in preide na greben. Nekaj minut hodimo po grebenu, nato pa se steza razširi v kolovoz, po krajšem spustu pa še v slabšo cesto. Sledi prečenje Tolstega vrha, na drugi strani omenjenega vrha pa se nahaja razpotja večih neoznačenih poti.
Nadaljujemo naravnost (levo navzdol se lahko po neoznačeni poti spustimo v Završnico, ostro desno pa vodi kratka pot na Tolsti vrh) ter hitro prispemo do Tomčeve koče na Poljški planini.
Izhodišče - Kališča 0:30, Kališča - Tomčeva koča 0:50.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (november).
Pristup do ishodišta:
a) z Avtoceste Ljubljana - Jesenice zapeljemo na izvoz Lesce, nato pa sledimo oznakam za Žirovnico. V nadaljevanju se peljemo po stari cesti proti Jesenicam, po kateri se peljemo do Žirovnice, kjer gremo desno, v nadaljevanju pa sledimo oznakam za Završnico in Valvasorjev dom. Ko cesta proti Valvasorjevemu domu zavije levo, nadaljujemo naravnost ter z vožnjo nadaljujemo po dolini Završnice. Po omenjeni cesti se peljemo do označenega križišča na nadmorski višini 890 metrov, kjer na primernem mestu ob križišču parkiramo.
b) Zapeljemo se na Jesenice, nato pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Lescam. Pri koncu naselja Polje zavijemo levo in nato sledimo oznakam za za Završnico in Valvasorjev dom. Ko cesta proti Valvasorjevemu domu zavije levo, nadaljujemo naravnost ter z vožnjo nadaljujemo po dolini Završnice. Po omenjeni cesti se peljemo do označenega križišča na nadmorski višini 890 metrov, kjer na primernem mestu ob križišču parkiramo.
Pokraj puta:
Kališča (980m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Tolsti vrh (pri Poljški planini), Roblekov dom na Begunjščici, Begunjščica
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Završnica (Pri žagi) - Tomčeva koča na Poljški planini
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje