Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Planinski venci / Karavanke / Roblekov dom na Begunjščici / Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici (čez Zelenico)

Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici (čez Zelenico)

Print
Ishodište: Ljubelj (1058 m)
Širina/Dužina: 46,4324°N 14,2602°E
Ime puta: čez Zelenico
Vrijeme hodanja: 3 h 20 min
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Visinska razlika: 599 m
Visinska razlika po putu: 800 m
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): čelada
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Pogleda: 63.034
 4 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 41
Broj komentara: 30
Pristup do ishodišta:
S autoceste Ljubljana - Jesenice idemo do izlaza Ljubelj i pratimo cestu do graničnog prijelaza. Svega nekoliko metara prije graničnog prijelaza oznake za Zelenicu usmjeravaju nas lijevo i nakon nekoliko 10 metara dodatne vožnje cesta nas dovodi na parking ispod ski centra Zelenica.
Opis puta:
Sa parkirališta idemo pješačkom stazom u smjeru Zelenice, Vrtače i Stola. Kolovoz koji prolazi lijevom stranom skijaške staze, nakon cca 15 minuta umjerenog uspona kroz šumu dovodi nas do spomenute staze kojom se zatim uspinjemo. Staza s koje se pružaju lijepi vidici na prostrano sipare Begunjščice s lijeve strane i na greben Ljubeljščice s desne strane potom nas u blagom usponu dovodi do doma Vrtača. Od planinarskog doma nastavljamo ravno markiranom stazom koja lagano skreće ulijevo i nakon kraćeg kosog uspona dovodi nas u stazu borova. Dalje se staza kratko vrijeme strmo uspinje, a potom nas dovodi na kolovoz (prometni put) kojim umjerenim usponom slijedimo do planinarskog doma na Zelenici.
Za vrijeme rada skijaške staze zabranjeno je hodanje po skijaškoj stazi. U to vrijeme koristimo zimsku stazu koja prolazi prometnom cestom.
Od doma nastavljamo lijevo u smjeru Begunjščice i Planinarskog doma Roblekov dom stazom koja nas kroz traku šume i borova dovodi ispod oblima Begunjščice. S druge strane sipare, preko koje vodi lijepo trasirana staza, dolazimo u stazu borova. Ovdje počinjemo strmiji uspon stazom s koje se pružaju lijepi vidici na okolne vrhove. Na vrhu uspona, koji traje oko 20 minuta, stupamo na izrazito bočni greben Begunjščice. Staza naprijed prelazi relativno strme padine, a potom nakon kraćeg spusta stupamo na prostrano sipare Smokuškog plaza. Slijedi presijecanje spomenutog točila, a staza zatim ponovno prolazi strmim padinama. Slijedi kosi uspon po padinama koje su djelomično obrasle borom. Na ovom dijelu nailazimo na kratak, malo teži prolaz, preko kojeg nam pomaže čelična sajla, što je korisno kada je staza mokra. Mjestimično nešto strmija staza, a zatim uz sve ljepše vidike dovodi nas na glavni greben Begunjščice, gdje dolazimo do još jedne u suhom jedva potrebne čelične sajle. Slijedi nekoliko koraka dug spust i staza nas dovodi do križanja, gdje nastavljamo desno prema dolje u smjeru planinarskog doma Roblekov dom. Nakon kraćeg spusta staza brzo prelazi u stazu borova koju niže smjenjuje rijetka šuma. Kad izađemo iz šume pred sobom već primjećujemo Roblekov dom do kojeg zatim stižemo u nekoliko koraka.
Ljubelj - Zelenica 1:20, Zelenica - Roblekov dom 2:00.
zemljovid puta - Roblekov dom na Begunjščici
Ob poti: Koča Vrtača (1288m), Dom na Zelenici (1536m)
Možemo produžiti putovanje na sljedeće destinacije: Begunjščica
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici1
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici2
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici3
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici4
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici5
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici6
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici7
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici8
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici9
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici10
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici11
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici12
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici13
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici14
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici15
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici16
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici17
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici18
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici19
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici20
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici21
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici22
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici23
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici24
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici25
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici26
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici27
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici28
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici29
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici30
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici31
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici32
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici33
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici34
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici35
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici36
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici37
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici38
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici39
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici40
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici41
Rasprava o izletu Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici (čez Zelenico)
bobek12330. 03. 2007 00:00:00
Plaz, ki je omenjen, je najdaljše melišče v Sloveniji. Tura čez Begunjščico in nato nazaj do Roblekovega doma je zelo lepa.Možna je tudi direktna pot iz Begunjščice čez Kalvarijo ( direktna pot do planine Prevala), ki pa je zelo strma peš pot.
Gost31. 03. 2007 00:00:00
Najdaljši plaz,dezinformacija.zmeden
jerry24. 06. 2008 00:00:00
V nedeljo je bil razgled iz Robleka naravnost pravljicen. Sicer pa zelo razgibana pot, ki se jo da skrajsati s sedeznico do Zelenice (poleti vozi do 10.30) saj je edino ta del precej dolgocasen. Cas Zelenica-Roblek 1,15 pa je precej nerealen, saj na obeh straneh pri kocah pise da pot traja 2 uri!!
Tadej20. 08. 2008 00:00:00
Pot je kljub temu, da poteka po severnih ostenjih Begunjščice razmeroma lahka, je pa na nekaterih mestih izpostavljena padajočemu kamenju, zato uporaba čelade na določenih mestih ni odveč.
zane16. 08. 2010 00:00:00
Zelo lepa in razgibana pot, le v mokrem je potrebna večja previdnost na nekaterih izpostavljenih mestih. Ampak to kar sem prejšnjo nedeljo doživel na Robleku je pa pokvarilo dober vtis. Ogromno ljudi, narodnozabavna muzika, srečelov,... ne vem, če to res spada v planine, kjer naj bi hodili uživat v naravo in iskat mir...
Kriška16. 08. 2010 00:00:00
Če me spomin ne vara, takale vaška veselica tam ni bila organizirana prvičmrk pogled.
K nekaterim planinskim kočam se je žal bolje odpraviti čez teden, takrat so še podobne svojemu poimenovanju.
majrck17. 08. 2010 00:00:00
Ta veselica ni vaška in se prireja že nekaj let prvo nedeljo v avgustu.Prireditev je tudi javno oglaševana,zato se lahko vsi tisti ki jih to moti temu izognejo in Roblek obiščejo ostalih 364 dni v letu.Po obisku veselice sodeč pa nas je kar nekaj ,ki z veseljem pridemo ravno ta dan.
Kriška17. 08. 2010 00:00:00
A ne bi bilo bolj enostavno, ko bi si tole veselico organizirali v kakšni gostilni v dolini? Pa še povratek z nje na evenutelno majavih nogah bi bil varnejši.
turbo17. 08. 2010 00:00:00
V nedeljo 8.8.2010 smo na Stolu in na Celovški špici morali poslušati "nažiganje narodnozabavne" iz Robleka. Bolano !jezen
Gorazd G17. 08. 2010 00:00:00
Prvič sem nad takšnim veseljačenjem v gorah protestiral tukaj, drugič tukaj in še kdaj vmes in tudi kasneje. Enemu od glavnih organizatorjev, ki ima od volitev naprej v PZS še pomembnejši položaj, sem lani (glede na to da je ob voščilu za novo leto v PV med drugim zapisal: "... in predvsem pozitiven in spoštljiv odnos do narave.") pisal zasebno in ga lepo prosil, če seveda z voščilom misli resno, da naj poskrbi, da veselice na Robleku ne bo več. Obljubil je, da se bo potrudil zmanjšati moteče vplive v naravi.

Kako je bilo letos, vidite. Ni pomoči. Planincem - "ljubiteljem narave" namreč; s komislijo za varstvo narave vred!

P.S. Da pa ne bom samo šimfal ... Od lani se je zgodil pomemben napredek: glasbeno opremo so na Roblek znosili na hrbtih in ne prepeljali s helikopterjem. Morda pa jih bo vendarle srečala pamet in bodo v bodoče s takšnimi veselicami nehali sramotiti lastno organizacijo.
klm17. 08. 2010 00:00:00
Bravo. se povsem strinjam z zgoraj napisanim. V krovni organizaciji, torej PZS je veliko težav. Odšel je del stare garniture, prišel pa je njihov podmladek, ki ni do danes naredil niti koraka naprej! Naučeni stari vzorci se prenašajo naprej, obnašajo se, kot da čakajo Godota...PD pa so zgolj odslikava že tako perečega stanja. Seveda je stvari najlažje pometati pod preprogo, tudi z leti nastale probleme kot so zmanjšanje števila članov posameznih PD itd. Potem pa poskušajo pridobiti člane in si polniti blagajne z različnimi cenenimi veselicami, kjer imajo veljaki posameznega PD bistroumne govore, glavne zvezde popoldneva poleg številnih Kakcov in Mojc pa so razne skupine kot so Atomik harmonik, pa Gamsi, pa Kozorogi ter -Zlatorogi: saj poznate slogan " osvojite 10 koč ali deset vršacov, pa dobite piva za žur za 185 ljudi"!?! - Planinske koče pa plačujejo samo 8,5% davek!!!
Bojan_A17. 08. 2010 00:00:00
Hja, kaj naj porečem. Dejstvo je da to onesnaževanjem s hrupom izvaja moje matično PD (sam pri tej prireditvi nisem nikoli sodeloval). Imate prav da zadeva ni ekološko neoprečna in da tja gor pridejo kvazi planinci na pijančevanje.

Sam pa dejasnko vidim še večji problem v onesnaževanju gora poleti v vsakoletni prireditvi na nek cerkveni praznik (ne vem kateri) na Kredarici. Tam se je naenkrat zbralo že tudi na tisoče ljudi in ta dogodek bi bilo po mojem mnenju treba prepovedati. Kapelice, križi in podobna nesnaga pa itak ne sodi v gorski prostor!

Upam da bo PZS končno prišla k pameti in se križev ne bo postavljalo več oz. se jih začelo umikati z gora. Če namreč kdo namreč rad moli naj to počne v dolini. V hribih je zato (žal pogosto) že prepozno!

LP, Bojan

Kriška17. 08. 2010 00:00:00
Strinjam se s teboj, da je onesnaževanje narave (gora) lahko različnih vrst, kot enega večjih jaz vidim spominsko ploščo Stepincu (menda vsi vemo, kaj je bil ta osebek?) na Kredarici.
skalar5017. 08. 2010 00:00:00
Bere vse to kdo od nove garniture PZS ? Bi bilo namreč sila poučno... se močno strinjam s predhodniki, da bi bilo potrebno znotraj te organizacije marsikaj spremeniti, posodobiti... in, ja naj "Roblek muzika" odmeva v dolini, če je komu to ljubo in naj gore prepustijo tišini...
mgrego2231. 03. 2012 00:00:00
Morda kdo ve kakšna je pot od Zelenice na Begunjščico. Je veliko snega, so potrebne dereze, ali je pot kopna? mežikanje
Salem31. 03. 2012 00:00:00
Gor sem sicer šel z južne strani, planina Preval, dol pa na severni po Šentanskem plazu. Zgoraj in spodaj je kopno, kakih 300vm pa je snežišče. Popoldan ob 1h je bilo mehko, včasih se je ugreznilo tudi čez koleno. Kljub temu v roki cepin, dereze so ostale v nahrbtniku. Zna pa bit zjutraj kar trdo.
mgrego221. 04. 2012 00:00:00
Hvala za informacije. Malo pa bova vseeno počakala na kak sonček.
marezt12. 06. 2013 00:00:00
Je po poti še kaj snega?
stanko113. 06. 2013 00:00:00
Snega ni več. Vse poti v okolici Zelenice so kopne.
marezt13. 06. 2013 00:00:00
Hvala!
Sem šel včeraj krožno turo iz Ljubelja po Bornovi poti in čez rožo na Roblek in nato do koče na Zelenici in nazaj do Ljubelja. Zelo lepa tura.
Naslednjič pa v obratni smeri!
mgrego2214. 06. 2013 00:00:00
Tudi midva z možem sva šla čez Zelenico (koča zaprta, čeprav so zagotavljali da bo odprta vsak dan) na vrh Begunjščice, pa pol do Roblekovega doma, ki je bil zaprt.Od tam pa na Prevalo, kjer se vedno kaj najde za prazne želodčke, potem pa čez Bornov tunel pa domov.mežikanjenasmeh
stanko114. 06. 2013 00:00:00
Planinski dom na Zelenici je odprt od danes pa do 15. septembra vsak dan.
miran196715. 11. 2013 00:00:00
Ali mi lahko kdo pove ali je ta pot primerna za zimski čas?
Hvala
ljubitelj gora16. 11. 2013 00:00:00
Vrjetno pride v upoštev tale pot do Roblekovega doma kadar je sneg: http://www.hribi.net/izlet/dom_v_dragi_roblekov_dom_na_begunjscici_/11/195/3982 ne pa tud do vrha.
marezt16. 11. 2013 00:00:00
Tudi tale pot je primerna za zimski čas...res pa je potrebna večja previdnost na nekaterih mestih!
miran196717. 11. 2013 00:00:00
Hvala za nasvet. Sem jo ravno danes prehodil. Po pameti raje nisem izzival nevarnosti z Zelenice proti Roblekovemu domu v zimskih razmerah. Je bilo pa zjutraj krasno sončno vreme , žal pa se je ob povratku zaprlo in sonce ni več posijalo skozi oblake! Še bomo šli tja gor!:-)
fackoo29. 12. 2015 00:00:00
V soboto smo imeli izlet iz Ljubela mimo doma na zelenici na begunjščico in do Roblekovega doma.... Žal smo bili razočarani nad planinci če temu lahko tako rečem, glasni, opiti in nekontrola nad kužki jezen...Taki naj ostanejo v dolini!!!eek
bipasava10. 09. 2023 09:28:25
A na Zelenici sedežnica obratuje,ali je vse propadlo?
Lp
Janez Seliškar10. 09. 2023 11:57:34
Že dolgo let je tega, kar so odmontirali vse stebre in jih pospavili v staro železo.
Macesna10. 09. 2023 11:58:23
Že okrog 15 let ni ničesar več.
lp
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići