Planinarenje

Planinarenje

Dom Trilobit - Struška

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeStruška / Dom Trilobit - Struška
   Dom Trilobit - Struška   
Vrijeme hodanja: 3 h
Ishodište: Dom Trilobit (939 m)
Cilj: Struška (1944 m)
Visinska razlika: 1005 m
Visinska razlika (po putu): 1050 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na kolovoz v smeri naravoslovne in rudarske učne poti. Kolovoz se takoj začne kar strmo vzpenjati po levi strani potoka, ki ga slišimo v naši bližini. Že kmalu pa nas pot pripelje do lesenega droga na katerem nas smerokaz za planino Seča usmeri na rahlo levo pot (desno izvir Javornika in planina Stamare). Kolovoz nas za tem pripelje v bližino potoka ob katerem se vzpenja do izvira (en od izvirov potoka Javornik). Za izvirom se kolovoz spremeni v peš pot, ki se mestoma kar strmo vzpenja, po povečini precej zaraščenem gozdu. Pot se nato približa steni in pred njo zavije levo. Sledi še manj strm vzpon do klopce, ki pa ni v najboljšem stanju. Pot naprej se vzpenja po vse bolj redkem gozdu tako, da se nam občasno odprejo lepi razgledi na okolico. Nekoliko naprej bomo na desni strani zagledali nekakšen amfiteater z imenom Rida (desno vodi neoznačena in precej zaraščena pot proti Belščici). Naša pot pa zavije levo in po kratkem ne strmem vzponu pridemo do smerokazov na začetku planine Seča. Usmerimo se levo proti Golici in v nekaj minutah pridemo do pastirske koče na planini Seča.
S planine, kjer zapustimo označeno pot na Golico nadaljujemo nekoliko desno do sedla na katerem vidimo nekaj tabel. V megli bomo sedlo težko opazili. Na sedlu se usmerimo levo proti zahodu in vzpon nadaljujemo po mejni črti med Slovenijo in Avstrijo. Pot naprej je markirana in označena z avstrijskimi markacijami, ki so kot zastava (rdeča, bela in rdeča). Naprej se vzpenjamo delno po travah, kjer je stezica nekoliko težje sledljiva, delno pa med rušjem, kjer pa je delno zaraščena. Po pol ure vzpona od sedla pridemo na predvrh s katerega se spustimo za skoraj 50 višinskih metrov. Po tem spustu prečimo manjšo dolinico in se po nekaj strmih korakih povzpnemo na greben kateremu skozi rušje sledimo do travnatega in razglednega vrha na katerem stoji križ.
Izhodišče - Seča 2:00, Seča - Struška 1:00.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce in cesti naprej sledimo v smeri Jesenic. Ko pridemo do semaforiziranega križišča, kjer se vključimo na staro cesto, nadaljujemo desno v smeri Žirovnice. Tej cesti pa sledimo le kratek čas, saj pri naslednjem nekoliko večjem križišču (semafor) nadaljujemo levo v smeri Javorniškega Rovta. Cesta gre nato skozi podvoz (železnica) in nato zavije levo (desno Koroška Bela). Cesti, ki se višje začne strmo vzpenjati sledimo v smeri Javorniškega Rovta, a le do križišča, kjer se v ostrem levem ovinku v desno (naravnost) odcepi cesta proti domu Trilobit in izviru Javornika (prepoved za avtobuse). Malo naprej nas cesta pripelje do omenjenega doma in akumulacijskega jezera pri HE Javornik. Parkiramo na neurejenem parkirišču, ki se nahaja za jezerom in domom Trilobit (parkiranje pred domom ni dovoljeno).
Pokraj puta:
Planina Seča (1698m), Medvedjak (1698m)
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dom Trilobit - Struška Dom Trilobit - Struška Dom Trilobit - Struška Dom Trilobit - Struška Dom Trilobit - Struška Dom Trilobit - Struška Dom Trilobit - Struška Dom Trilobit - Struška Dom Trilobit - Struška Dom Trilobit - Struška Dom Trilobit - Struška Dom Trilobit - Struška Dom Trilobit - Struška Dom Trilobit - Struška Dom Trilobit - Struška Dom Trilobit - Struška Dom Trilobit - Struška Dom Trilobit - Struška Dom Trilobit - Struška Dom Trilobit - Struška Dom Trilobit - Struška Dom Trilobit - Struška
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dom Trilobit - Struška
Gost     
31.10.2007
Zmerna tura, ki nam nudi izjemne poglede na Julijske Alpe. Priporočam obisk meseca maja, ko je Struška vsa v cvetju.
Gost     
8.11.2007
tam je zelo dobronasmehvelik nasmeh
Okmodko     
19.12.2009
Jaz grem jutri tja. Mogoče se ne vrnem. Srečno.
Natasha     
22.1.2010
Delamo plan za leto 2010. In tale bo nas prvi podvig.

Je primeren za snežne razmere? kako je tam s plazenjem? Kdo kaj vec lahko pove?

Hvala ze vnaprej!
heinz     
22.1.2010
Po zgoraj opisani smeri ne bo problemov. Struška je precej spihana, tako da tudi za turno smuko ni preveč ugodna. Edino kar nekoliko dvomim je, da je ta pot čez Sečo in naprej po mejni črti (ali po običajni za Golico) kaj dosti shojena, zato bi za izhodišče bolj priporočal Pusti Rovt oz. Križovec.
Za gaženje je snega vseeno kar veliko, pa še ledeno skorjo si dela te dni.
Nevarnost plazov- majhna (tudi uradno 2. st)
klavdipo     
17.2.2010
Ali je na tem vrhu tudi žig?
viharnik     
17.2.2010
Na vhu Struške je samo konteiner kluba radijskih zvez.Ključe hranijo samo dotični člani,ki se ponavadi vpišejo v knjižico prihodov.
heinz     
17.2.2010
Na Struško se podaj v maju ali juniju, ko tam bogato, da nikjer več tako, cvetita avrikelj in encijan, pa boš dobila žig, katerega ti ga za vekomaj nihče več ne bo izbrisal.
Gorazd G     
17.2.2010
Heinz, se popolnoma strinjam. Odlično napisano nasmehnasmehnasmeh
klavdipo     
17.2.2010
Hvala za informacije.
LP
grega_p     
10.2.2011
Tud jaz sem dobil danes tisti Heinzov žig, gor sem namreč prespal ob kontejnerju.

Štartal ob 6h popoldne izpred CŠOD-a in čez Medji dol, kjer je na trenutke led pomrznjeno (led), višje pri planini Seča pa je sneg že skorjast in je hoja lažja. Luna je svetila celotno pot, pomagale pa so še številne zvezde, za katere ne pomnim, da bi jih kdaj toliko videl. Tako, da svetilka skoraj ni bila potrebna, seveda pa so pomagale tudi gazi predhodnikov. Jasna in mrzla noč, nekaj časa ob prijetnem ognju in zasilnem zavetišču, ko je ugasnil pa prisilna jutranja telovadba in po isti poti ob 4h zjutraj nazaj. VEČ KOT PRIPOROČAM!

Le dobro opremo boste rabili, kakšen nož za borovce (podlaga ali ogenj) in lopato za sneg, če boste kopali snežno luknjo ali samo za obzidje pred vetrom.
heinz     
10.2.2011
tvoja izkušnja grega, se mi zdi, dokazuje, da si zelo dobro pripravljen in stvari obvladaš.
gotovo, da to ni za vsakogar. osebno mi je takšno dejanje všeč!
grega_p     
11.2.2011
Bolj kot za pripravljenost, gre za željo po tem, da občutim naravo v nočni tišini. Ostalo glede opreme in kondicije pride spontano samo od sebe. Vsak lahko "obvlada", če ni preveč negativnih ?jev v glavi.

Če te slučajno zamika -
gor sem pustil ležišče iz borovcev, snežni obod (ga je potrebno malo zvišati zaradi vetra) in kurišče...
heinz     
11.2.2011
Mikavno. Toda z virozo, ki me ravnokar dobro "žge", bi bilo zaenkrat tvegano. Razen, če bi si želel ostati tam gor.. (kot npr moj sokrajan Beg,- oz, ima tam blizu kontejnerja spominsko ploščo)
Drugače pa, - bo treba enkrat zadevo sprobati..nasmeh
marezt     
7.6.2012
ko prideš na Planino Seča...in se vzpneš naravnost gor...kako se imenuje ta hrib(pred Struško)...?
viharnik     
7.6.2012
Zijalke 1875m
Majdag     
31.5.2014... Pot prijetna, skozi gozd ni podrtega drevja. Iz planine Seča po stari graničarski poti. Začneš pri obmejnem kamnu 197, končaš pri 216. Na sončnih krajih cveti avrikelj, tudi encijan se najde vmes. Na vrhu je tudi že nekaj rožic, po pobočju proti koči pa nič, je še mrzla zima. Potem so pa zopet rožice, vse že cveti. nasmehnasmeh
Edina     
10.6.2014
Tudi naju s prijateljico je danes zvabila tale senčna potka proti vrhu Struške. Ni le senčna in strma, v tem času je tudi izjemno cvetoča.
Kako zelo je lepa pa tukaj
http://stezeinsledi.blogspot.com/2014/06/drugi-veliki-vrh-v-treh-dneh.html
velkavrh     
13.6.2014
Bil se letošnjo pomlad že tu in vem, da je res lepo.
miri     
13.6.2014
Škoda,ker je okolica doma Trilobit tako zanemarjena.
sirt1     
13.6.2014
Na more bit drgač,če ga upravlajo z Lublajne(CŠOD Lublajna)!
Majdag     
18.5.2017

... Za spremembo enkrat sestopim po graničarski. Je zanimiva v obe smeri. Cvetje med ruševjem že cveti, na Struški ga še ni..nasmeh


http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2017/05/konjska-pec-seca-belska-planina-struska.html
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje