Planinarenje

Planinarenje

Rute (Zavrh) / Bärental - Struška

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeStruška / Rute (Zavrh) / Bärental - Struška
   Rute (Zavrh) / Bärental - Struška (čez Medvedjak)  
Vrijeme hodanja: 2 h 45 min
Ishodište: Rute (Zavrh) / Bärental (960 m)
Cilj: Struška (1944 m)
Visinska razlika: 984 m
Visinska razlika (po putu): 984 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo desno na asfaltirano cesto v smeri "Bärensattel". Po nekaj deset korakih nas cesta pripelje do gostilne Stouhütte, za katero le to zapustimo in se usmerimo na peš pot v smeri "Bärensattel". Pot nato takoj za manjšimi stopnicami zavije levo in nekoliko višje preči makadamsko cesto. Naprej se vzpenjamo po prijetni gozdni poti, ki nas višje pripelje do deloma opuščene kmetije Žnidar, kjer zavijemo ostro levo. Pot gre naprej ponovno v gozd in nas po krajšem zmernem vzponu pripelje do lovske opazovalnice (če se povzpnemo na vrh, se nam odpre lep pogled po Dravski dolini). Pot naprej postopoma postane vse bolj strma in nas višje pripelje pod manjše pečine, kjer nam prijetno hojo zaustavi grušč, po katerem se moramo povzpeti strmo navzgor (previdno predvsem pri sestopu). Strmina nato popusti in pot nas mimo presihajočega studenca pripelje do sedla Medvedjak / Bärensattel.
Tu nadaljujemo desno po mejnem grebenu v smeri "Barentaler Kotschna" (naravnost planina Seča 5 minut) po poti, ki se vzpenja med rušjem. Razmeroma strma pot nas višje pripelje na predvrh Struške, s katerega se spustimo nekaj deset korakov. Po tem spustu prečimo manjšo dolinico in se po nekaj strmih korakih povzpnemo na greben kateremu skozi rušje sledimo do travnatega in razglednega vrha.
Izhodišče - Medvedjak 1:45, Medvedjak - Struška 1:00.
Pristup do ishodišta:
Čez mejni prehod Ljubelj se spustimo na avstrijsko stran, nato pa se v drugem krožišču (le ta se nahaja malo pred mostom čez reko Dravo) usmerimo na izvoz Bistrica v Rožu / Feistritz. Naprej se peljemo do omenjenega kraja, tam pa nas oznake za Rute / Bärental usmerijo levo na vzpenjajočo cesto, ki nas po nekaj km pripelje do omenjene vasi, kjer parkiramo na parkirišču ob cesti (ob parkirišču so planinske table za Struško / Barentaler Kotschna).
Pokraj puta:
Medvedjak (1698m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška Rute (Zavrh) / Bärental - Struška
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Rute (Zavrh) / Bärental - Struška
heinz     
6.11.2009
1.Zanima me del poti prek grušča, kjer je potrebna previdnost pri sestopu. Na zemljevidu je namreč pot označena s prekinjeno rdečo črto, -kot zahtevna. V nasl. dneh nameravam obiskati Stouhuette z Javorniškega rovta.
2. Je na poti možen kak odcep za Geissberg- Kozjak?
Hvala, srečno, heinz!
Tadej     
6.11.2009
Pot čez grušč ni zahtevna, previdnost je potrebna predvsem zaradi kamenja, ki nam spodnaša ravnotežje. Padec bi bil trd, ne pa tudi usoden (razen, če padeš direktno na glavo), saj pobočje ni pretirano strmo.
Slika 15 http://www.hribi.net/slika.asp?pot=31554

Do Celovške koče boš najhitreje prišel, če iz Medvedjega dola (dolina na avstrijski strani) nadaljuješ kar po cesti.

Lp Tadej
heinz     
6.11.2009
Tadej, hvala! Se mi je zdelo, da ne more biti hudega, saj je tudi pot: Sedlo Belščica- Celovška koča (nezahtevna) označena na enak način..
Za pot na Geissberg pa še preračunavam, kje se bolj izplača, npr- Tinčkova koča, Zagon, Belščica, Cel. koča, ali ta- Trilobit, Seča, Medvedji dol, Mačenska pl.
Slednja mi je na oko daljša..
Mogoče veš, kje se nahaja Heider-jev spomenik (grob)? Menda nekje v Zavrh-u oz. Rute.
Lp heinz!
Gorazd G     
6.11.2009
Grob/spomenik je pred cerkvijo Sv. Mihaela nad Stouhütte - pri novi cerkvi, stara je precej višje.

Na Ovčji vrh/Kozjak je najbolj naravno odtod. Seveda pa je treba z avtom naokoli mežikanje
Gorazd G     
6.11.2009
Mimo spomenika smo šli poleti od Stouhütte na Mačenski vrh. Do domačije Plavc je gozdna cesta, od tam pa se nam ponuja lepa krožna tura po markiranih poteh.
heinz     
6.11.2009
O.k. hvala!
Koliko ste potrebovali od Stouhuette do Mačenskega v.?
Tam se menda ponujajo lepi panoramski razgledi..
LP heinz!
Gorazd G     
6.11.2009
Hm, zdaj si me pa našelmežikanje Ura pri naju v hribih (odkar smo trije seveda), ni več gospod in če je vreme stabilno, sploh ne gledava nanjo. Prej je bilo treba velikokrat narediti orng časovnico, da se je izšlo do teme, zdaj se pa lepo sprehajamo in vmes počivamo, jemo, previjamo ... nasmeh

A če vseeno poskusim ... Za krožno pot od Stouhütte bi po moje zadostovalo štiri do pet ur hribovskega tempa - z razgledovanjem vred. Z vršne pleše se res daleč vidinasmeh Zgoraj je obširna planja. Južni greben je kar strm, tod smo šli gor. Pot ponekod pelje nad odlomom, ki se ga lepo vidi s Struške. Vzhodni (sestopni) je v glavnem položnejši. Steza (v spodnjem delu je treba na razcepih kolovozov in stezic malo "loviti" markacije) pripelje do "starega Mihaela". Od te cerkve sredi travnika je tudi lep razgled na Stol in okoliške vrhove.

heinz     
6.11.2009
Najlepša hvala za vse informacije!
Srečno, heinz!
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje