Planinarenje

Planinarenje

Križovec - Struška

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeStruška / Križovec - Struška
   Križovec - Struška (peš pot)  
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Križovec (1222 m)
Cilj: Struška (1944 m)
Visinska razlika: 722 m
Visinska razlika (po putu): 800 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Od Križovca nadaljujemo mimo križa po cesti v smeri Pustega Rovta. Cesta nas na začetku vodi mimo rampe ter se nato rahlo vzpenja skozi gozd. Po približno 15 minutah hoje cesta zavije v levo in nas iz gozda pripelje na spodnji rob Pustega Rovta. Nadaljujemo po cesti, kateri se z desne priključi markirana pot od Doma Pristava na Javorniškem Rovtu, le ta pa nas po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do pastirske koče na Pustem Rovtu.
Od pastirske koče nadaljujemo po cesti, ta pa v zgornjem delu Pustega Rovta zavije desno v gozd. Le nekoliko naprej pa pridemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo rahlo desno (levo Golica) po zmerno strmi poti, ki le nekaj metrov višje preči razmeroma novo cesto, ki vodi do Belske planine - Svečice. Omenjeno cesto le prečimo ter vzpon nadaljujemo po markirani poti, ki kmalu preide iz gozda na razgledna pobočja pod Sedlom Kočna. Vzpon nadaljujemo mimo manjše lovske koče, za katero kmalu pridemo do napajališča za živali. Sledi le še kratek vzpon in pot nas pripelje na Sedlo Kočna, s katerega se nam odpre lep razgled na avstrijsko stran.
Na sedlu nadaljujemo desno v smeri Struške (levo Golica in Ptičji vrh) po razmeroma zložni poti, ki se nadaljuje ob glavnem grebenu. Po nekaj minutah se pot prične strmeje vzpenjati ter nato zavije ostro v desno, kjer v prečnem vzponu preči pobočja proti desni. Višje nas pot iz pasu redkega gozda in grmičevja pripelje na razgleden greben, kjer po nekaj 10 m nadaljnjega vzpona prečimo pašno ograjo.
Takoj za tem, ko smo prečili pašno ograjo, pa se steza razcepi na dva dela. Nadaljujemo po desni spodnji ter markirani poti (rahlo levo Struška po grebenu oz. po in ob državni meji), ki naprej preči pobočja proti jugovzhodu. Pot naprej se nekaj časa nadaljuje skozi gozd, nato pa preide v pas ruševja, kjer se ponovno prične vidneje vzpenjati. Višje se pot za kratek čas ponovno vrne v gozd, nato pa preide na pašna območja Belske planine - Svečice. Tu nadaljujemo rahlo levo ter po nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo do pastirske koče na omenjeni planini.
Od koče nadaljujemo proti vzhodu sprva le rahlo navzgor. Po petih minutah hoje od koče pa nas pot pripelje do manj strme grape, kjer nadaljujemo levo na slabše vidno neoznačeno pot (naravnost planina Seča).
Naprej se vzpenjamo po s travo poraščeni grapi, ki je obdana z rušjem. Še naprej nekoliko težje sledljiva stezica, na vrhu te grape zavije desno v prostran svet Struške. Pot naprej v zmernem vzponu preči jugozahodna pobočja Struške, ki so deloma poraščena z rušjem (ker je pot težje sledljiva lahko hitro zaidemo med rušje). Malo pod vrhom nas "pot" pripelje na greben kateremu sledimo do vrha.
Orientacija od planine do vrha je nekoliko težja, v megli pa zelo težavna.
Križovec - Svečica 1:45, Svečica - Struška 45 minut.
zemljevid
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce in cesti naprej sledimo v smeri Jesenic. Ko pridemo do semaforiziranega križišča, kjer se vključimo na staro cesto, nadaljujemo desno v smeri Žirovnice. Tej cesti pa sledimo le kratek čas, saj pri naslednjem nekoliko večjem križišču (semafor) nadaljujemo levo v smeri Javorniškega Rovta. Cesta gre nato skozi podvoz (železnica) in nato zavije levo (desno Koroška Bela). Cesti, ki se višje začne strmo vzpenjati sledimo v smeri Javorniškega Rovta. Cesta nas naprej pelje mimo doma Pristava (dom je malo nad cesto) in za domom pridemo na naslednje (manjše) križišče, kjer gremo desno. Naprej pa se peljemo po makadamski cesti vse do Križovca, ki ga prepoznamo po križišču več cest (ob križišču je nekaj manjših parkirišč in križ).
Pokraj puta:
Pusti Rovt (1296m), Sedlo Kočna (1469m), Belska planina (Svečica) (1700m)
Prosječna ocjena izleta: 8,2/10  (br. glasova=5)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška Križovec - Struška
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Križovec - Struška
Gost     
20.5.2007
Izredno lep izlet, posebej v pomladnem času. Razgled je čudovit, posebej pa je zanimiva narava polna cvetic, pa tudi zdravilnih zelišč. Priporočam Franci
heinz     
29.5.2008
Krasna zadeva, se strinjam,da je pomladi tam najlepše,posebej zaradi cvetja.Trenutno se z avtom lahko pride do Pustega rovta,ker je "rampa" pri Križovcu odprta.Danes sem bil prvič,zagotovo pa se že v kratkem vrnem.
tonej     
2.6.2008
V soboto, 31.maja sem bil gor.Na povratku sem na Pristavi govoril z domačinom,ki je rekel da imena "Struška" do nedavna noben ni uporabljal - zanje je to samo in edino Belska pl.
Kako je s tem poimenovanjem?!
MiR     
20.5.2010
Pozdravljeni! Mi lahko kdo zaupa kakšna je situacija glede cvetja na Struški? Je pomlad že prišla, ali je gor še zima. Hvala za odgovore in pozdrav!
heinz     
20.5.2010
Ne, na Struški še ni pomladi. Na cvetje bo potrebno počakati še cca 2 tedna ali več..
Snega pa je ostalo le še malo.
MiR     
21.5.2010
Heinz, hvala za odgovor. Bomo pa še malček počakali. Srečno!
Majdag     
21.5.2010
20.5.2010

Okoli koče Svečice je že nekaj avrikeljna,
mačeh in encijana pa je še zelo malo,(slike)
rober     
22.5.2010
Približno takole je bilo nekaj dni nazaj na krožni poti po Belski planini okoli koče,ki je lično preurejena...
sunshine     
24.4.2012
Prosim če mi lahko kdo pove kakšne so razmere na Struški .:
heinz     
24.4.2012
sneg, samo ne ravno za turno..
sunshine     
26.4.2012
Hvala sem mislna it jutri, bo lepo vreme.
francimedved     
21.5.2012
Takole je bilo pa včeraj na Struški.
Edina     
30.5.2014
Takole pa je bilo včeraj na Struški. Srečno na potkahnasmeh
http://stezeinsledi.blogspot.com/2014/05/roznata-pobocja-struske.html
Majdag     
3.6.2019

Mala Golica, Ptičji vrh, Planina Svečica ali Belska planina, Veliki vrh ... je bilo moje včerajšnje potepanje. Narcise cvetijo vse pod Krvavko. Na Belski planini je barvna simfonija čudovitega cvetja. Na Veliki vrh Struške je po kotanjah še precej snega. Ruševje je poležano in prehodi so marsikje oteženi. Na vrhu ni veliko cvetja, ga je pa okoli koče dovolj.nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2019/06/belo-in-modro-in-rumeno-incvetoci-raj.html
zlatica     
6.6.2019
Majda, lepo si se imela in veliko si prehodila. Tudi jaz sem bila v torek na Belski planini, pa že to je bilo dovolj, tako lepot kot hoje. Tako je pač. A mogoče veš, zakaj ta koča, ki je tako lepa, ni nikoli odprta? Vsaj jaz še nisem nikoli do sedaj naletela na odprta vrata.zmedennasmeh
zlatica     
6.6.2019
Majda, lepo si se imela in veliko si prehodila. Tudi jaz sem bila v torek na Belski planini, pa že to je bilo dovolj, tako lepot kot hoje. Tako je pač. A mogoče veš, zakaj ta koča, ki je tako lepa, ni nikoli odprta? Vsaj jaz še nisem nikoli do sedaj naletela na odprta vrata.zmedennasmeh
Majdag     
6.6.2019
Odprta je v času pašne sezone, za vikend sigurno. Je pastirska koča in ne vem, če kdo kaj prodaja.nasmeh
zlatica     
7.6.2019
Hvala, Majda za odgovor.
Majdag     
7.6.2019
Tudi tebi, Zlatica.nasmeh
donat     
8.6.2019
Če je pastir tm, dobiš kkšen pir.
Ljubica Š.     
13.2.2020
Kaksne so vozne razmere od doma na Pristavi do Krizovca.
megla     
14.2.2020
Na par krajših koncih poledenela,ampak se da pripeljat.
Ljubica Š.     
14.2.2020
Danes bila z Avtom do Krizovca. Zadnji klanec mocno leden, priporocam, da avto pustite pred zadnjim ovinkom.
Majdag     
25.5.2020
Belska planina, Veliki vrh, planina Seča, Konjska peč-lepa krožna pot. Cvetje okoli pastirske koče, na Belski planini počasi jemlje slovo. Potke so prijetne, le razgledov ni bilo. Uživajte v gorskem cvetju, proti vrhu bo še nekaj časa.nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2020/05/belska-planina-veliki-vrh-planina-seca.html
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje