Planinarenje

Planinarenje

Križovec - Belska planina (Svečica)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeBelska planina (Svečica) / Križovec - Belska planina (Svečica)
   Križovec - Belska planina (Svečica) (peš pot)  
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Ishodište: Križovec (1222 m)
Cilj: Belska planina (Svečica) (1700 m)
Visinska razlika: 478 m
Visinska razlika (po putu): 550 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Od Križovca nadaljujemo mimo križa po cesti v smeri Pustega Rovta. Cesta nas na začetku vodi mimo rampe ter se nato rahlo vzpenja skozi gozd. Po približno 15 minutah hoje cesta zavije v levo in nas iz gozda pripelje na spodnji rob Pustega Rovta. Nadaljujemo po cesti, kateri se z desne priključi markirana pot od Doma Pristava na Javorniškem Rovtu, le ta pa nas po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do pastirske koče na Pustem Rovtu.
Od pastirske koče nadaljujemo po cesti, ta pa v zgornjem delu Pustega Rovta zavije desno v gozd. Le nekoliko naprej pa pridemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo rahlo desno (levo Golica) po zmerno strmi poti, ki le nekaj metrov višje preči razmeroma novo cesto, ki vodi do Belske planine - Svečice. Omenjeno cesto le prečimo ter vzpon nadaljujemo po markirani poti, ki kmalu preide iz gozda na razgledna pobočja pod Sedlom Kočna. Vzpon nadaljujemo mimo manjše lovske koče, za katero kmalu pridemo do napajališča za živali. Sledi le še kratek vzpon in pot nas pripelje na Sedlo Kočna, s katerega se nam odpre lep razgled na avstrijsko stran.
Na sedlu nadaljujemo desno v smeri Struške (levo Golica in Ptičji vrh) po razmeroma zložni poti, ki se nadaljuje ob glavnem grebenu. Po nekaj minutah se pot prične strmeje vzpenjati ter nato zavije ostro v desno, kjer v prečnem vzponu preči pobočja proti desni. Višje nas pot iz pasu redkega gozda in grmičevja pripelje na razgleden greben, kjer po nekaj 10 m nadaljnjega vzpona prečimo pašno ograjo.
Takoj za tem, ko smo prečili pašno ograjo, pa se steza razcepi na dva dela. Nadaljujemo po desni spodnji ter markirani poti (rahlo levo Struška po grebenu oz. po in ob državni meji), ki naprej preči pobočja proti jugovzhodu. Pot naprej se nekaj časa nadaljuje skozi gozd, nato pa preide v pas ruševja, kjer se ponovno prične vidneje vzpenjati. Višje se pot za kratek čas ponovno vrne v gozd, nato pa preide na pašna območja Belske planine - Svečice. Tu nadaljujemo rahlo levo ter po nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo do pastirske koče na omenjeni planini.
zemljevid
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce in cesti naprej sledimo v smeri Jesenic. Ko pridemo do semaforiziranega križišča, kjer se vključimo na staro cesto, nadaljujemo desno v smeri Žirovnice. Tej cesti pa sledimo le kratek čas, saj pri naslednjem nekoliko večjem križišču (semafor) nadaljujemo levo v smeri Javorniškega Rovta. Cesta gre nato skozi podvoz (železnica) in nato zavije levo (desno Koroška Bela). Cesti, ki se višje začne strmo vzpenjati sledimo v smeri Javorniškega Rovta. Cesta nas naprej pelje mimo doma Pristava (dom je malo nad cesto) in za domom pridemo na naslednje (manjše) križišče, kjer gremo desno. Naprej pa se peljemo po makadamski cesti vse do Križovca, ki ga prepoznamo po križišču več cest (ob križišču je nekaj manjših parkirišč in križ).
Pokraj puta:
Pusti Rovt (1296m), Sedlo Kočna (1469m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Struška
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica) Križovec - Belska planina (Svečica)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Križovec - Belska planina (Svečica)
francimedved     
12.4.2012
Odlična tura, posebno maja meseca ko je vse v cvetju.
Pohodnica56     
15.6.2013
Je bil kdo zadnj iteden na Belski planini? Se da z avtom do Križovca?
heinz     
15.6.2013
Nisem bil zadnji teden, znano mi je, da je cesta s Pristave ali s Prihodov normalno prevozna. Pristop na Belsko pl. je možen tudi po poti iz izhodišča Dom Pristava: http://www.hribi.net/izlet/dom_pristava_v_javorniskem_rovtu_struska_cez_dobravske_rovte/11/200/3452
Kokta     
15.6.2013
Pride se brez problema. Lp
Pohodnica56     
15.6.2013
Hvala kokta, hvala heinz. Zanimiv tale opis, ga bom sama preiskusila, vendar bom vnuka peljala po markirani iz Križovca, malce krajša, še nista "ulaufana".
heinz     
16.6.2013
S Prihodov menda ni prevozna zaradi skalnega podora, medtem ko s Pristave ni težav.
AdryBK     
18.6.2013
Ali je pastirska koča na Belski planini odprta, kaj dobrega za pod zob, da ne nosimo vse s sabo nasmeh?
babim     
18.6.2013
Prejšnjo nedeljo sva se vračala z Belske planine, ko so ravno pridni delavci in pastir malicali žmahtne kranjske klobase, ker so s tem dnem kočo tudi odprli. Kaj pa imajo na jedilniku pa ne vem, ker je roba bila še v avtu in jedilnik še ni bil objavljen.
francimedved     
5.5.2014
A je kdo tu gor hodil, zani mame cvetje, ali je planina že v cvetju?
Pohodnica56     
5.5.2014
Pred parimi dnevi v Pustem rovtu, ki je precej nižje še mali in veliki zvončki "cingljajo", vprašanje, če bo že vse v cvetju, višje gor. Lani je bilo v začetku junija vse modro od encijanov.
francimedved     
5.5.2014
Pohodnica56 hvala. Grem jutri gor pogledat, ker imam nalogo, da v času cvetenja peljem gor skupino ljudi.
otiv     
5.5.2014
Franci, če boš peljal skupino, priporočam po cesti, namreč od Sedla Kočna proti Belski planini je še veliko snega. Cesta je skoraj kopna, le v zadnjem delu je sneg. Cvetje še ni v bujnem razcvetu, se pa najde kaj, za nas fotografe.nasmeh
francimedved     
5.5.2014
Otiv hvala lepa, že kar nekaj dni iščem informacije o tej poti. Danes smo se zmenili, da gremo 31 maja. Po cesti gor, in po zgornji planinski poti nazaj. Prkirali bomo pa na Križovcu. Če ne bo več snega bomo šli mogoče do vrha Struške.
potočan     
6.5.2014
Me pa zanima v kakšnem stanju je cesta od Pristave do Križovca in naprej na Pusti rovt.
otiv     
6.5.2014
Cesta do Križovca je normalna, le proti Pustemu rovtu je zadnji del slabši zaradi spravila lesa, tudi tu je zima naredila škoda v gozdu.
diana.jug     
4.3.2019
Zdravo, mene pa zanima, če je cesta od Pristave proti Križovcu še vedno ledena. Hvala.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje