Planinarenje

Planinarenje

Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeDom na Kofcah / Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah
   Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah (mimo jezera pri Čežov)  
Vrijeme hodanja: 2 h 5 min
Ishodište: Podljubelj (Pod Košuto) (820 m)
Cilj: Dom na Kofcah (1488 m)
Visinska razlika: 668 m
Visinska razlika (po putu): 680 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča se usmerimo na desno cesto v smeri počitniške hiše Karami Mountainhouse (naravnost Matizovec in Dom na Kofcah), kjer gremo sprva še mimo nekaj hiš, nato pa cesta preide v gozd in se prehodno strmeje vzpne. Ko zapustimo gozd prispemo do kmetije Čižovnik, kjer zapustimo cesto, ki se nadaljuje proti prej omenjeni počitniški hiši in s potjo nadaljujemo rahlo levo na kolovoz, ki se vzpne nad kmetijo. Nekoliko naprej kolovoz prehodno preide v pas gozda, nato pa se vzpne čez razgleden travnik in višje ponovno preide v gozd. Ko se v gozdu kolovoz položi, oz. se celo rahlo spusti, pa na razcepu izberemo desni kolovoz (naravnost kolovoz, ki obide jezero), ki se lahkotno spusti do jezera pri Čežov.
Od jezera se vrnemo nekoliko nazaj, nato pa nadaljujemo po vzpenjajočem se kolovozu, kateri se hitro priključi na kolovoz, katerega smo zapustili preden smo se spustili do jezera. Sledi vzpon po širokem kolovozu oz. slabši cesti, na razpotjih pa sledimo širši poti. V nadaljevanju naredimo nekaj serpentin, med vzponom pa se nam občasno odpirajo lepi razgledi, ki višje sežejo vse do Triglava. Cesta se višje položi in nas mimo zelene rampe pripelje do mesta, kjer se priključimo markirani poti.
Tu nadaljujemo levo v smeri Doma na Kofcah (naravnost cesta, ki vodi proti Jelendolu) ter se po širokem kolovozu vzpnemo skozi gozd. Ko zapustimo gozd se nam z leve priključi pot, ki vodi mimo Matizovca, mi pa nadaljujemo naravnost in ob vse lepših razgledih dosežemo Dom na Kofcah.
Izhodišče - jezero pri Čežov 0:45, jezero pri Čežov - Dom na Kofcah 1:20.
Opis se nanaša na stanje oktobra 2019, slike pa so iz različnih obdobij.
Pristup do ishodišta:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na razcepu Podtabor ter z vožnjo nadaljujemo po hitri cesti proti Tržiču in MP Ljubelj. Za odcepom za Tržič sledimo glavni cesti proti Avstriji do odcepa za Podljubelj, ko zapustimo glavno cesto pa iz bližnjega križišča nadaljujemo levo, v nadaljevanju pa sledimo oznakam za Dom na Kofcah in Karami. V nadaljevanju se peljemo po vzpenjajoči se asfaltni cesti, kateri sledimo do križišča, kjer se ločita cesti za Dom na Kofcah in Karami. Ob omenjenem križišču se prične opisana pot, parkiramo pa nekje v bližini na primernem mestu.
Pokraj puta:
Jezero pri Čežov (1010m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Planina Spodnja Dolga njiva, Tegoška planina, Planina Pungrat, Planina Ilovica, Zavetišče na planini Šija, Planina Zgornja Dolga njiva, Mala Košuta, Kofce gora, Toplar, Malo Kladivo, Veliki vrh (Košuta), Veliko Kladivo
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Podljubelj (Pod Košuto) - Dom na Kofcah
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje