Planinarenje

Planinarenje

Kisla voda - Golarjeva peč

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeGolarjeva peč / Kisla voda - Golarjeva peč
   Kisla voda - Golarjeva peč   
Vrijeme hodanja: 0 h 30 min
Ishodište: Kisla voda (1140 m)
Cilj: Golarjeva peč (1276 m)
Visinska razlika: 136 m
Visinska razlika (po putu): 150 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti proti cerkvi Sv. Duha v Podolševi (če smo do izhodišča prišli po opisu c, se napotimo v smeri od koder smo prišli), torej po panoramski cesti. Cesta najprej preči potoček, nato pa nas skozi gozd pripelje do manjšega križišča, kjer nadaljujemo po glavni cesti (levo gozdna cesta). Za križiščem prečimo še en potoček, nato pa v zmernem vzponu prispemo iz gozda do razgledne senožeti, od koder se nam odpre lep pogled na Golarjevo peč in Kamniško Savinjske Alpe. Cesta senožet obide po levi zgornji strani, kjer tudi prispe do manjšega prevala, na katerem se nahaja manjše križišče ter ob njem miza s klopjo, v bližini pa še manjši lesen križ.
Na omenjenem prevalu zapustimo panoramsko cesto in pot nadaljujemo desno po slabši cesti, ki se rahlo spusti in katera nas hitro pripelje do obračališča. Za obračališčem se cesta spremeni v širok kolovoz, z njega pa se v levo odcepi nekoliko ožji in vzpenjajoč kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon. Na naslednjem razpotju nadaljujemo rahlo desno kar strmo navzgor. Kolovoz se hitro položi in nas skozi nekoliko bolj redek gozd pripelje do vrha Golarjeve peči, od koder je le nekaj malega razgleda. Za lepši razgled nadaljujemo še nekoliko naprej do roba razglednih pečin Golarjeve peči.
Pristup do ishodišta:
a) Čez prelaz Volovljek (Kranjski Rak) ali iz Mozirja se zapeljemo v Luče, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. Nekaj kilometrov za naseljem Solčava bomo prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta v Logarsko dolino, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri prelaza Pavličev vrh (Pavličevo sedlo) in solčavske panoramske ceste. S ceste, po kateri nadaljujemo vožnjo se kmalu v levo odcepi cesta v Matkov kot, še nekoliko višje pa prispemo na naslednje križišče (križišče se nahaja sredi ostrega levega ovinka), kjer pa nadaljujemo desno oz. naravnost v smeri panoramske ceste in Podolševe (levo Pavličev vrh in dalje Avstrija). V nadaljevanju se peljemo po panoramski cesti, ki je sprva še nekaj časa asfaltirana, mi pa se po njej vozimo do parkirišča nad izvirom Kisle oz. železne vode. Ob parkirišču so oznake za Kislo vodo.
b) Preko MP Jezerski vrh se zapeljemo v Avstrijo, tam pa v dolini Bele / Vellach zavijemo desno v smeri MP Pavličev vrh (Pavličevo sedlo) / Paulitchsattel. Ko prispemo na slovensko stran se še kratek čas spuščamo, nato pa zavijemo levo v smeri panoramske ceste in Podolševe (naravnost navzdol Logarska dolina in Solčava). V nadaljevanju se peljemo po panoramski cesti, ki je sprva še nekaj časa asfaltirana, mi pa se po njej vozimo do parkirišča nad izvirom Kisle oz. železne vode. Ob parkirišču so oznake za Kislo vodo.
c) Zapeljemo se v Črno na Koroškem (do sem iz Raven na Koroškem ali iz Šoštanja preko prelaza Spodnje Sleme), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Lučam. Sprva še asfaltna cesta, višje postane makadamska in nas pripelje do križišča večih cest na prelazu Spodnje Sleme. Nadaljujemo po glavni cesti, ki se prične prečno spuščati proti naselju Podolševa. V križišču, kjer se ostro v levo odcepi cesta proti Solčavi nadaljujemo naravnost v smeri panoramske ceste in Podolševe. Za cerkvijo Svetega Duha se cesta prične postopoma spuščati, mi pa se po nje peljemo do parkirišča pri izviru Kisle vode.
Prosječna ocjena izleta: 4,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Kisla voda - Golarjeva peč Kisla voda - Golarjeva peč Kisla voda - Golarjeva peč Kisla voda - Golarjeva peč Kisla voda - Golarjeva peč Kisla voda - Golarjeva peč Kisla voda - Golarjeva peč Kisla voda - Golarjeva peč Kisla voda - Golarjeva peč Kisla voda - Golarjeva peč Kisla voda - Golarjeva peč Kisla voda - Golarjeva peč Kisla voda - Golarjeva peč Kisla voda - Golarjeva peč Kisla voda - Golarjeva peč Kisla voda - Golarjeva peč Kisla voda - Golarjeva peč Kisla voda - Golarjeva peč Kisla voda - Golarjeva peč Kisla voda - Golarjeva peč Kisla voda - Golarjeva peč Kisla voda - Golarjeva peč Kisla voda - Golarjeva peč Kisla voda - Golarjeva peč Kisla voda - Golarjeva peč
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Kisla voda - Golarjeva peč
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje