Planinarenje

Planinarenje

Zavetišče na planini Šija - Toplar

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeToplar / Zavetišče na planini Šija - Toplar
   Zavetišče na planini Šija - Toplar (Kačja pot)  
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Ishodište: Zavetišče na planini Šija (1528 m)
Cilj: Toplar (2000 m)
Visinska razlika: 472 m
Visinska razlika (po putu): 550 m
Zahtijevnost: lako bespuće
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Nekoliko severno od zavetišča opazimo leseno planinsko oznako z napisom "kačja pot na froncov greben" (planinsko pot najdemo nekoliko bolj desno od smeri, ki jo kaže tabla). Pot naprej preči pašno ograjo in nas iz gozda pripelje na manjše melišče. Za tem meliščem pot preči krajši pas smrekovega gozda in nas nato pripelje na plazovita pobočja, kjer pot zavije nekoliko v levo. Naprej v rahlem vzponu prečimo travnato pobočje, pas rušja in večje melišče za katerim pridemo v pas grmičevja (rušje in posamezna drevesa). Tu se pot začne strmo vzpenjati in nas hitro pripelje pod skalne pečine. Prečimo ozek prehod (pazi glavo) in strma pot nas nato pripelje do mesta, kjer se priključimo markirani poti, ki pride od doma na Kofcah.
Nadaljujemo desno navzgor po poti, ki se strmo vzpne in nas hitro pripelje do izpostavljenega prehoda. Brez varoval prečimo kratko, a krušljivo in rahlo izpostavljeno polico za katero stopimo v pas rušja. Pot naprej se vzpne čez kratek pas rušja, nato pa se nadaljuje po stranskem grebenu Košute. Vse bolj razgledna in precej strma pot pa se višje priključi grebenski poti.
Nadaljujemo levo v smeri Velikega vrha (desno Kladivo, naravnost navzgor Kofce gora 10 korakov) po poti, ki se začne rahlo spuščati ob robu grebena. Pot, ki preči pobočja Košute proti zahodu pa se po približno 15 minutah hoje priključi običajni poti na Veliki vrh (možnost sestopa), kjer stopimo v manjšo neizrazito dolinico. Pot nato iz dolinice ponovno preide na južna pobočja, kjer po južni strani obide vrh »Toplar (2000m)«. Ravno na tem mestu pa zapustimo označeno pot, ki vodi na Veliki vrh in se usmerimo desno na brezpotni svet. Po treh minutah strmega, a nezahtevnega vzpona po brezpotju stopimo na Toplar.
Šija - Kofce gora 1:15, Kofce gora - Toplar 30 minut.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj. Naprej se zapeljemo v središče Tržiča in cesti sledimo skozi Dolžanovo sotesko do vasi Jelendol, kjer nas oznake za planine Kofce, Šija in Pungrat usmerijo levo. Cesta nato izgubi asfaltno prevleko in se začne strmo vzpenjati. Tej cesti v križiščih sledimo v smeri planine Pungrat in Šija. Parkiramo na parkirišču v bližini zavetišča na planini Šija.
Pokraj puta:
Kofce gora (1967m)
Prosječna ocjena izleta: 7,8/10  (br. glasova=5)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar Zavetišče na planini Šija - Toplar
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Zavetišče na planini Šija - Toplar
ROBERT     
13.10.2006
raj za ovcevelik nasmeh
Nickster     
22.7.2008
Se strinjamcool
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje