Planinarenje

Planinarenje

Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeDom na Uršlji gori / Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori
   Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori (čez Kal)  
Vrijeme hodanja: 2 h 35 min
Ishodište: Poštarski dom pod Plešivcem (805 m)
Cilj: Dom na Uršlji gori (1680 m)
Visinska razlika: 875 m
Visinska razlika (po putu): 900 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Koroška 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Od doma nadaljujemo po cesti naprej v smeri Uršlje gore v smeri poti čez Kal. Cesta, ki se sprva vzpenja skozi gozd nas kmalu pripelje na travnike, kjer pridemo do zadnjih hiš v vasi. Za zadnjo hišo se cesta spremeni v kolovoz, ki ima že na samem začetku razpotje. Usmerimo se na levi spodnji kolovoz, ki se začne nekoliko spuščati. Po krajšem spustu se pot kmalu začne vzpenjati in se nekoliko višje spremeni v peš pot, ki se še strmeje vzpne. Pot nato preči slabšo cesto in na drugi strani le te pride do velikega travnika.
Pot nadaljujemo po desni strani travnika, kjer kmalu opazimo stezico, ki gre v gozd. Mestoma precej zaraščena stezica (v poletnem času) nas v zmernem vzponu pripelje do gozdne ceste, kjer nadaljujemo desno. Cesti sledimo le nekaj minut, do razpotja, kjer se usmerimo desno na kolovoz v smeri Uršlje gore. Kolovozu, ki se le redko strmeje vzpne sledimo do mesta, kjer se desno odcepi peš pot. Kratka stezica nas že po minuti hoje pripelje na cesto, katero pa samo prečimo. Vzpon ponovno nadaljujemo po kolovozu, večinoma rahlo navzgor. Kolovoz se počasi spremeni v peš pot, ta pa nas pripelje do vode, ki pa v sušnih obdobjih usahne. Pot nato spet postane kolovoz, ki nas pripelje na gozdno cesto, kjer nadaljujemo desno do mesta, kjer ponovno zavijemo desno na peš pot. Pot naprej nas v nekaj korakih pripelje na razpotje, kjer se nam priključi pot od Ivarčkega jezera in druga pot od našega izhodišča.
Nadaljujemo naravnost pot pa nas v kratkem ponovno pripelje na gozdno cesto. Po kratki hoji po cesti pa se v levem ovinku desno odcepi peš pot na vrh Uršlje gore. Gozd ob poti nato postaja vse redkejši, tako da se nam odpirajo lepi razgledi na okolico. Pot nas nekaj korakov pred domom ponovno pripelje na cesto, kateri sledimo do Doma na Uršlji gori.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2007 (maj).
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Žalec, nato pa cesti sledimo v smeri Velenja, kjer v glavnem krožišču sredi mesta nadaljujemo desno v smeri Slovenj Gradca. V Slovenj Gradcu, v bližini črpalke nadaljujemo levo v smeri naselij Podgorje, Sele in Ravne na Koroškem. Naprej se peljemo po regionalni cesti proti Ravnam na Koroškem, nato pa pri kraju Vrhe nadaljujemo levo v smeri vasi Sele in cerkve sv. Roka. Od cerkve nadaljujemo po asfaltirani cesti, le ta pas nas le malo višje pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta, ki vodi do Poštarskega doma. Lokalni cesti nato v prvem križišču sledimo desno, v drugem pa levo (obakrat v smeri Poštarskega doma). Omenjeni cesti sledimo vse do Poštarskega doma, kjer na parkirišču v bližini doma parkiramo.
b) Najprej se zapeljemo v Ravne na Koroškem, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti naselju Kotlje in dalje proti Slovenj Gradcu. Za manjšim cestnim prelazom, kjer se cesta položi, pa za avtobusno postajo nadaljujemo desno v smeri naselja Sele. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko ožji cesti, ki nas pripelje v omenjeno naselje, za naseljem pa se priključimo na cesto, ki vodi mimo cerkve sv. Roka (priključimo se cesti iz opisa a). Omenjeni cesti sledimo desno, nekoliko naprej na označenem križišču pa levo v smeri Poštarskega doma. Ko prispemo do Poštarskega doma parkiramo na primernem mestu ob planinskem domu.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Uršlja gora (Plešivec)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje