Planinarenje

Planinarenje

Plavški Rovt - Slapovi v Preski

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeSlapovi v Preski / Plavški Rovt - Slapovi v Preski
   Plavški Rovt - Slapovi v Preski   
Autor opisa:heinz
Vrijeme hodanja: 0 h 30 min
Ishodište: Plavški Rovt (890 m)
Cilj: Slapovi v Preski (910 m)
Visinska razlika: 20 m
Visinska razlika (po putu): 20 m
Zahtijevnost: lako bespuće
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1 : 50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Po nekaj metrih hoje, se kmalu za prostorom kjer smo pustili vozilo usmerimo na desni odcep makadamske ceste, ki se rahlo spusti in kmalu zatem zavije v desno. Med spuščanjem po skoraj ravnem makadamu se nam ponudi lep pogled na Klek in sedlo Rožca, ki se dvigata nad našim horizontom. Pot zavije rahlo levo in nas pripelje do svojega konca v bližini struge potoka Raten (na nekaterih zemljevidih tudi Svobodni potok) z mostom na desni, ter le malce višje do manjšega opuščenega kamnoloma, katerega opazimo naravnost pred nami. Nekaj 10 metrov pred slednjim se usmerimo desno na kolovoz z mostičkom, ki prečka Svobodni potok. Že takoj na drugi strani potoka opazimo drug kolovoz ki se odcepi v desno (na ta razcep se bomo kasneje še vrnili), na katerega se usmerimo in zapustimo prvega. Kmalu nas pot, ki postane zarasla pripelje do struge potoka Raten, katero prečkamo, ter se na levem bregu potoka ob skalovju z desne povzpnemo v bližino 8-9 metrov visokega, lepega in slikovitega slapa na potoku Raten. Zatem na primernem mestu strugo ponovno prečkamo, ter nadaljujemo ob desnem bregu še do zgornjega 5 metrskega slapa, ki pada na z mahom poraslo skalo. Po želji se lahko ob desnem bregu povzpnemo še malce višje, ter si ogledamo strugo s spodmolom in manjšim koritom nad tem slapom. Zatem se vrnemo do razcepa pri mostičku, ter se usmerimo desno na kolovoz, katerega smo prej zapustili. Po krajšem vzponu ob Svobodnem potoku z leve, se nam na isti strani ponudi možnost kratkega sestopa k strugi potoka, kjer naletimo na slikovite skočnike. Ko se vrnemo na kolovoz, nadaljujemo v klanec le še kratek čas, nakar pred desnim ovinkom skrenemo na zarasli, komaj opazni levi odcep. Po nekaj 10 metrih hoje stopimo v bližino struge s skalno steno na drugi strani. Ob strugi potoka se nato povzpnemo le nekaj nadaljnjih metrov, ter naposled naletimo še na 6-7 metrov visok, slikoviti slapič na Svobodnem potoku.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce (Jesenice vzhod) in cesti sledimo do Jesenic, kjer nas oznake za Planino pod Golico usmerijo na vzpenjajočo se cesto (tretje semaforizirano križišče od centra oz. železniške postaje). Strma cesta nas pripelje v križišče, kjer zavijemo levo in zatem čez most proti Plavškemu Rovtu. Ko pripeljemo v to vas, sledimo cesti naprej do mesta, kjer zmanjka asfalta. Za vasjo se makadamska cesta najprej nekoliko spusti, zatem pa sledi levi ovinek. Po nekaj 10 metrih vožnje na desni strani opazimo prostor kjer parkiramo.
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski Plavški Rovt - Slapovi v Preski
Preporučujemo:
slični izleti,
Diskusija o izletu Plavški Rovt - Slapovi v Preski
MonikaG     
12.5.2021 9:40:49
Če se v Plavški Rovt odpravljate po razgled na narcise, si morate nujno ogledati še slapove v Preski. Sicer pot ni označena ampak je lepo prehodna. Malenkost je treba biti previden, sploh pri prečkanju struge in zraven slapu, ampak nič hujšega. Super izlet in lepa neokrnjena narava!
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje