Planinarenje

Planinarenje

Dovje - Dovška Baba

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeDovška Baba / Dovje - Dovška Baba
   Dovje - Dovška Baba   
Vrijeme hodanja: 3 h
Ishodište: Dovje (760 m)
Cilj: Dovška Baba (1891 m)
Visinska razlika: 1131 m
Visinska razlika (po putu): 1131 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Kranjska Gora 1:30.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Smerne table za Dovško Babo, nas usmerijo levo na peš pot, ki se začne vzpenjati skozi gozd. Po nekaj minutah vzpona stopimo iz gozda, na nekoliko večjo jaso, kjer tudi stopimo na kolovoz. Vzpon nadaljujemo po kolovozu, ki nas mimo manjše koče pripelje do mesta, kjer gradijo novo hišo (vikend).
Tu se kolovoz konča, mi pa nadaljujemo za hišo, po sprva nekoliko slabše vidni stezi. Pot hitro preide v strnjen gozd, kjer se z izjemo nekaj manjših razglednih jas, nadaljuje vse do opuščene planine Goreljše.
Tu pot zavije levo, se vzpne mimo koče in nas po krajšem vzponu pripelje do kolovoza, kateremu v zmernem vzponu sledimo proti vzhodu. Po nekajminutni razgledni hoji preko planine, nas pot pripelje do naslednje propadajoče koče, za katero nadaljujemo levo in po nekaj nadaljnjih korakih hoje stopimo na gozdno cesto.
Omenjeno cesto le prečimo in vzpon nadaljujemo po markirani poti, ki se vrne v gozd. Vzpon nadaljujemo skozi prijeten gozd, ki se konča na meliščih Bele peči. Čez slikovito pokrajino se vzpnemo v rahlem vzponu, nato pa pot preide v gozd, kjer se nadaljuje vse do prihoda na gozdno cesto.
Vzpon nadaljujemo po cesti, ki nas že po nekaj korakih pripelje do mesta, kjer le to zapustimo, saj nas markacije usmerijo levo na strmo peš pot, ki se naprej vzpenja skozi gozd. Pot višje preči pašno ograjo, in kratko razgledno pobočje, nato pa se vrne v gozd, kjer pridemo do manjšega neoznačenega razpotja. Nadaljujemo levo po markirani poti (naravnost izvir studenčka Starka 1 minuta), ki se ponovno strmo vzpne, nato pa zavije nekoliko v desno, kjer nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na spodnji rob planine Dovška Rožca. Tu pot zavije levo in nas po nekaj minutah vzpona čez cvetoče travnike pripelje do pastirske koče na planini Dovška Rožca.
S planine nadaljujemo naravnost navzgor proti severovzhodu po lepo vidni, a slabše markirani poti, ki se začne vzpenjati po vse bolj razglednem pobočju Dovške Babe. Prijetna pot, ki se vzpenja ob robu razglednega stranskega grebena se višje položi in zavije rahlo v desno, kjer stopimo na glavni greben Karavank. Tu pred seboj zagledamo nič kaj kompakten vrh Dovške Babe, katerega dosežemo po manj kot 5 minutah nadaljnje hoje.
Pristup do ishodišta:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore, a le do vasi Dovje pri Mojstrani. Tu zavijemo desno (smer Dovje) in cesta nas hitro pripelje v omenjeno vas od koder nadaljujemo v smeri Dovške Babe. Cesta nas že kmalu za vasjo pripelje na križišče, kjer nadaljujemo po desni cesti (ostro levo Kepa in Borovje). Tej cesti nato sledimo še dobrih 100 m, nakar preko mostu prečimo potok Mlinca, za katerim na levi strani opazimo planinske smerne table za Dovško Babo. Parkiramo na enem od parkirišč ob cesti.
Pokraj puta:
Planina Goreljše (1125m), Planina Dovška Rožca (1650m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Hruški vrh
Prosječna ocjena izleta: 9,3/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba Dovje - Dovška Baba
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dovje - Dovška Baba
kr neki     
21.1.2011
Mogoče kdo ve kakšne so razmere na tej poti?
Hvala
zvončnica     
5.5.2011
Živjo!

Mi lahko kdo kaj pove o Dovški babi, bi lepo prosila, je bil kdo v kratkem kaj gor, je kakšna koča odprta? Hvala,lp
grinhorn     
5.5.2011
@zvončica
Hoj, sem bil gor za velko noč iz Raven od rampe. Pot je lepa in sneg je le še na osojni strani, se pravi ga na tej poti vidiš le od daleč. Od pastirske koče na planini Dovška Rožca naprej je vseskozi lep razgled in greš po travi do vrha. Za kočo pa se mi zdi da takrat še ni bila odprta zmeden
zvončnica     
5.5.2011
Hvala in lep pozrav
rs756     
10.9.2011
V petek 9.9.11 obiskal Dovško Babo iz Dovjega.Vreme lepo,samota,razen živine na pašniku nikogar,klepet z pastirjem, na vrh in v dolino. Lepo.
Ajda_Zitnik     
10.9.2012
Pot sem prehodila v soboto, 8.9.2012.
Pot strma, glede na tla pa bi rekla, da je lahko nevarna za zdrs v mokrem vremenu.
Opis poti bi spremenila samo toliko - tisti vikend je sedaj že zgrajen.
Koče kot Planinske koče ni ob poti nobene, na planini Dovška rožca je pastirski stan, kjer si se vsaj letos lahko okrepčal s kislim mlekom in nekaj popil. Sta pa pastirja rekla, da bosta krave v dolino pognala v nedeljo, torej včeraj 9.8.2012, tako da jih sedaj ni več gor.
Janiel74     
1.5.2013
Fajn potka , višje zelo razgledna. Snega pravzaprav ni več.
ljubitelj gora     
13.1.2015
Včeraj popoldne po tej poti na Dovško Babo, štartal sem pozno a bil pred zahodom na vrhu, več slik v spletnem albumu: https://plus.google.com/photos/114400986607884783562/albums/6103853097425497505
andrejp     
30.4.2015
včeraj tu zgoraj,fantastični razgledi, nazaj pa pri stanu desno v smeri Kepe, potem pa se nižje spodaj odcepi pot za Dovje v levo(desno Kepa)in te pripelje na izhodišče. Krasna krožna turca
B2     
2.5.2015
Mi lahko kdo pove koliko iz Dovške babe je do vrha Kepe in koliko je iz Dovške babe do koče na Golici. Hvala za informacijo!
Gost     
2.5.2015
S planine Dovška rožca do Kepe je približno dve uri do dve in pol,na drugo stran do Golice pa približno tri ure. Veliko je odvisno od tega kako hitro hodiš.
B2     
3.5.2015
Torej, je Dovška baba nekako "časovno" sredi poti Golica - Kepa. Najlepša hvala za odgovor!
Beorn     
27.3.2016
Danes sem prehodil tale izlet v lepem vremenu. Na približno polovici poti se začne snežna meja, sneg pa je bil že čisto južen in se je precej udiralo. Do koče praktično v kratki majici cool od koče naprej pa je začelo pihati. Prijetna tura.
zajko     
17.12.2016
Danes iz Dovja na Babo in še na Koprivnjak na avstrijski strani.Zelo lepo sončno,brez snega in čudovit razglad.Skupni vzpon 1250 min 6 ur hoje.
Minaja     
25.7.2017
Planinska druščina, pozdravljeni!

Če bi morda kdo v bližnji prihodnosti obiskal Dovško babo, bi mi prosim sporočil (zs). Bi imela eno prošnjo. Hvala že vnaprej.

Varne korake vam želim. nasmeh nasmeh nasmeh
LidijaJesih     
17.9.2017
Poti se menjajo, hišk na sliki 3 in 16 ni več, tisto na sliki 4 pa je zraslo v lep vikend. nasmeh
misace     
24.3.2018
Včeraj na hitro po šiht pogledat kaj bo iz Planice prihajal mežikanje Dovška skor, včasih je bolj tud pod Babo počakat mežikanje Od prve planine gamaše, nekaj stopinj do Belih peči prebijemo do turne avtoceste. Tam čim bolj po robu navoženega. Na čistini direktno do grebena. Brez pretiranega ugrezanja. Za vrh naj se pa še mal posede.
dekichan     
2.5.2018
Kopno je do vrha. Danes je bil super dan za hodit, pa bolj slab za razgled.
Mrki     
27.12.2018
Opis poti in slike bi bilo potrebno uskladiti z obstoječim stanjem:
- hiške na sliki 3 ni več,
- objekt na sliki 4 je že nekaj let dograjen,
- propadajoče koče na sliki 16 ni več; na tem mestu je v gradnji nov objekt.
Narava pa je ostala taka, kot je bila.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje