Planinarenje

Planinarenje

Poljana - Volinjak

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeVolinjak / Poljana - Volinjak
   Poljana - Volinjak (mimo Leških cerkva in Praparja)  
Vrijeme hodanja: 1 h 25 min
Ishodište: Poljana (447 m)
Cilj: Volinjak (886 m)
Visinska razlika: 439 m
Visinska razlika (po putu): 460 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Koroška 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča previdno prečimo dokaj prometno cesto Prevalje - Mežica, nato pa na križišču dveh makadamski cest nadaljujemo po levi, ki se nadaljuje za cerkvijo sv. Janeza Krstnika. Za cerkvijo še enkrat nadaljujemo desno, nato pa se lahkotno spustimo do mostu preko reke Meže. Na drugi strani mostu gremo levo, nato pa na drevesu opazimo kažipot, ki nas usmeri desno v gozd. Po krajšem vzponu po kolovozu se pot razcepi, mi pa izberemo rahlo levo pot v smeri Leških cerkva (desno Volinjak).
Pot nadaljujemo po kolovozu, ki se prečno vzpenja proti levi, na razpotjih pa sledimo rumenim oznakam. Višje se gozd konča in pred seboj že zagledamo Leški cerkvi, do katerih nas loči le še kratek sprehod.
Za cerkvama nadaljujemo desno na pešpot, ki višje preide v gozd, nato pa se po krajšem vzponu priključi na makadamsko cesto. Po cesti se lahkotno vzpnemo in že po nekaj 10 metrih prispemo na označeno križišče, kjer nadaljujemo po desni cesti v smeri Stovčnika in Praparja (po rahlo levi cesti prispemo v Mežico in pa tudi na Volinjak). Le malo naprej se cesta še enkrat razcepi, mi pa tokrat izberemo levo cesto, ki po zgornji strani obide kmetijo Prapar (na nekaterih oznakah tudi Praper). V nadaljevanju hodimo po cesti, ki vodi proti kmetiji Stovčnik, mi pa po njej hodimo najprej pod traso daljnovoda, nato pa skozi gozd. Ko smo v gozdu nadaljujemo levo na kolovoz, ob katerem že kmalu opazimo rumene puščice (ob mestu, kjer zapustimo cesto, se običajno nahajajo bale sena). Pot naprej nas vodi po kolovozu, kateremu na razpotjih sledimo v smeri rumenih črt oz. puščic. Višje se kolovoz spremeni v strmo pešpot, ki nas kmalu pripelje na greben, na grebenu pa se nam v nekaj minutah priključi še pot mimo kmetije Stovčnik.
Pot naprej nas vodi še mimo kipa sv. Marije, nato pa se hitro povzpnemo na deloma razgleden vrh.
Poljana - Leški cerkvi 45 minut, Leški cerkvi - Volinjak 40 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (februar).
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo na Ravne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Mežici. Za Prevaljami bomo prišli do manjšega naselja Poljana, kjer parkiramo na parkirišču nasproti cerkve sv. Janeza Krstnika. Ob parkirišču se nahaja obeležje NOB in Kocka bar.
b) Iz Črne na Koroškem se peljemo proti Mežici in dalje proti Ravnam na Koroškem. V naselju Poljana, le malo za križiščem, kjer se v levo odcepi cesta proti Avstriji, pa pred cerkvijo sv. Janeza Krstnika zavijemo levo na parkirišče ob obeležju NOB in ob Kocka baru.
c) Iz smeri Avstrije se preko MP Holmec zapeljemo v Slovenijo, po nekaj kilometrih pa v križišču zavijemo levo proti Ravnam na Koroškem. Le malo za križiščem, kjer se priključimo na cesto Mežica - Prevalje pa pred cerkvijo sv. Janeza Krstnika zavijemo levo na parkirišče ob obeležju NOB in ob Kocka baru.
Pokraj puta:
Leški cerkvi (674m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Andrejev vrh
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak Poljana - Volinjak
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Poljana - Volinjak
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje