Planinarenje

Planinarenje

Tinčkova koča - Koča pri izviru Završnice

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeKoča pri izviru Završnice / Tinčkova koča - Koča pri izviru Završnice
   Tinčkova koča - Koča pri izviru Završnice   
Vrijeme hodanja: 1 h
Ishodište: Tinčkova koča (1070 m)
Cilj: Koča pri izviru Završnice (1425 m)
Visinska razlika: 355 m
Visinska razlika (po putu): 355 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča pri Tinčkovi koči nadaljujemo po širokem kamnitem kolovozu v smeri koče pri izviru Završnice. Že po nekaj korakih hoje pa nas markacije usmerijo rahlo desno, na nekoliko bolj strmo peš pot, ki se vzpne čez razgledno travnato pobočje, nato pa se vrne na prej omenjeni kolovoz, kateremu sledimo v desno. Kolovoz, ki se razmeroma strmo vzpenja skozi gozd, pa nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do pašne ograje, za katero pridemo na označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost (rahlo desno Roblekov dom) po še naprej kamnitem kolovozu, ki nas višje iz gozda pripelje na prostrana travnata pobočja Smokuške planine. Tu strmina popusti in vse bolj razgledna pot nas v 15 minutah nadaljnje hoje pripelje do koče pri izviru Završnice.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Žirovnico in Moste (iz smeri Jesenic levo). Le nekaj metrov naprej pa v naslednjem križišču zavijemo levo v Moste (desno Žirovnica). Naprej se peljemo mimo spomenika padlim borcem, kjer se cesta prične dvigati v klanec pod železniško progo. Na vrhu klanca zavijemo desno (pri tabli Vila Karin), mi pa se naprej peljemo proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Cesta se nato položi in nas pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu, mi pa nadaljujemo naravnost po sprva še asfaltirani cesti. Cesta kmalu postane makadamska, mi pa ji sledimo do parkirišča v bližini Tinčkove koče. Cesta je v zgornjem delu pogosto v precej slabem stanju.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Dom na Zelenici, Srednji vrh (nad Završnico), Zelenjak, Palec, Vrtača
Prosječna ocjena izleta: 8,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Tinčkova koča - Koča pri izviru Završnice Tinčkova koča - Koča pri izviru Završnice Tinčkova koča - Koča pri izviru Završnice Tinčkova koča - Koča pri izviru Završnice Tinčkova koča - Koča pri izviru Završnice Tinčkova koča - Koča pri izviru Završnice Tinčkova koča - Koča pri izviru Završnice Tinčkova koča - Koča pri izviru Završnice Tinčkova koča - Koča pri izviru Završnice Tinčkova koča - Koča pri izviru Završnice Tinčkova koča - Koča pri izviru Završnice Tinčkova koča - Koča pri izviru Završnice Tinčkova koča - Koča pri izviru Završnice Tinčkova koča - Koča pri izviru Završnice Tinčkova koča - Koča pri izviru Završnice Tinčkova koča - Koča pri izviru Završnice Tinčkova koča - Koča pri izviru Završnice Tinčkova koča - Koča pri izviru Završnice
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Tinčkova koča - Koča pri izviru Završnice
m.b.     
26.7.2011
Danes sva s hčerko obiskali kočo pri izviru Završnice.Izhodišče sva imeli pod žago oz.pri spomeniku NOB.Pot do Tinčkove koče je zelo lepa.Kamniti kolovoz ,ki se nato nadaljuje,pa zahteva bol previdno hojo.Po pol ure hoje po kolovozu pridemo na planino,kjer se pase živina.Prečimo planino in že smo pri kočinasmeh.Koča je odprta in bo odprta tudi v avgustu in septembru.Oskrbnici sta naju toplo sprejeli in postregli z odličnim ješprenom.Hvala!
Vreme nama je bil naklonjen in sva se vrnili v dolino po sončku in zelo zadovolni.nasmeh
milossmit     
8.9.2011
Včeraj sva s prijateljem z vrha Begunjščice po melišču prispela do koče pri izviru Završnice, kjer sva si privoščila ješprenj in klobaso in moram reči da tako odličnega ješprena in okusne klobase letos nisem okusil še v nobeni planinski koči. Vse pohvale oskrbnici in kuharici, ,ki očitno svoje delo opravljata z največjim veseljem.
plavžar     
7.10.2012
Koča je ZAPRTA!!!
Pohodnica56     
7.10.2012
Tudi jaz sem bila včeraj prav presenečena, da je bila zaprta. Nadaljevala na Zelenico, kjer se je trlo ljudi. Srečevala na poti kar precej pohodnikov, ki so od Zelenice podaljšali do te sicer prijetne koče, od koder je krasen razgled na Vrtačo. Škoda.zavijanje z očmi
slavkoo     
6.9.2014
Kdo ve? Je minutaža poti od Roblekovega doma do Doma na Zelenici približno enaka kot da se od Roblekovega doma spuščaš proti Tinčkovi koči in potem na razpotju zaviješ desno do Koče pri izviru Završnice in naprej do Doma na Zelenici? Verjetno je varnejša in lažja kot prvo omenjena, kajne?
sirt1     
6.9.2014
Vsekakor je prva pot krajša, lepša, razglednejša. Na drugi poti se takoj spustiš ~450m in potem se počasi dvigaš. Na prvi pa se dvigneš ~200m in se počasi spuščaš proti Zelenici. Tisto malo zajle ni nič zahtevno. Čez melišče pa ob normalni previdnosti in s palicami tudi ni nevarno. Zame lažja pot. Je pa to čisto subjektivno.Odločitev pa je tvoja.
Pa srečno
slavkoo     
7.9.2014
Hvala sirt1, že grem....
plejade45     
10.8.2015
Oskrbnici sta prijazni in zabavni. Prijetna in čista koča.
zgonik     
17.8.2015
S skupino prijateljev sem preživela 4 čudovite dni v Karavankah. Povzpeli smo se na Vrtačo, Begunjščico in Stol. Naša baza je bila Koča pri izviru Završnice. Iz vsega svojega srca se zahvaljujem oskrbnicama, Marini in Sabini, za njuno pozitivnost in naklonjenost ter izvrstno hrano. Pohvalila bi tudi udobne postelje in estetsko, kar je v planinskih kočah ponavadi šibka točka.
antistres     
17.8.2015
Z družbo sem preživel štiri dni v objemu Karavank.nasmeh Izhodišče za vzpone na Stol, Begunjščico in Vrtačo smo imeli v DOMU PRI IZVIRU ZAVRŠNICE. Tako zelo prijetno okolje sta dopolnili prijazni oskrbnici, zgledno urejen dom, z ljubeznijo pripravljena hrana in res dobra voda. Iskrena hvala oskrbnicama! Priporočam ljubiteljem naših gora mežikanje!!
Kranj     
18.8.2015
Antistres,koliko ste dali za nočitev? lp
Rokovnjacica     
2.7.2016
Včeraj sem bila pri izviru reke Završnice. V koči sta še vedno prijazni oskrbnici, ki sta pripravili odlične ajdove krape. Pot od Tinčkove koče do Smokuške planine je ves čas v senčki. Pogled od izvira do blejskega jezera me je navdušil.nasmeh
Majdag     
3.1.2019
Završnica - Tinčkova koča....Zjutraj je bila malo od gostišča Zavrh čez cesto velika smreka. Z avtom ni bilo mogoče naprej.mrk pogled
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje