Planinarenje

Planinarenje

Žerjav - Pogorevc

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankePogorevc / Žerjav - Pogorevc
   Žerjav - Pogorevc   
Autor opisa:primozg
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Ishodište: Žerjav (536 m)
Cilj: Pogorevc (1076 m)
Visinska razlika: 540 m
Visinska razlika (po putu): 540 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Koroška 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Pot, ki je označena s smernimi tablami začnemo med stanovanjskimi bloki kjer na desni strani vidimo smerokaz za Dukles. Po makadamski cesti se vzpnemo malo nad naselje do hiše in travnika. Strm travnik prečimo in pridemo na gozdno cesto. Na cesti zavijemo levo v hrib in se v strmem klancu hitro dvignemo do ostrega ovinka kjer zavijemo desno. Po slabih 100 metrih je na desni strani oznaka za Dukles in začetek neoznačene steze. Steza se dokaj strmo vzpenja v ključih, strmina pa kmalu popusti. Kmalu pridemo na greben in odprejo se nam razgledi na Smrekovec, Raduho in Olševo ter Žerjav pod nami. Pot po grebenu je dokaj ozka, na desni strani pa je strmo odsekana proti Jazbini. Po nekaj krajših bolj strmih delih poti se dvignemo med z vresjem obraščena pobočja Pogorevca. Pot pobočje preči in kmalu nad in pod nami zagledamo skale, ki so spomladi polne cvetočega avriklja. Po dokaj ozki poti se malenkost spustimo do nekaj skal na levi strani in od tam v nekaj minutah pridemo do lovske koče Dukles.
Pred lovsko kočo zavijemo levo in po grebenu pridemo na vrh Pogorevca.
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo v Šoštanj (do sem iz Velenja ali Savinjske doline), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Črni na Koroškem. V nadaljevanju se cesta prične vzpenjati proti prelazu Spodnje Sleme (1081 m), katerega po nekaj kilometrih ovinkaste ceste tudi dosežemo. Sledi spust po dolini Javorskega potoka do Črne na Koroškem, kjer v krožišču v centru kraja (krožišče sredi katerega se nahaja spomenik, v bližini avtobusna postaja ter župnijska cerkev sv. Ožbalta) nadaljujemo desno v smeri Žerjava. V nadaljevanju se peljemo mimo rudarskega muzeja ter nato po Mežiški dolini proti Žerjavu. V Žerjavu za tovarno TAB MPI in za Petrolovo bencinsko črpalko prečimo most preko reke Meže, mi pa takoj za mostom nadaljujemo desno po nekoliko ožji asfaltni cesti v smeri Uršlje gore, Jazbine in Žerjava. Parkiramo pri podružnični osnovni šoli ali katerem od parkirnih prostorov v bližini.
b) Najprej se zapeljemo v Ravne na Koroškem (do sem iz Dravograda ali Slovenj Gradca, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Mežice in Črne na Koroškem. Ko prispemo do naselja Žerjav (Žerjav je naselje med Mežico in Črno na Koroškem), pa tik preden glavna cesta preči reko Mežo nadaljujemo levo v smeri Uršlje gore, Jazbine in Žerjava. Parkiramo pri podružnični osnovni šoli ali katerem od parkirnih prostorov v bližini.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Žerjav - Pogorevc Žerjav - Pogorevc
Preporučujemo:
slični izleti,
Diskusija o izletu Žerjav - Pogorevc
primozg     
21.4.2017
Na velikonočni ponedeljek smo s planinci PD Prevalje šli na to turo. Avrikelj je krasno cvetel. Poročilo in slike na mojem blogu
Misantrof     
14.4.2018
Ker se mi nekako ni ljubilo predolgo vozariti naokoli, sem se danes v odličnem vremenu podal na ta lep sončen greben, ker je pač v bližini doma in se spodobi, da ga vsaj vsake toliko obiščem. Na poti, še posebej v spodnjem delu poti, je nekaj drevesnih preprek, ampak nič resnejšega. Zaradi lege seveda o kakšnem snegu ni več govora, zamenjalo ga je vresje, ki je v polnem razcvetu. Zasledil sem, da določena društva v prihodnjih planirajo ogled avriklja, na žalost so v cvetu le zelo redki primerki, na rumeneče skale bo treba še kak teden ali dva počakati.
primozg     
2.5.2018
Pri opisu poti na vrh Pogorevca se mi je prikradla napaka. Pred lovsko kočo zavijemo levo in ne desno.
Tadej     
2.5.2018
Sem popravil.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje