Planinarenje

Planinarenje

Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeŠtrukljev vrh / Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh
   Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh   
Autor opisa:Glogo
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Ishodište: Dom na Paškem Kozjaku (960 m)
Cilj: Štrukljev vrh (1227 m)
Visinska razlika: 267 m
Visinska razlika (po putu): 420 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Šaleška dolina z okolico 1:50000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Od parkirišča pri Domu na Paškem Kozjaku nadaljujemo po makadamski cesti. Za vodnim zajetjem zapustimo cesto in zavijemo levo na stezo, ki nas po nekaj minutah pripelje do parkirišča župnijske cerkve sv. Jošta.
Planinska tabla nas usmeri proti Basališču v rahel breg, proč od makadamske ceste. V začetku je steza široka in prijetna. Tudi markacije so dobro vidne. Steza nas počasi pripelje do grebena, ki je sprva širši, a se kmalu nekoliko zoži. Pokažejo se prve skale. Te niso visoke in prepadne, vendar je na nekaterih mestih vseeno potrebna previdnost. V snegu ali ledu je pot nekoliko zoprna, v suhem pa je prav prijetna in polna drobnih zanimivosti. Kar hitro se navadimo na nazobčano ozko stezo, ki nas vodi ob levi in desni strani grebena, večinoma pa kar po samem grebenu. Sprva nas steza vodi rahlo navzgor, potem sledi krajši spust, pred samim vrhom pa postane strma.
Ves greben je poraščen z drevjem. Razgleda je le na nekaterih mestih, pa še to samo v zimskem času, ko so drevesa gola.
Nadaljujemo s hojo naravnost po grebenu in nikamor ne zavijamo. Le tu pa tam se nam odpre razgled na okoliško hribovje severno od našega grebena. Po krajšem spustu se znajdemo na robu travnate planjave, ki jo domačini imenujejo Ostrica. Pred seboj na desni strani vidimo naš cilj, Štrukljev vrh.
S hojo nadaljujemo ob robu gozda na levi strani ali po sredini travnate doline. Krenemo levo proti planinskim tablam, ki jih vidimo na enem izmed višje ležečih dreves v bližini lovske opazovalnice. Od tukaj prečimo travnato planjavo in na drugi strani poiščemo tablo za začetek poti na Štrukljev vrh. V nadaljevanju je pot dobro označena z rdečimi ali belimi črtami. Do vrha imamo še slabe pol ure hoje po lahki, a strmi stezi.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Žalec, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Velenja. V glavnem krožišču (2. krožišče) v Velenju, pod skakalnico, nadaljujemo desno v smeri Slovenj Gradca. Peljemo se skozi Velenje in Kraj Paka pri Velenju. Po približno 2 km za krajem Paka pri Velenju nas tabla z napisom Paški Kozjak usmeri desno na lokalno cesto proti Kamnolomu. Zavijemo nanjo. Prečimo most čez reko Pako. Pred kamnolomom cesta zavije levo in nas po 6 km pripelje do Doma na Paškem Kozjaku, kjer parkiramo.
b) S Koroške se peljemo skozi Slovenj Gradec proti Velenju. Med vasema Gornji Dolič in Paka pri Velenju nas tabla z napisom Paški Kozjak usmeri levo na lokalno cesto proti Kamnolomu. Zavijemo nanjo. Prečimo most čez reko Pako. Pred kamnolomom cesta zavije levo in nas po 6 km pripelje do Doma na Paškem Kozjaku, kjer parkiramo.
Pokraj puta:
Ostrica (1182m)
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Dom na Paškem Kozjaku - Štrukljev vrh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje