Planinarenje

Planinarenje

Rateče - Peč (Tromeja)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankePeč (Tromeja) / Rateče - Peč (Tromeja)
   Rateče - Peč (Tromeja) (peš pot)  
Vrijeme hodanja: 1 h 40 min
Ishodište: Rateče (865 m)
Cilj: Peč (Tromeja) (1508 m)
Visinska razlika: 643 m
Visinska razlika (po putu): 643 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Kranjska Gora 1:30.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Iz središča Rateč, se usmerimo na cesto v smeri Tromeje. Cesta, ki se sprva le zložno vzpenja, nas vodi skozi strnjeno naselje, nato pa nas pripelje na manjše križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri Tromeje (desno slepa ulica). Cesta nas nato vodi še mimo nekaj hiš, mi pa hitro prispemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno. Tu nas cesta vodi mimo dvorišča bližnje hiše, cesta pa nad njo preide v gozd ter se spremeni v nekoliko bolj strmo pešpot. Nekaj časa se vzpenjamo skozi gozd, nato pa dosežemo gozdno cesto, ki vodi iz Rateč proti Tromeji.
Nadaljujemo po cesti, ki postane bolj strma, mi pa se po njej nekaj časa vzpenjamo skozi gozd. Višje prečimo razgledno senožet, pot pa se za njo vrne v gozd ter nas pripelje na označeno križišče. Tu nadaljujemo naravnost (desno Dom na Tromeji 3 minute) in pot nadaljujemo po cesti, ki kmalu naredi desni ovinek. Sredi desnega ovinka se v levo odcepi strma pešpot, ki vodi na Peč - Tromejo.
Tu nadaljujemo levo na omenjeno pot (še naprej po cesti - Tromeja položna pot), le ta pa se prične strmeje vzpenjati skozi gozd. Pot naprej se v številnih okljukih vzpenja skozi gozd, le na številnih desnih ovinkih nas pogosto pripelje na staro mejno poseko med Slovenijo in Italijo.
S poseke se nam iz ovinka v ovinek odpirajo vedno lepši pogledi na Julijske Alpe.
Višje se steza nekoliko položi in nas pripelje do manjše hiške, kjer se nahajata žig in vpisna skrinjica. Tu nadaljujemo še nekoliko naprej in se mimo številnih spominskih obeležij, sprehodimo do vrha Peči, ki meji na tri države.
Pristup do ishodišta:
Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ratečam. V križišču, kjer se v levo odcepi cesta v Planico, naravnost pa se nadaljuje proti Italiji, zavijemo desno ter se zapeljemo v središče Rateč, kjer na primernem mestu parkiramo.
Pokraj puta:
Dom na Tromeji (1145m)
Prosječna ocjena izleta: 7,7/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja) Rateče - Peč (Tromeja)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Rateče - Peč (Tromeja)
Gost     
2.1.2008
Lep pohod, s prijateljico sva si ga privoščili na silvestrsko noč. Potrebna previdnost zaradi občasne poledenelosti, polnočni pogled z vrha na številne ognjemete na avstrijski strani pa nepozaben! Bili sva edini predstavnici Slovanov, poleg skupinice Romanov, Germanov pa ni bilo. LpLjnasmeh
kris     
23.1.2010
ali kdo ve kakšna je pot jutri bi šla?
ajda     
23.1.2010
Pot je dobro shojena in se ne predira nič poledenela bila sem na Tromeji včeraj po cesti se pa, da tudi posankati.
viharnik     
23.1.2010
Pot Rateče-Tromeja je bila če teden nazaj brez posebnosti.Do doma Trilobit je narejena sankaška proga po cesti,nad njo pa je shojeno,tako da bez problema.Če pa imate krplje,pa je pot s Korenskega sedla po lepotah brez primere.Uhodil sem jo ne dolgo nazaj in je ni moč zgrešiti.Začne se levo(gledano z naše strani)pri odcepu privatne ceste na skrito posest z hišo-napis na najej -Mejaši-.Takoj levo pred vhodom v dvorišče je moja sled navzgor.Zelo lepa in razgibana pot!.Preberite tudi zadnje poročilo Peč-Tromeja Karavanke.
heinz     
23.1.2010
Viharnik! Dom Trilobit? ...
viharnik     
24.1.2010
Ja,zamenjal ime,mislim pa da se dom v Trebižah imenuje še nekako drugače.mežikanje
kris     
24.1.2010
Danes sva bila gor bilo je fajn ,čeprav je bilo megleno,sin se je po poti navzdol res sankal.Ajda,viharnik, hvala za nasvet ..
viharnik     
24.1.2010
Ni problma,če vem povem!.
ajda     
24.1.2010
Malenkost kris me veseli,da sta uživala tudi meni je všeč tam gori.
Bojan_A     
25.1.2010
Mi smo tudi bili: http://bojanambrozic.spaces.live.com/blog/cns!ACD975034630F7FE!9685.entry
ciklama     
26.11.2011
Z možem sva bila danes prvič na Tromeji (Peč). Me je kar malo sram, da sva prerajžala hribe že po dolgem in počez, tu pa še nisva bila. Pot je krasna, čeprav jo do Koče na Tromeji na nekaterih mestih kar težko slediš zaradi požaganega drevja. Sicer pa čudovit dan, končno sonce po treh tednih megle nasmeh
janezz     
13.4.2013
Pot se res lepo počasi vzpenja. Razgledi so čudoviti, je pa še precej snega.
adry     
18.1.2016
Včeraj sončen in mrzel vzpon na Peč po krajš i poti. Prelepi razgledi na Planico in na avstrijsko in italijansko stran. Kar precej planincev sva srečala. Pohvalno od kranjskogorcev za tako lepo speljano gozdno pot in dobro razvrstitev klopc med potjo in pod vrhom na sončni in zavetrni strani.
vavtora     
16.3.2016
kaj mi lahko gdo pove ce je veliko snega na poti in ce so potrebne krplje? se zahvaljujem za nasvet!
Majdag     
13.11.2017
V soboto je bilo več kakor pol metra snega na vrhu. Danes ga je verjetno še precej več. Za majhne kosmate bučke je skozi gozd stezica premalo uhojena in so luknje pregloboke.nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2017/11/cunje-ven-pa-iro-v-ruzok-tromeja-v-snegu.html
Ljubica Š.     
18.2.2018
Dne17.2.18 iz Rateč na Tromejo, po krajši in strmi poti. Ker sem bila zgodnja, so mi male dereze prišle kar prav. Vmes je nekaj podrtega drevja, a se ga da obiti. Pot po cesti ni prehojena. Sem pa sreča dva planinca s krplji, ki sta poskušala po cesti.
BananaBronson     
29.5.2018
V soboto smo bili na Peči. Z balerinkami vred. Vzpon od cestnega ovinka pod vršnim delom je za našo družinsko zasedbo ravno pravšnji.
Majdag     
18.1.2019
16.1....Snega je verjetno danes malo več. Vendar je pot hitro uhojena, saj je vrh lahko dostopen.nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2019/01/pec-tromeja.html
PUHIPUHI     
7.2.2019
Zanima me, kako je z nevarnostjo snežnih plazov na tej poti?
Janez Seliškar     
7.2.2019
Na tej poti ni te nevarnosti.
Majdag     
14.3.2020
12.3... Tromeja iz Rateč..Cesta je bila večji del zasnežena. Tudi po strmi skozi gozd je bil povsod sneg. Ta male dereze so nama prišle prav, lahko se gre tudi brez njih. So pa na novo oštevilčeni ovinki, tega lani nisem opazila. Lušten izlet.nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2020/03/tromeja-nad-ratecami.html
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje