Planinarenje

Planinarenje

Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeTolsti vrh (pri Poljški planini) / Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini)
   Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini)   
Vrijeme hodanja: 1 h 40 min
Ishodište: Dom v Dragi (689 m)
Cilj: Tolsti vrh (pri Poljški planini) (1225 m)
Visinska razlika: 536 m
Visinska razlika (po putu): 540 m
Zahtijevnost: laki označeni put, laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
Z označenega parkirišča nadaljujemo po cesti, ki preko mostu preči potok Begunjščica, nato pa nadaljujemo desno v smeri Roblekovega doma, Begunjščice, Poljške planine in Prevale (levo Dom v Dragi). V nadaljevanju še naprej hodimo po cesti, ki nas vodi mimo čebelnjaka, ko prispemo do sotočja pa se pot razcepi. V desno se nadaljuje markirana pot proti Prevali, mi pa nadaljujemo levo ter nadaljujemo s hojo po makadamski cesti. Sledi nekoliko bolj strm vzpon, nato pa nas markacije usmerijo levo na gozdno pot, po kateri se dokaj strmo vzpenjamo. Višje še nekajkrat prečimo makadamsko cesto oz. se ji približamo, nato pa stopimo iz gozda, kjer prispemo do planine Planinca.
Na omenjeni planini se vrnemo na cesto, mi pa nadaljujemo naravnost (desno planina Prevala) ter po približno 15 minutah nadaljnje hoje prispemo do Tomčeve koče na Poljški planini, kjer je naslednje razpotje.
Nadaljujemo levo (desno Roblekov dom na Begunjščici), kjer sprva še hodimo po makadamski cesti, pot proti sv. Petru pa zapustimo na razpotju kolovozov, od koder nadaljujemo naravnost na neizrazit greben, kjer sledimo neoznačeni stezi. Med vzponom se nam na desno stran odpre lep pogled proti Stolu, nato pa se pot vrne v gozd in nas pripelje do najvišje točke Tolstega vrha.
Draga - planina Planinca 1:15, planina Planinca - Poljška planina 0:15, Poljška planina - Tolsti vrh 0:10.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (januar).
Pristup do ishodišta:
a) Zapeljemo se v Begunje na Gorenjskem (do sem z gorenjske avtoceste izvoz Radovljica, iz Žirovnice ali iz semaforiziranega križišča pri Podvinu), nato pa sledimo oznakam za Tržič. Proti koncu naselja zapustimo cesto proti Tržiču in z vožnjo nadaljujemo levo proti gradu Kamen in Dragi. Po nekoliko ožji cesti se nato zapeljemo do označenega parkirišča, ki se nahaja nekaj 10 m pred Domom v Dragi.
b) Zapeljemo se do Bistrice pri Tržiču, nato pa sledimo oznakam za Begunje na Gorenjskem. Ko prispemo do omenjenega kraja, pa nadaljujemo desno v smeri gradu Kamen in doline Draga. Po nekoliko ožji cesti se nato zapeljemo do označenega parkirišča, ki se nahaja nekaj 10 m pred Domom v Dragi.
Pokraj puta:
Planina Planinca (1136m), Tomčeva koča na Poljški planini (1180m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini) Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini)
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dom v Dragi - Tolsti vrh (pri Poljški planini)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje