Planinarenje

Planinarenje

Jezerska slatina - Virnikov Grintovec

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeVirnikov Grintovec / Jezerska slatina - Virnikov Grintovec
   Jezerska slatina - Virnikov Grintovec   
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Jezerska slatina (907 m)
Cilj: Virnikov Grintovec (1654 m)
Visinska razlika: 747 m
Visinska razlika (po putu): 820 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza, laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
Od Jezerske slatine nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas vodi ob robu prijetnega in razglednega travnika, s katerega se nam ob pogledu nazaj odpre lep pogled na najvišje vrhove Kamniško Savinjskih Alp. Po nekaj minutah komaj znatnega vzpona prispemo do Ankove domačije, ob kateri se nahaja kapelica, mi pa vzpon nadaljujemo po nekoliko ožji cesti v smeri izvira mineralne vode in Ankovih slapov. Za bližnjima vikendicama se cesta spremeni v kolovoz, po njem pa hitro prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po levem kolovozu v smeri izvira mineralne vode (rahlo desno Ankova slapova).
Pot naprej nas vodi po manjši dolinici, po kateri prispemo do izvira Jezerske slatine, za izvirom pa nadaljujemo po levem kolovozu, ki se prične strmeje vzpenjati in kmalu zavije v desno. Sledi vzpon po kolovozu, ki vodi prečno preko občasno bolj strmega pobočja, z njega pa se nam občasno odpre lep pogled na Pristovški Storžič. Višje na nekaj manjših razpotjih izberemo širši kolovoz, ta pa višje preči hudourniški graben. Na drugi strani grabna, skozi katerega običajno teče potoček, se prečno vzpnemo do gozdnatega grebena, kolovoz pa preide na drugo stran grebena in se počasi pričenja zaraščati. Nekaj minut še sledimo vedno bolj zaraščenemu kolovozu, nato pa se nam na levo stran odpre lep prehod na greben. Po dveh ali treh minutah lažjega brezpotja se povzpnemo na greben, kjer opazimo slabšo stezico, ki se nadaljuje po oz. ob grebenu, sprva pa se stezica kar strmo vzpne. Malo višje stezica zavije nekoliko desno, nato pa nas pripelje iz gozda, kjer na levi strani opazimo opuščeno in propadajočo kočo, do katere se vzpnemo v nekaj korakih.
Pri koči stopimo na stranski krak bližnje gozdne ceste, po kateri se mimo opuščene in propadajoče stražarnice JLA, sprehodimo do vozne ceste, ki vodi z MP Jezerski vrh proti Roblekovi planini.
Omenjeni cesti sledimo v levo, po njej pa hitro prispemo do neoznačenega križišča, kjer nadaljujemo po levi cesti (desna cesta je avstrijska gozdna cesta in vodi dalje proti Pristovnikovi planini / Pristovnikalm, vodi pa tudi do sedla med vrhom Kepp (1631 m) in Pristovškim Storžičem / Kaerntner Storschitz (1759 m) - po omenjeni cesti pa se ne da priti na omenjena dva vrhova in niti do planine, saj je zaradi privatnega zemljišča prehod na delu ceste prepovedan). Cesta, po kateri nadaljujemo po se nato nekoliko vzpne, nam ponudi lep pogled na Pristovški Storžič in Kamniško Savinjske Alpe, za tem pa se prične strmeje spuščati proti Roblekovi planini, katero dosežemo po nekaj minutah spusta.Tu prekoračimo državno mejo ter se v nekaj 10 korakih spustimo do stanu na Roblekovi planini.
Od stanu na Roblekovi planini nadaljujemo levo po cesti, ki se prične zložno spuščati proti zahodnemu delu planine. Po krajšem spustu se cesta razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost in pot nadaljujemo po tisti, ki se še naprej zložno do zmerno spušča. Še nekoliko nižje, pa bomo prišli do rumene avstrijske planinske table z napisom Kl. Grintoutz / Virnikov Grintovec, ki nas usmerja levo navzgor na kolovoz.
Na tem mestu, kjer se priključimo markirani poti, ki vodi od vasi Korte / Trögern proti Virnikovemu Grintovcu, gre pot v gozd ter se prične zmerno vzpenjati. Kolovoz nas nekoliko višje pripelje do poseke, s katere se nam odpre pogled na naš cilj ter nekoliko naprej še na Obir, le ta pa zavije nekoliko v desno. Sledi še malo hoje po širokem kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo levo na ožji in postopoma tudi vse bolj strm kolovoz. Nekoliko višje se nam z leve priključi še en kolovoz, mi pa nadaljujemo desno ter nato po nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo na sedlo Žingerc, kjer ponovno stopimo na slovensko stran.
Nadaljujemo v smeri Virnikovega Grintovca, po poti, ki gre v gozd, le ta pa se začne vse strmeje vzpenjati. Precej strma pot, nas višje pripelje na glavni greben, kjer le ta zavije v levo. Na grebenu, s katerega se nam odpirajo lepi razgledi na okoliške vrhove, popusti tudi strmina. Tej občasno zelo razgledni in na posameznih mestih za zdrs nevarni poti (v suhem ni večje nevarnosti) sledimo vse do vrha Virnikovega Grintovca.
Jezerska slatina - Roblekova planina 1:20, Roblekova planina - Virnikov Grintovec 1:10.
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se na Zgornje Jezersko, kjer nas oznake za Ankova slapova in izvir mineralne vode usmerijo levo (če prihajamo iz smeri MP Jezerski vrh desno). Nekaj metrov naprej preko mostička prečimo manjši potoček, takoj za njim pa prispemo do "izvira" Jezerske slatine, kjer se začne opisana pot. Parkiramo v bližini korita, parkiranje naprej od korita pa je prepovedano s prometnim znakom (najprej obračališče, nato pa ožja makadamska cesta). Parkirati je možno tudi višje ob cesti, v bližini deloma opuščenega zaselka.
Pokraj puta:
Ankova planina (1340m), Roblekova planina (1284m), Žingerc (1345m)
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec Jezerska slatina - Virnikov Grintovec
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Jezerska slatina - Virnikov Grintovec
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje