Planinarenje

Planinarenje

Podljubelj (Pod Košuto) - Robič

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeRobič / Podljubelj (Pod Košuto) - Robič
   Podljubelj (Pod Košuto) - Robič (mimo jezera pri Čežov)  
Vrijeme hodanja: 2 h 15 min
Ishodište: Podljubelj (Pod Košuto) (820 m)
Cilj: Robič (1384 m)
Visinska razlika: 564 m
Visinska razlika (po putu): 610 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča se usmerimo na desno cesto v smeri počitniške hiše Karami Mountainhouse (naravnost Matizovec in Dom na Kofcah), kjer gremo sprva še mimo nekaj hiš, nato pa cesta preide v gozd in se prehodno strmeje vzpne. Ko zapustimo gozd prispemo do kmetije Čižovnik, kjer zapustimo cesto, ki se nadaljuje proti prej omenjeni počitniški hiši in s potjo nadaljujemo rahlo levo na kolovoz, ki se vzpne nad kmetijo. Nekoliko naprej kolovoz prehodno preide v pas gozda, nato pa se vzpne čez razgleden travnik in višje ponovno preide v gozd. Ko se v gozdu kolovoz položi, oz. se celo rahlo spusti, pa na razcepu izberemo desni kolovoz (naravnost kolovoz, ki obide jezero), ki se lahkotno spusti do jezera pri Čežov.
Od jezera se vrnemo nekoliko nazaj, nato pa nadaljujemo po vzpenjajočem se kolovozu, kateri se hitro priključi na kolovoz, katerega smo zapustili preden smo se spustili do jezera. Sledi vzpon po širokem kolovozu oz. slabši cesti, na razpotjih pa sledimo širši poti. V nadaljevanju naredimo nekaj serpentin, med vzponom pa se nam občasno odpirajo lepi razgledi, ki višje sežejo vse do Triglava. Cesta se višje položi in nas mimo zelene rampe pripelje do mesta, kjer dosežemo markirano pot Kal - planina Kofce.
Omenjeno pot le prečimo in s potjo nadaljujemo naravnost po cesti, ki vodi proti Jelendolu. Nekaj minut še hodimo brez večje spremembe višine, nato pa se postopoma pričnemo spuščati. Po nekaj minutah spusta najprej prečimo še eno markirano pot, ki vodi na planino Kofce, malo naprej pa se nam z desne priključi še cesta od Zavetišča na Kalu, mi pa nadaljujemo naravnost ter cesti sledimo do mesta, kjer se ta v gozdu razcepi.
Nadaljujemo naravnost na slabši kolovoz, ki se nadaljuje med obema cestama, kmalu pa postane dokaj strm. Med vzponom po kolovozu se nam ob pogledu nazaj odpre lep pogled na zahodne vrhove Košute, višje pa pot zavije levo in nas v nekaj minutah pripelje na greben, kjer zavije desno in se spremeni v slabšo stezico. Le malo naprej stopimo iz gozda na manjšo jaso, kjer dosežemo predvrh, mi pa s predvrha nadaljujemo še približno 2 minuti po slabši stezici, katera nas pripelje na razgleden vrh.
Izhodišče - jezero pri Čežov 0:45, jezero pri Čežov - Robič 1:30.
Opis in slike se nanašajo na stanje oktobra 2019.
Pristup do ishodišta:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na razcepu Podtabor ter z vožnjo nadaljujemo po hitri cesti proti Tržiču in MP Ljubelj. Za odcepom za Tržič sledimo glavni cesti proti Avstriji do odcepa za Podljubelj, ko zapustimo glavno cesto pa iz bližnjega križišča nadaljujemo levo, v nadaljevanju pa sledimo oznakam za Dom na Kofcah in Karami. V nadaljevanju se peljemo po vzpenjajoči se asfaltni cesti, kateri sledimo do križišča, kjer se ločita cesti za Dom na Kofcah in Karami. Ob omenjenem križišču se prične opisana pot, parkiramo pa nekje v bližini na primernem mestu.
Pokraj puta:
Jezero pri Čežov (1010m)
Prosječna ocjena izleta: 5,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič Podljubelj (Pod Košuto) - Robič
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Podljubelj (Pod Košuto) - Robič
sebanakis     
11.7.2020
Žal je jezero po novem izpraznjeno.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje