Planinarenje

Planinarenje

Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankePrimožkovi hribi / Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi
   Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi   
Vrijeme hodanja: 1 h 40 min
Ishodište: Jelendol (graščina Puterhof) (762 m)
Cilj: Primožkovi hribi (1326 m)
Visinska razlika: 564 m
Visinska razlika (po putu): 568 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
Z izhodišča se usmerimo na levo cesto v smeri Dolžanke ter planin Kofce, Šija, Pungrat in Tegošče (naravnost Medvodje, planina Dolga njiva...). Pot naprej nas vodi mimo graščine Puterhof, kjer se v levo odcepi pot proti kapelici in Malemu in Velikemu Juheju, mi pa nadaljujemo naravnost, kjer gremo še mimo nekaj hiš, nato pa se asfalt konča, s hojo pa nadaljujemo ob potoku Dolžanka. Višje se od potoka oddaljimo nekoliko v levo, kjer ob desni serpentini stojita dve krmišči za divjad, nato pa se za nekaj minut vrnemo k potoku. Od potoka se nato še enkrat oddaljimo, se pa postopoma približamo planini Dolžanka, katero je slutiti levo nad cesto, proti planini pa se odcepi tudi nekaj poti. Pri zadnjem odcepu poti proti omenjeni planini so tudi kažipoti in markacije, mi pa nadaljujemo po cesti, ki nas mimo vikenda pripelje do leve serpentine, kjer cesto zapustimo. Po kolovozu se lahkotno spustimo do potočka, ob katerem se kratek čas vzpenjamo, nato pa kolovoz zavije desno in se prične vidno vzpenjati. Na prvih razpotjih sledimo širšemu kolovozu, ki pa se ta prične obračati levo pa ga zapustimo in nadaljujemo desno na starejši kolovoz, ki preide na severozahodna pobočja Primožkovih hribov. Tu nekaj časa še hodimo po kolovozu, višje pa se ta spremeni v stare, a še dobro vidne sledi motokros motorjev. Preden dosežemo sedlo med vrhom Malo Hudo brdo na levi in Primožkovimi hribi na desni, pa se držimo rahlo desno, tako da dosežemo kolovoz. Kolovozu sledimo v desno, ko se ta konča pa sledimo slabši stezi, ki se prečno vzpne na greben Primožkovih hribov, kjer dosežemo makadamsko cesto.
Cesti sledimo v desno, na primernem mestu pa se vzpnemo na greben in se nato v 3 minutah povzpnemo do najvišje točke grebena, s katerega se nam odpre tudi nekaj lepega razgleda.
Opis in slike se nanašajo na stanje marca 2020.
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se v Tržič, nato pa se skozi Dovžanovo sotesko zapeljemo v Jelendol, kjer ob križišču pod graščino Puterhof parkiramo na primernem mestu.
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Jelendol (graščina Puterhof) - Primožkovi hribi
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje