Planinarenje

Planinarenje

Gozd Martuljek - Hvadnik

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeHvadnik / Gozd Martuljek - Hvadnik
   Gozd Martuljek - Hvadnik (Ferata Hvadnik)  
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Gozd Martuljek (747 m)
Cilj: Hvadnik (920 m)
Visinska razlika: 173 m
Visinska razlika (po putu): 250 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po asfaltirani cesti in že po nekaj metrih se levo preko mostička odcepi pot proti zavarovani poti Ferata Jerm'n, mi pa še naprej nadaljujemo po cesti skozi vas. Nekoliko kasneje na križišču večih cest nas oznake usmerijo levo na slepo ulico. Cesti sledimo do mostu preko potoka Hladnik, kjer je ponovno tabla s podatki o zavarovani poti.
Pred mostom nas smerokaz usmeri desno na ozko stezico, ki poteka ob potoku. Pot se nato vzpenja ob potoku, sprva po desni in nato še po levi strani potoka. Nekoliko višje nato razmeroma slabo uhojena steza zavije desno navzdol proti potoku kjer je začetek zavarovane poti.
Pred vstopom v zavarovani del poti se opremimo s čelado in samovarovalnim kompletom. Priporočljiva je tudi uporaba plezalnih rokavic. V začetku se zavarovana pot strmeje vzpne preko nekaj balvanov, v strugi potoka Hladnik. Na težjih mestih nam je poleg jeklenice v pomoč tudi kakšen klin in manjša skoba. Sledi zanimivo prečenje potoka po jeklenici (most) na levo stran. V nadaljevanju pot kar nekaj časa poteka po steni na levi strani soteske kjer se izmenjujejo krajši vzponi in prečenja (težavnost do B/C). Pri zahtevnejših prečenjih in vzponih nam je v pomoč tudi nekaj skob. Nekoliko višje nato s pomočjo jeklenice in dveh večjih skob prestopimo na desno stran struge. Pot se nato kmalu vrne na levo stran in se strmeje vzpne s pomočjo skob. V zadnjem delu poti skozi sotesko, pot poteka nad manjšimi tolmunčki in še dvakrat po jeklenicah preči potok.
Pot nato zapusti sotesko in zavije odločno v levo. V nadaljevanju sledi še prečni vzpon skozi gozd kjer nam je še vedno v pomoč jeklenica. Takšna pot nas nato kmalu pripelje do razgledne točke kjer se zavarovana pot konča. Pri razgledni točki kjer se nam odpre razgled na Martuljkovo skupino je tudi klopca ter vpisna skrinjica.
Od razgledne točke se najprej malenkost vzpnemo mimo vpisne skrinjice in nato hitro dosežemo bolje uhojeno stezo kjer je smerokaz. Sestopimo levo navzdol proti Gozdu Martuljku. Nižje se nam priključi še pot od zavarovane plezalne poti Ferata Jerm'n, mi pa ves čas sledimo oznakam za Gozd Martuljek.
Ko pridemo na asfaltno cesto nadaljujemo levo in nato skozi vas sledimo oznakam za parkirišče Ferata Hvadnik.
Zavarovana pot je v zimskem času od 31.10 do 1.4. zaprta. Opis in slike se nanašajo na stanje maja 2020. V času epidemije je obvezna uporaba rokavic s prsti (brez lukenj za prste).
Pristup do ishodišta:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Tej cesti sledimo vse do vasi Gozd Martuljek, kjer pred mostom, ki preči potok Hladnik zavijemo desno na ozko cesto mimo športnega igrišča. Takoj za omenjenim igriščem je na levi strani ceste manjše parkirišče kjer parkiramo. Ob parkirišču so tudi table s podatki o zavarovanih poteh Ferata Hvadnik ter Ferata Jerm'n.
Prosječna ocjena izleta: 9,2/10  (br. glasova=5)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik Gozd Martuljek - Hvadnik
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Gozd Martuljek - Hvadnik
VanSims     
20.7.2020
https://simsoneblog.wordpress.com/ferata-hvadnik/
squirrel     
28.7.2020
Te teden drugic na ferati Hvadnik. Super ferata, kot v Narniji. Zaradi mokrih skal je tezja od modre Ferate v Mojstrani, poleg tega pa je tu na nekaterih delih potrebno imeti kar nekaj moci v rokah da se potegnemo cez skalo, sploh na zacetku. Za zacetnike priporocam, da se na ferato ne odpravljate po mocnem dezevju, ker je kolicina vode precej vecja, kot pa v suhih obdobjih in je ferata zaradi tega tudi malo tezja.
Berstuk     
23.10.2020
Moja 11-letnica je po obisku Hvadnika rekla, da je to njen najlepši aktivni dan. Ferata je čudovita, sploh v poletnih dneh, voda na mnogih mestih poskrbi za prijetno osvežitev.
Je pa tudi res, da je potrebna previdnost, saj so lahko določeni deli precej spolzki, sploh če te ulovi dež, kot je naju z ženo poleti na ogledu velik nasmeh
V glavnem, nič hudega, je pa fajn, da gre z začetniki vsaj eden, ki je kolikor toliko izkušen, da lahko svetuje in opozori na določenih delih mežikanje
mk6613     
12.6.2021 13:05:49
Danes sem na ferati izgubila športno uro, Xiaomi Band 5, če jo kdio najde, naj mi prosim sporoči na mk6614@student.uni-lj.si
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje