Planinarenje

Planinarenje

Dovje - Bela peč (nad Dovjem)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeBela peč (nad Dovjem) / Dovje - Bela peč (nad Dovjem)
   Dovje - Bela peč (nad Dovjem)   
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Dovje (760 m)
Cilj: Bela peč (nad Dovjem) (1460 m)
Visinska razlika: 700 m
Visinska razlika (po putu): 700 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kranjska Gora 1:30.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo levo v smeri Dovške Babe, kjer najprej prečimo potoček, nato pa se vzpnemo skozi gozd. Hitro dosežemo kolovoz, ki nas vodi ob robu senožeti, skozi pas gozda pa prispemo do novejšega vikenda. Za vikendom gremo levo, kjer se vzpnemo čez krajše travnato pobočje, s katerega se nam ob pogledu nazaj odpre lep pogled na Julijske Alpe, za tem pa se pot strmo vzpenja skozi gozd. Višje prečimo starejšo ograjo, za katero stopimo na planino Goreljše, kjer pot najprej zavije levo navzgor, nato pa desno in se ob čudovitih razgledih vzpne do novejše, še ne dograjene koče, ki se nahaja na zgornjem robu omenjene planine.
Za kočo pot zavije levo in se vzpne do ceste, katero le prečimo, nato pa nadaljujemo prečni vzpon proti desni. Nekaj časa se vzpenjamo skozi gozd, pot pa postopoma preide v bolj drobljiv svet, preko katerega se prečno vzpnemo po zanimivih meliščih. Melišča se po nekaj minutah končajo pot pa zavije nekoliko v levo in z južnih preide na vzhodna pobočja Bele peči.
Tik preden markirana pot doseže makadamsko cesto, pa gremo z markirane poti, ki vodi dalje proti Dovški Babi, levo na uhojeno neoznačeno stezico, ki se prične vzpenjati proti Beli peči. Občasno precej strma pot, kjer je predvsem v mokrem potrebna dodatna previdnost nas višje pripelje na oz. ob greben, kjer se steza nekoliko položi, nas pa do vrha loči le še nekaj minut hoje.
Izhodišče - planina Goreljše 1:05, planina Goreljše - Bela peč 0:55.
Opis in slike se nanašajo na stanje maja 2020.
Pristup do ishodišta:
a) Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Jesenice zahod (Hrušica), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Kranjske Gore. Po glavni cesti proti Kranjski Gori se peljemo do prvega odcepa ceste proti Dovjem, skozi naselje pa sledimo oznakam za Dovško Babo. Za prečenjem potoka Mlinca, kjer se nahaja MHE (mala hidroelektrarna), pa parkiramo na primernem mestu ob cesti, kjer se nahajajo tudi planinske smerne table.
b) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Jesenicam. Glavno cesto proti Jesenicam zapustimo, ko nas oznake za Dovje usmerijo levo, skozi naselje pa sledimo oznakam za Dovško Babo. Za prečenjem potoka Mlinca, kjer se nahaja MHE (mala hidroelektrarna), pa parkiramo na primernem mestu ob cesti, kjer se nahajajo tudi planinske smerne table.
Pokraj puta:
Planina Goreljše (1125m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem) Dovje - Bela peč (nad Dovjem)
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dovje - Bela peč (nad Dovjem)
Majdag     
30.5.2020
To, hvala Tadej za opis poti..nasmeh
potpodnoge     
30.5.2020
To je pa že zanimivo. Že drugi prispevek, ki meni ne pokaže slik. Ostale slike mi pokaže brez problema. So se kam skrile?
Jusk     
31.5.2020
Danes sem se lotil te poti,res je lep razgled na vrhunasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje