Planinarenje

Planinarenje

MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeZavetišče na planini Šija / MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija
   MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija   
Vrijeme hodanja: 2 h 45 min
Ishodište: MHE Zali potok (799 m)
Cilj: Zavetišče na planini Šija (1528 m)
Visinska razlika: 729 m
Visinska razlika (po putu): 770 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Od glavne ceste gremo preko Tržiške Bistrice, nato pa mimo objekta MHE, pot nadaljujemo po razmeroma strmi gozdni cesti. Cesta nas v nadaljevanju vodi po levi strani Zalega potoka, potoka, ki ima višje dva slapova. Višje prispemo na spodnji rob planine Zali potok, kjer se cesta konča, mi pa po desni strani obidemo prvo kočo.
Pot se nadaljuje po kolovozu, na razpotjih pa izbiramo širši kolovoz. Po nekaj minutah se nam z leve priključi dokaj strm kolovoz, ki je po levi strani obšel prvo kočo, mi pa po kolovozu nadaljujemo do naslednje koče, ki se nahaja na planini Zali potok.
Nadaljujemo naravnost, kolovoz pa nas pripelje v nekoliko bolj redek gozd, kjer se razcepi. Za spoznanje širši kolovoz zavije levo in vodi do in preko potoka, mi pa nadaljujemo naravnost po bolj strmem kolovozu. Malo višje, ko kolovoz postane bolj travnat, prispemo na naslednje razpotje, kjer se ostro v desno odcepi travnat kolovoz (po njem vodi neoznačena pot na planino Pungrat in Tegoško planino), mi pa tudi tu nadaljujemo naravnost. Kolovoz se višje nadaljuje ob in po potočku, nato pa so po starem in od erozije precej uničenem kolovozu vidne sledi motokros motorjev. Višje se prečno vzpnemo čez razgledno pobočje, na koncu omenjenega dela pa izberemo desni kolovoz, ki se strmeje vzpne. Ko malo naprej preidemo v gozd, se sledi kolovoza končajo, smer pa nam kaže lepo sledljiva pot, ki so jo naredili z motokros motorji. Ko se gozd razredči pot zavije desno, nato pa se čez visoke trave in med mladimi smrekami strmo vzpnemo do makadamske ceste.
Cesti nekaj korakov sledimo v desno, nato pa na levi opazimo nadaljevanje steze od motokros motorjev. Sledi kratek strm vzpon, nato pa dosežemo kolovoz, kateremu sledimo levo navzgor. Kolovoz se kmalu razcepi, mi pa izberemo levega, ki se spusti do manjšega hudournika. Kolovoz se za tem polkrožno obrne desno ter se postopoma prične izgubljati. Kratek čas še lahko sledimo slabši stezici, nato pa se približamo sipini naslednje gozdne ceste, kjer se steza povsem izgubi, mi pa se v nekaj korakih strmo vzpnemo na bližnjo cesto.
Cesto dosežemo na daljšem ovinku, mi pa nadaljujemo po starem kolovozu, ki se vzpne levo od manjšega in zaraščenega kamnoloma. Po krajšem vzponu se kolovoz polkrožno obrne desno, nato pa nas pripelje na razgledno pobočje, od koder se nam odpre lep razgled. Nadaljujemo prečno proti desni ter brez večjih sprememb višine. Na drugi strani večje stare poseke, na manjšem razpotju nadaljujemo levo, tako da pot postopoma zavije levo. Sledi vzpon po še vedno isti poseki, le da se pot nadaljujemo po neizrazitem grebenu, višje pa poteka ob pašni ograji. Za tem, ko prečimo pašno ograjo stopimo na makadamsko cesto, mi pa ji sledimo v levo (desno planina Pungrat). Ko dosežemo cesto se sprva še nekoliko vzpnemo, nato pa se pričnemo lahkotno spuščati do približno 20 minut oddaljenega Zavetišča na planini Šija.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (avgust).
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se v Tržič, nato pa se skozi Dovžanovo sotesko in Dolino zapeljemo do Jelendola. V Jelendolu pri Bornovi graščini nadaljujemo naravnost, nato pa se po glavni cesti peljemo do naslednjega odcepa gozdne ceste v levo, le ta pa se nahaja ob MHE Zali potok. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
Pokraj puta:
Planina Zali potok (1032m), Mrzla dolina (1145m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Planina Spodnja Dolga njiva, Tegoška planina, Planina Pungrat, Planina Ilovica, Dom na Kofcah, Planina Zgornja Dolga njiva, Mala Košuta
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu MHE Zali potok - Zavetišče na planini Šija
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje