Planinarenje

Planinarenje

Planina pod Golico - Klek

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeKlek / Planina pod Golico - Klek
   Planina pod Golico - Klek (mimo lovske koče Muzgovca)  
Vrijeme hodanja: 2 h 15 min
Ishodište: Planina pod Golico (980 m)
Cilj: Klek (1753 m)
Visinska razlika: 773 m
Visinska razlika (po putu): 790 m
Zahtijevnost: lako bespuće
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki nas po nekaj minutah hoje pripelje do označenega križišča, kjer nadaljujemo levo navzdol v smeri Rožce (naravnost Golica, desno Španov vrh). Pot nadaljujemo po cesti, ki nas mimo cerkve svetega Križa pripelje do neoznačenega križišča (pri križu), kjer nadaljujemo desno. Pot naprej nas vodi mimo nekaj hiš, nato pa kmalu opazimo smerne table, ki nas usmerijo levo na peš pot.
Pot naprej se vzpne po precej blatnem kolovozu, nato pa preide v strnjen gozd, kjer se nadaljuje po in ob kolovozu. Mestoma slabše vidna pot, ki ves čas poteka skozi gozd, nas višje pripelje do gozdne ceste, katero pa le prečimo. Vzpon nadaljujemo po širokem kolovozu, ki se sprva vzpne ob poseki, nato pa se vrne v gozd.
Kolovoz, ki postaja vse slabši, nas nato hitro pripelje do manjše, običajno močvirnate jase, kjer se le ta konča.
Tu bomo nekoliko v desno opazili že precej obledelo markacijo, ki nas usmeri na za kratek čas slabo vidno in nekoliko bolj strmo peš pot. Že kmalu pa nas pot pripelje na širok greben, kjer se le ta razširi. Vzpon nadaljujemo po omenjenem grebenu, katerega obdaja pašna ograja. Že po nekaj metrih vzpona ob pašni ograji, markirana pot zavije levo navzdol, mi pa nadaljujemo naravnost po nemarkirani poti, ki se zložno vzpenja ob omenjeni ograji. Po približno 3 minutah hoje ob ograji, pa bomo na levi strani opazili sprva slabše vidno stezico, ki nas po nekaj korakih vzpona pripelje na širok, a deloma že zaraščen kolovoz. Vzpon nadaljujemo po omenjenem kolovozu, ki nas hitro pripelje do lovske koče Muzgovca.
Nekaj metrov pred lovsko kočo, na manjšem razpotju nadaljujemo levo, po še naprej neoznačeni poti (kolovozu), ki se naprej vzpenja v okljukih. Višje nas omenjena pot pripelje na greben, kjer se le ta začne izgubljati. Vzpon nadaljujemo po grebenu, le ta pa se kmalu izteče na širna pašna območja.
Še naprej nadaljujemo v isti smeri (po grebenu) in kmalu bomo stopili na slabše uhojeno stezico, ki se vzpne z Jeseniške planine. Nadaljujemo po omenjeni stezici, ki višje preči markirano pot Rožca - Golica in nas le nekoliko za tem pripelje na glavni greben Karavank. Tu nadaljujemo levo po razgledni poti, po kateri se v nekaj minutah povzpnemo na vrh Kleka.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce (lahko tudi Hrušica) in cesti naprej sledimo v smeri Jesenic, tam pa nas oznake za Planino pod Golico usmerijo na vzpenjajočo se cesto (odcep je označen in se nahaja pri zdravstvenem domu na Jesenicah). Razmeroma strma cesta nas kmalu pripelje v omenjeno vas, kjer lahko v mesecu maju, na okoliških travnikih občudujemo cvetenje narcis. Parkiramo na enem od parkirišč ob vznožju smučarskega centra Španov vrh.
Pokraj puta:
Lovska koča Muzgovca (1280m)
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek Planina pod Golico - Klek
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Planina pod Golico - Klek
heinz     
15.5.2009
Da ni tole t.i. "Rudijeva koča"? Malo više pelje še en kolovoz v smeri desno proti Jekjlevem sedlu. Enkrat lani sem se tam potikal za gobami.
LP Heinz!
Tadej     
15.5.2009
Na koči piše lovska koča Muzgovca in se nahaja bolj jugozahodno od tiste, ki je vrisana na zemljevidu. Lahko, da gre za isto kočo kot jo ti omenjaš, če ne pa je v bližini še ena.
http://www.hribi.net/slika.asp?razmerekomentar=10070
http://www.hribi.net/slika.asp?razmerekomentar=10071
heinz     
15.5.2009
Ja, mislim da je kar prava. Če stopiš nekaj metrov po bregu navzdol in se ozreš nazaj proti koči-ci, opaziš pod slemenom strehe velik napis "Rudijeva Koča", ter znak lovske zveze. (sicer bi ti posredoval fotografijo, a je tu ne morem objaviti)
LP HEinz!
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje