Planinarenje

Planinarenje

Srednji vrh - Trupejevo poldne

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeTrupejevo poldne / Srednji vrh - Trupejevo poldne
   Srednji vrh - Trupejevo poldne (čez Železnico)  
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Srednji vrh (960 m)
Cilj: Trupejevo poldne (1931 m)
Visinska razlika: 971 m
Visinska razlika (po putu): 971 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Kranjska Gora 1:30.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S križišča nadaljujemo po levi vzpenjajoči cesti ob kateri opazimo oznake "Trupijevo poldne". Nekaj časa nadaljujemo po omenjeni cesti, nato pa nas naslednja oznaka za isti vrh usmeri desno na vzpenjajoč travnat kolovoz. Kolovoz se kmalu obrne ostro v desno in se še kratek čas prečno vzpenja, nato pa nas pripelje na neoznačeno razpotje, kjer nadaljujemo po spodnjem desnem kolovozu, ki se po nekaj minutah prečenja povsem približa potoku Jerman. Naprej se zmerno vzpenjamo ob potoku, kolovoz po katerem hodimo pa preko mostu nekajkrat preči omenjeni potok. Višje nas pot vodi mimo nekaj opuščenih stanov na Hudih hlevih, nato pa se položi in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do širše gozdne ceste, katero dosežemo na njenem koncu (predel imenovan Železnica).
Od konca ceste nadaljujemo po širokem kamnitem kolovozu, ki se nadaljuje od ceste. Kolovoz se zmerno vzpenja in nas v 30 minutah hoje skozi redek gozd pripelje na jaso, kjer na levi strani opazimo lovsko kočo in studenček.
Nadaljujemo po poti, ki poteka po manjši dolinici in nas kmalu pripelje na travnike vzhodno od lovske koče. Čez travnik je pot nekoliko težje sledljiva, a ko pridemo v rušje jo spet ne moremo zgrešiti. Lepa pot nas nato pripelje na sedlo med Trupejevim poldnem in Lepim vrhom (tako na zemljevidih, sicer pa ima vrh še druga imena Bele peči, Peči in Na Pečeh), kjer se nam priključi pot s planine Grajšca. Nadaljujemo levo in se po razgledni grebenski poti skozi rušje povzpnemo na vrh.
Zadnji metri pod vrhom so nekoliko izpostavljeni in v snegu nevarni za zdrs (v kopnem nezahtevno).
Srednji vrh - konec ceste 1:15, konec ceste - Trupejevo poldne 1:15.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Jesenice - zahod (Hrušica) in z vožnjo nadaljujemo v smeri Kranjske Gore. Ko pridemo v Gozd-Martuljek zavijemo desno v smeri Srednjega Vrha ter se po ozki in strmi cesti zapeljemo do omenjenega kraja. Ko se cesta nekoliko položi, bomo prišli do križišča večih cest in obračališča. Tu parkiramo na primernem prostoru ob križišču.
Pokraj puta:
Lovska koča Železnica (1700m)
Prosječna ocjena izleta: 8,7/10  (br. glasova=6)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne Srednji vrh - Trupejevo poldne
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Srednji vrh - Trupejevo poldne
Gost     
16.10.2007
eden najlepših izletov,čista desetka!
heinz     
9.1.2009
O.K.
Zdaj je 9.1.09.
Kakšne razmere lahko pričakujemo jutri?
Je shojeno? Poledenelo?
Je bil kdo v zadnjih nekaj dni na vrhu?

Hvala za odgovore!
pasavec     
22.11.2009
bila danes na vrhu. na poti je precej snega, ampak ni "moteč"; ni ga (še) toliko, da bi se preveč ugrezalo, pa tudi shojena je steza. tik pod vrhom, kjer se pot vzpne malce bolj strmo, snega skorajda ni oziroma je večidel kopno. je pa prijeten sestop z vrha po grebenu do blekove planine. sprva je pot malce izpostavljena, kmalu pa se razširi in sčasoma preide v gozd. pod planino se začne očiten kolovoz, po katerem se spustimo v dolino in se čez čas priključimo na pot, po kateri smo se vzpenjali na vrh. sicer pa prijeten izlet ...
maremw     
3.2.2010
včeraj smo šli proti t poldnevu iz srednjega vrha,a le do jase pred lovsko kočo.pred nami so bili 4 z krpljami,nam pa se je na travniku udiralo čez kolena in smo obrnili.vseeno lep izlet
malovrh4     
4.1.2011
Danes opravil omenjeno turo. Razmere odlične, razen malo vetra na vrhu. Sneg se ni prediral. Od sedla do vrha priporočljive dereze. Turna smuka možna cca 700m manj kot do doline.
malovrh4     
4.1.2011
Danes opravil omenjeno turo. Razmere odlične, razen malo vetra na vrhu. Sneg se ni prediral. Od sedla do vrha priporočljive dereze. Turna smuka možna cca 700m manj kot do doline. Ob spustu našel eno žensko rokavico - lastnica se lahko javi na e-mail.
lp
uroš
gorenjka1     
15.5.2011
Včeraj opravili s kolegico tole lepo turo nasmeh Kdo ve, kaj se je zgodilo s križem in mejnim kamnom na vrhu Trupejevega poldneta?
Parkeljc     
15.5.2011
vrh s križem vred se je že lani poleti sesul na avstrijsko stran !!!
klm     
15.5.2011
K nam se tudi ni mogel, ker je vseskozi stal na "avstrijski" strani!
Je pa zato toliko prijetneje na vrhu. Tovrstna obeležja pač ne sodijo na vrhove. Bojim se, da se bo enkrat nekaj podobnega zgodilo tudi s Stolovim vrhom, ki je prav tako že spodobno erodiran. Samo da ne bo takrat prevelike množice na njem...
Parkeljc     
16.5.2011
Mimogrede, mejni kamen je stal točno na meji zavijanje z očmi, (saj zato tudi obstajajo), kar se pa križa tiče je pa itak vsem jasno, da so Avstrijci obsedeni z njimi, le da, ne vem kje ga bodo zdaj postavili, verjetno v luftu. Na naši strani pa je stala tudi vpisna skrinjica z zvončkom, ki je tudi "šel" na severno stran. Ko smo že pri tem, kaj sodi na vrhove in kaj ne, najbrž tudi mejni kamni koga motijo, ampak to je že druga tema.. mežikanje
Majdag     
17.5.2011

Vpisna skrinjica z zvončkom še stoji. Preverjeno aprila letos, pa lep dan Majda...
klm     
17.5.2011
Seveda stoji - je na slovenski strani, južno od mejnega kamna - ti pač so, ponekod so tudi dobrodošli - že zavoljo orientacije, vsaj na vrhovih plevelnice, ali na Gamskovkah v grebenu Košute...Bavhah...zavijanje z očmi
katty     
4.9.2011
Živjo.
A mi lahko kdo pove, je na vrhu kak žig mogoče? Nič ni omenjeno v opisu gore in poti, pa zato sprašujem. Že večkrat smo se hoteli s starši odpraviti tja gor, pa nam še ni uspelo.
Hvala in lep pozdrav, Katy
heinz     
4.9.2011
V preteklosti tam ni bilo žiga, kako je zdaj ne vem. Vseeno pa se kar odpravite tja gor, saj vam zagotovo ne bo žal!
Janiel74     
19.5.2013
Včeraj ujel prekrasen dan na Trupijevo poldne.
Opisan pristop oz. parking je popolnoma napačen. Parking je nižje pri križišču. Če pa pelješ kot je tule navedeno, pa se pripelješ skoraj v hlev nasmeh Tudi iz lovske koče Železnica predlagam raje pot za kočo navzgor, kjer potem lahko narediš krožno pot in prideš do sedla, če ob prvem razpotju zaviješ desno. Če greš naravnost pa prideš po lepi grebenski poti do vrha.
Serjan     
29.6.2013
Živjo

Kot je že Janiel74 napisal omenjen prostor ni parkirišče, ker je to dvorišče kmetije in prosim vse naj parkirajo na parkiršču, ki je 100m prej na križišču, označeno je z boksi za parkiranje in je parkiranju tudi namenjeno. Apeliram pa tudi na avtorja članka da ta podatek popravi, ker mislim da se vsi strinjamo da nobenemu ni pogodu če mu parkiraš na dvorišče.
ANČIKA     
22.7.2013
Živjo! Mene zanima koliko hoda je iz Trupejevo poldne po grebenu do Vošce?
HVALA!
aljoša1     
6.6.2014
Hoje je približno 1 uro in 20 minut z zmernim tempom. Orientiraš se lahko po mejnih kamnih, ki so ob poti.
Grenaleva     
20.10.2014
Krasna pot, ko enkrat zapusti doline potokov, kakecov na vrhu ni in je prav prijetno posedeti. Iz vrha je lepa pot nazaj čez Blekovo planino, pa po travniku dol na cesto. Macesni so prekrasne zlate barve. Pot je pa markirana s tablami pot ALPE ADRIA.
malimiha     
4.12.2015
Pozdravljeni, mogoče je bil kdo gor zadnje dni, kakšne so kaj razmere? lp
VesnaJager     
6.5.2016
Pozdravljeni,
A je mogoče bil kdo gor pred kratkim? V nedeljo nameravamo gor, pa nas zanima kakšna je pot. Hvala. Lp
Majdag     
5.6.2017

...Trupejevo poldne in malo po svoje... Vse je zeleno prav pomirjajoče. Pot brez posebnosti in razgledi enkratni, lepo je..nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2017/06/trupejevo-poldne-in-malo-po-svoje.html
aditaker     
20.9.2017
Pozdravljeni mene zanima če je gor že kaj snega ali je še kopno, saj se jutri nameravam povzpeti na ta vrh in me zanima če še lahko grem z poletnimi trail tekaškimi copati gor?
dragon     
20.9.2017
Danes sem bil na nasprotnem bregu Save na višini 1700 m. Tam ga je bilo blizu 40 cm. Trupejevo poldne je še 200 m višje!
matej     
21.9.2017
Danes sem obiskal Klek, snega je od 0-20 cm. Ker je sončno in toplo ga hitro pobira, tako da je verjetno stanje na Trupeju podobno. Priporočam gamaše ter vzemi v zakup da je precej blatno.
tango     
15.1.2019
Ne vem,če je lahko kaj lepšega , kot je bilo danes opoldne na Trupejevem poldnu. Par cm novega snega, nič vetra ( nisa mogla verjeti)in razgled, da se ti v glavi zavrti. Dostop bp.
cajer     
20.4.2019
Danasnje razmere: sonce, toplo, posledicno se je proti vrhu (od zeleznice naprej) mocno prediral sneg tudi do kolen, na nekaterih mestih pa je bilo povsem juzno. Tik pod vrhom je bilo najbolj "zahtevno" - udiranje, veliko snega, nikamor za prijet razen za rusevje. Mini derez nisva uporabila, ni bilo potrebe/dodane vrednosti.

Razgled na vrhu pa je bil ob soncnemv vremenu neverjeten.

Cas poti v otezenih razmerah in pocasnejsem tempu: 3h gor, 2h dol.
cajer     
20.4.2019
Pa se to - kmalu po izhodiscu, ko bi moral biti ob cesti smerokaz za Trupejevo poldne, le-ta manjka oz. ga ni vec. Ko po poti pridete mimo hise s kmetijo, se usmerite na kolovoz dezno navzgor (ni bil travnat, ampak obicajen kolovoz).
Jelkabayta     
2.7.2019
Imam samo jaz tezave da ne vidim napovedi vremena od srede naprej?
Daaam     
2.7.2019
Napoved vremena na hribi.net ne bi jemal preveč zares. Ozri se malo na bolj specializirane strani..
Jelkabayta     
2.7.2019
Kaj gledate, splosno za npr. Julijce ali imate kaj podrobnega za vrhove?
djimuzl     
3.7.2019
Aladin na http://meteo.arso.gov.si (Vreme podrobneje)
https://www.ilmeteo.it/meteo-europa/Triglav
https://www.yr.no/sted/Slovenia/Annet/Prisojnik/time_for_time.html

Eden od teh bo ziher zadel napoved, tvoja naloga je, da izbereš pravega nasmeh
wildjj     
3.7.2019
https://www.google.com/search?q=vreme+trupejevo+poldne&rlz=1C1GGRV_enSI818SI818&oq=vreme+trupe&aqs=chrome.1.69i57j0.4940j1j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Jelkabayta     
3.7.2019
Hvalanasmeh
Kanjanez     
20.7.2019
Gre za res lahko brezpotje; če sledimo "Alpe adria trail", ne moremo falit.
Na vrhu pa nebeško, poseben vrh, edinstven križ, spremlja nas gorska kulisa, predvsem Martulkove skupine. Skratka splača se nasmeh
Hribolazec81     
15.6.2020
dva dni nazaj sem šel, prišel sem na ostale tri Avstrijske vrhove, Trupejevega poldna pa nisem našel :/
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje