Planinarenje

Planinarenje

Štenge - Visoki vrh

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeVisoki vrh / Štenge - Visoki vrh
   Štenge - Visoki vrh (mimo Vretovega vrha)  
Vrijeme hodanja: 3 h
Ishodište: Štenge (850 m)
Cilj: Visoki vrh (1828 m)
Visinska razlika: 978 m
Visinska razlika (po putu): 1000 m
Zahtijevnost: zahtjevno bespuće
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kranjska Gora 1:30.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
Tik preden cesta preči strmo pobočje, bomo na levi strani opazili manjši možic in ob njem začetek poti, ki se vzpne čez Štenge. Pot se takoj strmo vzpne, z leve pa se nam kmalu priključi pot z nekoliko nižjega izhodišča. Pot nato zavije desno ter se še nekaj časa strmo vzpenja. Višje stopimo na široko stezo, kjer prispemo na neoznačeno razpotje. Nadaljujemo po levi poti (desno Visoki vrh po dolini Za Vršičem), ki postane tehnično zahtevna. V prečnem vzponu se vzpnemo čez občasno precej strma in za zdrs nevarna pobočja, nato pa prispemo na greben, kjer se slabše vidna pot položi. Nadaljujemo po občasno deloma razglednem grebenu po poti, ki se občasno povsem izgubi. Še nekaj časa nadaljujemo v isti smeri, nato pa prispemo do manjšega napajališča za divjad.
Od tu nadaljujemo nekoliko proti levi, kjer občasno še lahko sledimo ostankom stezice. Višje nas pot pripelje na strmo z gozdom poraščeno pobočje, preko katerega se vzpnemo nekoliko proti levi do bližnjega grebena, ki je deloma porasel z rušjem. Naprej se komaj opazna stezica zelo strmo vzpne, nato pa se prehodno izgubi in zavije v desno, kjer preči strma pobočja ob vznožju manjših pečin. Sledi kratek vzpon proti desni in dosežemo greben Barakarjeva špica. Nekaj časa hodimo po in ob grebenu, nato pa pot preden doseže predvrh Vretovega vrha zavije desno in preči pobočja proti sedlu med že omenjenim vrhom in Visokim vrhom. Ko dosežemo sedlo se priključimo precej bolj uhojeni poti, mi pa ji v prečnem vzponu proti desni sledimo do razglednega Vršiča (le ta se nahaja nekoliko desno s poti).
Na sedelcu nekaj metrov pod Vršičem nadaljujemo levo (pot naravnost nas vodi proti cesti Belca - Sedlič, možnost sestopa) ter pot nadaljujemo po lepo sledljivi stezici, ki se prične vzpenjati skozi strnjen pas ruševja. Naprej se nekaj časa zložno vzpenjamo ob robu strmih pobočij, nato pa pot preide na vršno pobočje Visokega vrha, kjer postopoma postaja vse bolj strma. Sledi še nekaj minut hoje in vse bolj razgledna pot nas hitro pripelje na vrh.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Jesenice - zahod, nato pa z vožnjo nadaljujemo po regionalni cesti proti Kranjski Gori. Omenjeni cesti sledimo do kraja Belca in še nekaj 100 m naprej, nato pa bomo na desni strani opazili začetek gozdne ceste, ki pelje v dolino Belce. Usmerimo se na omenjeno cesto, kateri nato sledimo do strmega skalnatega dela. Parkiramo nekaj 10 m prej na primernem mestu ob cesti.
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh Štenge - Visoki vrh
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Štenge - Visoki vrh
ljubitelj gora     
7.11.2013
Visoki Kurji vrh-Mojstrovica-Kresišče: https://picasaweb.google.com/114400986607884783562/GrebenVisokiKurjiVrhKresisce
RadoPres     
11.5.2014
Skupinica smo se včeraj namenili osvojiti Visoki Kurji vrh.Držali smo se levega grebena s čudovitimi razgledi na zg.savsko dolino,ki me je spominjala na dolino Soče, in prekrasno martuljško skupino, na drugi strani pa Kepa.Kot opisano, z zemljevidi, opisom, slikami in gps-om, smo uspeli priti le na Vretov vrh.Naprej pa neprehodno-nizki borovci.Desna, spodnja pot mimo Vretovega vrha, pa zelo nevarna-oska,zaraščena,polna malega suhega listja in še pod ostrim naklonom.. Lepo a zahtevno. Drugič,verjetno po drugi poti, pa na vrh nasmeh
ljubitelj gora     
30.5.2014
RadoPres se spomnem Vretovega vrh je poraščen z borovci, pot je nižje na severni strani, kot si ugotovil, je ozka in strma, toda le malo naprej postane lažja. Vrh vas bo počakal.
metod     
2.6.2014
Sva šla danes s hčerko. Do napajališča (manjša kal z lesenim koritom) je šlo po opisu, naprej nekaj časa bolj po intuiciji. Bistven je umik mimo Vretovega vrha na SV stran, da se izogneš ruševju. Na tem delu pridejo do izraza dobri čevlji. Nazaj sva šla čez Mojstrovico in v dolino Belce. Dober opis in fina tura. Razgledi tudi krasni. Do napajališča uro in pol in še uro do vrha.
andi2     
29.6.2014
Danes prehodil, čudovita pot, sestopil čez Bašinov breg, 4 ure popolnega brezpotja, zelo dober opis obeh poti. Parkiral sem nižje ob leseni utici,lažje obrnit. Orientacija je ključna nad napajališčem, kjer sem poiskal v levo razgleden strm greben z ruševjem in potko na njem. Kasneje sem prečil proti Barakarjevi špici pod prvo malo večjo skalo na grebenu v desno (lepo viden odcep). Tako sem prišel na greben špice dovolj visoko, da sem po njegovi levi strani praktično v 5 minutah prišel do slike 26 (mini sedelce,zelo dober posnetek) kjer se prečka pod Vretovim vrhom v desno prične. Potka se ves čas v obrisih navzgor lepo sledi,je pa zoprn vzpon po ruševju do vrha, kjer se plaziš skozi goščavo, kot v tunelu s klopi na vejahnasmeh. Verjetno bi za nazaj bila dobra pot čez dolino Za Vršičem, ki pa je nisem preveril.
Edina     
8.7.2014
Končno sem to potko prehodila tudi jaz. Zgrešila sem napajališče, kljub temu prišla na greben Vretovega vrha in po opisu nadaljevala proti vrhu. Čudovita tura. Tudi vračala sem se po njej, da se bolje vsede, ker jo bom zagotovo komu šla pokazat. Navdušujoče. Več
http://stezeinsledi.blogspot.com/2014/07/visoki-kurji-vrh.html
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje